Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 7. 2017,
15.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

Miha Zupan šport invalidov Samsun 2017

Sreda, 12. 7. 2017, 15.55

6 let, 6 mesecev

NA OBISKU: Gluhi košarkarji pred olimpijskimi igrami

Brez ovinkarjenja: Napad na olimpijsko zlato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Prav na dan, ko bo slovenska moška članska reprezentanca pognala kolesje priprav na EuroBasket 2017, bo v Samsunu svojo prvo tekmo na olimpijskih igrah odigrala izbrana vrsta gluhih košarkarjev. Prvega zvezdnika Miho Zupana in soigralce smo zmotili na enem od zadnjih treningov pred selitvijo v Turčijo.

"To je bil dober trening," je po debelih dveh urah košarkarskega piljenja novi selektor košarkarske reprezentance gluhih Nejc Višnikar pohvalil svoje izbrance in jim ob tem pomenljivo namenil še aplavz. S tem je zaključil še enega v nizu treningov pred odhodom na olimpijske igre gluhih. Njihova 23. izvedba bo med 18. in 23. julijem potekala v turškem Samsunu.

Tja se Slovenija - navkljub poškodbi prvega strelca Mihe Jakofčiča - odpravlja z visokimi pričakovanji. Glavno breme bosta nosila najboljši gluhi košarkar na svetu in selektorjeva podaljšana roka Miha Zupan ter izkušeni reprezentačni staroselec Saša Lukič.

Ekipa je zelo željna igre in rezultata, kar so med drugim potrdili tudi številni vzkliki spodbude in stisnjene pesti na omenjenem treningu. "Ne le zaradi vašega obiska. Vedno so tako zagnani, predvsem pa je to zgodba o številnih odrekanjih. A za jasen skupni cilj," je ob tem pripomnil selektor Višnikar, trener z dolgoletnim stažem pri Slovanu in Iliriji.

Miha Zupan je prvi zvezdnik reprezentance in idol gluhih košarkarjev. | Foto: MaPa Miha Zupan je prvi zvezdnik reprezentance in idol gluhih košarkarjev. Foto: MaPa Brez ovinkarjenja

"Olimpijski izziv je največji izziv za vsakega športnika. Jasno, tudi za trenerja. Ne glede na to, da gre za olimpijske igre gluhih. Vesel sem, da sem del te ekipe, ki je vknjižila že kar nekaj dobrih rezultatov. Verjamem, da bomo kakšnega tudi skupaj," pred odhodom v Turčijo pojasnjuje selektor.

"Cilja ne skrivamo. To je zlata olimpijska kolajna. Na velika tekmovanja je povsem nesmiselno hoditi, če si pred tem ne zadaš visokih ciljev. No, te črpamo tudi iz predhodnih izkušenj. Fantje so namreč že posegali po najvišjih mestih," pred odhodom v Turčijo dodaja Višnikar, ki se je ob pristopu k projektu lotil tudi učenja znakovnega jezika. Pri tem mu je v veliko pomoč tudi izkušeni Zupan, ki tudi na treningih vselej rad priskoči na pomoč in napotke posreduje nekaterim povsem gluhim košarkarjem.

Slovenska reprezentanca na olimpijskih igrah gluhih:

Košarkarji: Miha Zupan, Saša Lukič, Aleksander Perić, Damjan Šebjan, Matic Makuc, Šime Mrša, Lukas Mord, Peter Rankovič, Jan Orešnik, Luka Žabot, Domen Starc in Jurij Koderman

Poleg košarkarjev bosta na igrah nastopila še teniški igralec Marino Kegl in atlet Tadej Enci.

Saša Lukič je eden od motorjev reprezentance | Foto: Sportida Saša Lukič je eden od motorjev reprezentance Foto: Sportida Napad na vrh

"Napovedi so nehvaležne, šli bomo iz tekme v tekmo. Žal moram poudariti, da se je poškodoval Miha Jakofčič, ki ga bomo zelo pogrešali. A to je sestavni del športa. Imamo novega selektorja. Z agresivno igro bomo napadli vrh turnirja. Od zlate generacije izpred 15 let smo ostali ključni igralci. Prinašamo izkušnje in poznavanje nasprotnikov. Mladi pa nam prinašajo hitrost," pred odhodom v Turčijo razmišlja Lukič.

Njegov soigralec bo tudi Šime Mrša, letnik 1964, ki bo daleč najstarejši v reprezentanci. A po duhu in zagnanosti nikakor ni veteran. "Pričakujem hud boj. Garali bomo. Pomembna bosta met in skok. Vsak mora prispevati še nekaj več, kakšnih 10 ali 20 odstotkov, da bomo nadomestili poškodovanega Jakofčiča. Od sebe pričakujem, da bom minutažo čim bolje izrabil z zadetimi meti za tri točke," se nadeja v Šibeniku rojeni Mrša.

Foto: Na obisku pri reprezentanci

Tekme Slovenije v skupinskem delu:

Sreda, 19.7.
Slovenija – Argentina (12.30)

Četrtek, 20.7.
Slovenija – Avstralija (9.00)

Petek, 21.7.
Slovenija – Ukrajina (12.30)

Nedelja, 23.7.
Slovenija – Rusija (17.30)

Ponedeljek, 24.7.
Slovenija – Kenija (17.30)

Slovenija na velikih tekmovanjih:

Olimpijske igre:
2013: 7. mesto v Bolgariji
2009: 9. mesto na Tajskem
2005: 2. mesto v Avstraliji
2001: 2. mesto v Italiji
1997: 5. mesto na Danskem
Ostali uspehi:
1996: 3. mesto na EP na Poljskem
2001: 3. mesto na SP v Grčiji
2004: 1. mesto na EP v Sloveniji
2008: 2. mesto na EP v Nemčiji
2012: 1. mesto na EP v Turčiji
Ne spreglejte