Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
3. 1. 2014,
10.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić Phoenix Suns Unicaja Malaga

Petek, 3. 1. 2014, 10.13

8 let

Bratska pravljica: le nekaj ur po Zoranu rekorder tudi Goran (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Komaj se je izteklo leto 2013, prepolno krasnih in ponosnih spominov na predstave bratov Dragić na EuroBasketu, pa sta znova na naslovnicah. Usklajeno in posrečeno sta popravila strelska rekorda.

Prednost dobi starejši. To je Goran Dragić, v tej sezoni najboljši strelec Phoenixa, lani pa drugi najboljši slovenski športnik. Formo, vredno zavidanja, je s celjskega in ljubljanskega parketa pretopil v sanjsko sezono v ligi NBA. Sonca ga še niso videla tako razigranega, njegovo povprečje dosega skoraj 19 točk na tekmo.

Hitro je opozoril, da je v resni nevarnosti tudi njegov strelski rekord kariere. Pred štirimi leti je Utahu nasul 32 točk. V tej sezoni se je dosežku nekajkrat že približal na milimetre, v noči na petek, 2. januarja, pa je nakazal, da bi bilo lahko "njegovo" tudi leto 2014. Letvico osebnih strelskih podvigov je postavil višje, zdaj znaša 33 točk. Popolno zadovoljstvo je uničilo dejstvo, da je Phoenix na gostovanju pri Memphisu ostal brez zmage (91:99), a v statističnih almanahih se bo v družbi Ljubljančana z igralno številko 1 pri Soncih ponosno razkazovala številka 33. Dokaz, da je Dragon, kot ga spremlja vzdevek v Severni Ameriki, vroč tudi v tem koledarskem letu.

Bil je tako dober, da so ga ustavljali na grob način

Kar 15 od 33 točk je dosegel v tretji četrtini, ko je Phoenix z delnim rezultatom 18:0 močno zamajal temelje Memphisovi zmagi, a nato usodno padel v zadnji četrtini. "Na vsaki tekmi moraš ostati čvrst in zbran. Če nisi, potem lahko izgubiš tekmo na način, kot smo jo mi v Memphisu. V tretji četrtini smo jih že imeli. Verjetno jih je začela 'boleti glava', saj smo bili razigrani, tako tekaško kot strelsko, igrišče je bilo naše. Na koncu pa smo ugasnili samega sebe," je po poročanju Arizona central povedal Dragić.

Dvoboj je zaključil s 33 točkami, sedmimi podajami in tremi skoki. V 38 minutah je iz igre metal 13:22, s črt prostih metov pa 5:9. Ukradel je še tri žoge, žal tudi štiri izgubil, in predstavljal perečo nevarnost za gostitelje. Kako moteč je bil za domačo obrambo, pričajo tudi grobi prekrški Jerryda Baylessa, enega izmed domačih junakov (17 točk), ki je v odločilnih minutah nič kaj nežno ustavljal slovenskega legionarja.

"Memphis nam ne ustreza. Imajo veliko ogromnih fantov pod obročem in napadajo pod košem," je po srečanju, ki je postregel z novim osebnim strelskim rekordom, priznal Dragić. Njegovo razmišljanje je podkrepila statistika, saj je fizično močnejši Memphis v skokih zasenčil goste iz Arizone. Zbral jih je kar 59, Dragić in soigralci pa le 40. Trenerja Phoenixa Jeffa Hornaceka je najbolj bolelo, da so tekmecu dovolili kar 19 skokov v napadu. To je bil jeziček na tehtnici, ki je prevesil v korist Grizlijev.

Zoran baskovsko mrežo polnil predvsem v zadnji četrtini

Takšna je bila vroča strelska zgodba Gorana. Očitno je 27-letnega branilca navdihnila sanjska predstava njegovega mlajšega brata, ki je v četrtek, le nekaj ur pred srečanjem v Memphisu, postavljal nove mejnike v evroligi. Tako je bratska naveza v uvodu leta 2014 poskrbela za bleščeče trenutke v dveh najmočnejših košarkarskih tekmovanjih. V ligi NBA in evroligi.

Štiriindvajsetletni Zoran Dragić tako dobrega strelskega izkupička na evropskih srečanjih še ne pomni. V španskem obračunu lige prvakov je proti Laboral Kutxa Vitorii prispeval 22 točk, bil najboljši strelec srečanja in tudi najboljše ocenjeni posameznik v domačih vrstah. Kar 13 točk je dosegel v zadnji četrtini, ko so Baski ušli na neulovljivo razliko. Vseeno so gledalci v dvorani Palacio de Deportes Jose Maria Martin Carpena prišli na svoj račun, saj so lahko zaploskali novemu presežku mlajšega Dragića. Tako kot njegov rojak Matej Boltauzer, ki je na omenjeni tekmi v Andaluziji delil pravico.

Žreb za SP 2014 čez mesec dni. Kdo želi igrati proti Dragićema?

Pred dobrim mesecem je Zieloni Gori v evroligi nasul 21 točk, zdaj je bil še malenkost bolj učinkovit. V 27 minutah je bolje iz igre metal za tri točke kot za dve točki ter bil izjemno natančen s črte za proste mete (7:8). Zadel je tri trojke (iz petih poizkusov), met za dve točki pa ni bil tako prepričljiv (3:8). Epski četrtek je tako poskrbel, da sta zablestela najbolj priljubljena slovenska košarkarska brata. Oba sta borbena, nepopustljiva in zelo spretna v napadu. Goran iz tedna v teden blesti v ligi NBA, Zoran prodira vedno višje v ostri konkurenci evropske elite. Če se dan pozna po jutru, leto pa po uvodnih dnevih, bo to še izjemno leto Dragićevih. To pa je tudi odlična novica za slovensko reprezentanco in novega selektorja, ki še ni izbran. Slovenske košarkarske junake z bratoma Dragić na čelu konec poletja čaka nastop na svetovnem prvenstvu v košarki. Žreb bo točno čez mesec dni.

Ne spreglejte