Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Zdovc Union Olimpija Eurocup Beno Udrih

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 15.27

8 let

"Beno Udrih lahko ekipi prinese veliko, če se ji le podredi"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zgodba pri Spartaku se je za Jureta Zdovca končala pred iztekom pogodbe. Vodstvo ga je namreč odpustilo. Spregovoril je o tej temi, dotaknil se je tudi Olimpije in vloge Bena Udriha v reprezentanci.

Po prihodu Jureta Zdovca na klop Spartaka St. Petersburga so se rezultati začeli izboljševati. V močnem Eurocupu je v prvi sezoni ekipo popeljal do polfinala, v mednarodni ligi VTB je izpadel v četrtfinalu, rusko prvenstvo pa je po rednem delu zaključil na petem mestu. Tudi v tej je nadaljeval z uspešnim delom in to kljub slabšemu igralskemu kadru, ki je bil posledica okrnjenega proračuna. Zakaj se je moral posloviti od kluba, je Zdovc izpostavil osebo, ki je začela vse skupaj rušiti: "Ta oseba je začela delati proti nam. Bil je cirkus. Vsi smo bili šokirani. Ko smo izgubili v Eurocupu proti Budivelniku, se je stopnjevalo. Vprašanje časa je bilo, kdaj bi se razšli. Škoda, ker smo imeli res dobre rezultate. Razrušil je celoten koncept. V bistvu smo imeli dobre rezultate in vsi so to znali ceniti. Ruska liga je težka. Ni enostavno preživeti v njej. Ponosen sem na to, kar smo naredili. Klub ni ambiciozen, da bi naredil korak naprej."

V času delovanja pri Spartaku se je pojavljal celo v kombinaciji, da bi se usedel na selektorski stolček velike Rusije. Predsednik tamkajšnje košarkarske zveze je namreč tihi lastnik Spartaka in sprva se je šušljalo, da bi lahko ravno Jure stopil v velike čevlje Davida Blatta. "S predsednikom zveze sem se sestal enkrat v dveh letih, ko me je prišel prosit, da bi bil selektor Rusije. Nato so se odločili za Grka Fotisa Katsikarisa. Takrat sem vedel, da je zgodba povezana in da lahko pričakujem kaj takšnega, kot se je zgodilo zdaj," je o reprezentančni temi povedal Zdovc, ki se je pogovarjal tudi z vodstvom angleške košarkarske zveze.

Kljub zadnjemu dogodku ocenjuje Rusijo kot zelo pozitivno izkušnjo, ne misli pa sedeti križem rok, saj si želi še naprej opravljati trenerski posel, v katerem je uspešen. Čeprav je bil daleč od Slovenije, je spremljal, kaj se dogaja s slovenskimi klubi. Krka in Union Olimpija si preko lige ABA nista priigrali vstopnice za evroligo ali Eurocup, a je optimist, da bodo Ljubljančani le dobili želeni "wild card": "Navadno nočem komentirati drugih. Tisti, ki drugemu jamo koplje, sam vanjo pade, pravi pregovor. Veliko je faktorjev, katerih javnost ne pozna v celoti in na njih ne moreš vplivati. V ozadju se veliko stvari dogaja. Nato so tu sodniki, forma ekipe … Mislim, da bo Olimpija dobila povabilo. Sem optimist. Prepričan sem, da ga bo. Pokazati mora le, da je finančno sposobna. Mora pa sestaviti spodobno ekipo, saj Eurocup ni slabo tekmovanje. Zadnja leta se je kakovost občutno dvignila. Ni razlike med spodnjim delom evrolige in Eurocupom."

Dotaknili pa smo se tudi reprezentančne teme in zgodbe, ki je v letošnjem letu nekajkrat dvignila prah. Morda tudi po nepotrebnem. Zgodba je namreč tekla o reprezentančnem udejstvovanju Bena Udriha. Leta 2009, ko je bil selektor Jure Zdovc, je bil mlajši od bratov Udrih v kadru za evropsko prvenstvo na Poljskem, a se je poškodoval. Zdovc poudarja, da ga Slovenija potrebuje, vendar ob enem pogoju: "Selektor se mora odločiti kaj in kako. Takrat je bil veliko poškodovan. Beno lahko veliko prinese h kakovosti ekipe, če se ji le podredi. To je zelo pomembno. Če se ji bo, se bo ekipa zagotovo tudi njemu."

Ne spreglejte