Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
15. 2. 2018,
16.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

kvalifikacije za svetovno prvenstvo reprezentanca Luka Dončić Luka Dončić Rado Trifunović

Četrtek, 15. 2. 2018, 16.30

6 let, 2 meseca

Dončić bi rad pomagal, ampak je vprašanje, ali bo lahko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Rado Trifunović | Foto Sportida

Foto: Sportida

Slovenski košarkarski selektor Rado Trifunović je z mislimi povsem pri naslednjem kvalifikacijskem ciklusu za svetovno prvenstvo. Na pomoč evroligašev ne bo mogel računati, je pa ob obisku v Madridu dobil "da"  Luke Dončića in Anthonyja Randolpha za junijsko reprezentančno okno. A nastop mlajšega Dončića je zaradi nabora lige NBA vprašljiv.

Slovenska košarkarska reprezentanca se bo v ponedeljek zbrala, v petek, 23. februarja, najprej odigrala obračun s Črno goro, tri dni pozneje pa bo gostovala še pri Belorusiji.

"Na to reprezentančno akcijo se že dalj časa pripravljamo. S celotnim trenerskim štabom smo se o obeh tekmah veliko pogovarjali. V Črni gori nas čaka težka tekma. Ali je Črna gora favorit ali ne, je težko povedati. V Podgorici ni lahko igrati. Ko so Črnogorci igrali proti Španiji in Belorusiji, smo videli, da igrajo moško košarko. Zmaga bi nam glede nadaljevanja tekmovanja veliko pomenila. Tudi v Belorusijo gremo po zmago," se je selektor Rado Trifunović dotaknil naslednjih dveh tekmecev v sklopu kvalifikacij za svetovno prvenstvo in poudaril, da bo zelo pomembno, da reprezentanca izboljša skok.

Edo velika pridobitev, evroligašev ne pustijo

Edo Murić bo zdaj spet lahko pomagal izbrani vrsti. | Foto: Vid Ponikvar Edo Murić bo zdaj spet lahko pomagal izbrani vrsti. Foto: Vid Ponikvar Slovenija je v prvem Fibinem oknu premagala Belorusijo in izgubila na gostovanju pri Španiji. Trifunović bo lahko tokrat računal tudi na pomoč Eda Murića, ki ni več član evroligaškega Anadolu Efesa, ampak poljske Zielone Gore. Zato pa ne bodo aktivni preostali evroligaši: "Edo je velika pridobitev, zlasti če gledamo z vidika, da smo bili v prejšnjem ciklusu proti Belorusiji in Španiji slabši v obrambnem skoku. Edo ima karakter in želi dobiti skoke. Prav tako nam bo napadalno koristil. Vesel sem, da bo prišel v reprezentanco."

Tako kot v preostalih reprezentancah trener ne bo mogel računati na košarkarje iz evrolige, manjkali pa bodo tudi igralci iz lige NBA. "Pogovarjal sem se, vendar so odklonili. Osebno sem klical trenerja v Brose Bamberg in vprašal za Alekseja Nikolića. Dejal mi je, da ga politično ne more pustiti, čeprav bi ga rade volje. V svojem klubu ima namreč pet reprezentantov in zaradi tega ga žal ne more."

Luka bi prišel, a bo vse odvisno od nabora lige NBA

Luka Dončić in Anthony Randolph | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar Odgovor, ki ga je dobil, kristalno jasno kaže, da Fiba in evroliga še vedno nista na istih bregovih. Reprezentance bodo lahko na najboljše računale le v poletnem junijskem ciklusu.

"V Madridu sem bil tri dni in obiskal štiri igralce. Dobil sem se tudi z Jako Lakovičem. Pogovoril sem se z Luko Dončićem in Anthonyjem Randolphom. Oba sta rekla, da bosta igrala za reprezentanco. Težava bi bila lahko le pri Luki, če se bo odločil za nabor lige NBA in ne bo mogel igrati. Sicer pa sem si pogledal še tekmo med Jako Blažičem in Luko Rupnikom. Obiskal sem tudi Klemna Prepeliča. Klemen je igralec, ki ima trenutno glavno vlogo v ekipi. Spregovorila sva nekaj besed na to temo."

Nabor lige NBA je 21. junija, Slovenija pa bo tekmi s Španijo in Črno goro odigrala 28. junija in 1. julija. In ker Luko omenjajo kot kandidata za eno izmed prvih treh mest, bo moral odpotovati v ZDA, kjer se bo verjetno zadržal nekaj časa. Ob takšnem scenariju bo najverjetneje težko pomagal naši izbrani vrsti, razen če se bo pravi čas vrnil.

Ne spreglejte