Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 11. 2020,
8.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Nedelja, 1. 11. 2020, 8.25

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Franciji 2021 (od 26. junija do 18. julija 2021)

Znano bo, kje se bodo prihodnje poletje mučili Pogačar in druščina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,86
Tadej Pogačar - tdf20 | Danes ob 20. uri bo znano, kje bo potekala 108. izvedba Dirke po Franciji. Zmago bo branil letošnji presenetljivi zmagovalec Tadej Pogačar. | Foto Reuters

Danes ob 20. uri bo znano, kje bo potekala 108. izvedba Dirke po Franciji. Zmago bo branil letošnji presenetljivi zmagovalec Tadej Pogačar.

Foto: Reuters

Danes ob 20. uri bodo organizatorji Dirke po Franciji predstavili težko pričakovano traso prihodnjega Toura. Pomembneži iz sveta kolesarstva in pretekli zmagovalci dirke vseh dirk si bodo razgrnitev trase tako kot drugi ljubitelji kolesarstva zaradi pandemije morali ogledati prek videopovezave.

Traso 108. Dirke po Franciji so sprva nameravali predstaviti že v četrtek, 29. oktobra, in to v dvorani Palais de Congres v središču Pariza, zaradi zelo zaostrene zdravstvene situacije (Francija je v popolnem lock-downu) pa so se po premisleku odločili, da traso predstavijo zgolj prek videopovezave in se tako izognejo nepotrebnim stikom.

Podrobnosti etap bodo predstavili v redni tedenski športni oddaji na francoski televiziji in vseh uradnih platformah dirke, dogajanje pa bomo v živo spremljali tudi na Sportalu.

Karakteristike nove trase bo predstavil direktor dirke Christian Prudhomme, ki si tako kot večina želi, da bi dirka lahko potekala brez zaščitnih mask, ki so zaznamovale leto 2020.

Predstavitev trase bosta spremljala tudi letošnji in lanski zmagovalec Toura Tadej Pogačar (UAE Emirates), trenutno prvi kolesar svetovne jakostne lestvice, in Egan Bernal (Ineos Grenadiers), slednji se še vedno ukvarja z zoprno poškodbo hrbta, zagotovo pa tudi kolesarska karavana s Primožem Rogličem in Richardom Carapazom, ki trenutno obrača pedala na Dirki po Španiji.  

Začetek v Brestu, cilj v Parizu

Za zdaj je znano, da se bo Dirka po Franciji začela v soboto, 26. junija 2021, in končala v nedeljo, 18. julija 2021.

Veliki štart najprestižnejše dirke v letu bo na skrajnem zahodu Francije, v regiji Bretanja, v pristaniškem mestu Brest, ki bo začetek dirke po letih 1952, 1974 in 2008 gostil že četrtič, cilj pa bo že tradicionalno v Parizu.

Prve štiri etape bodo v Bretanji – prvi dve bosta bolj hriboviti, s kratkimi, a strmimi klanci, drugi dve pa ravninski -, vse drugo bo znano danes zvečer.

108. Tour bi se sicer moral začeti v Kopenhagnu na Danskem, a so se organizatorji na željo Dancev, ki bodo v tistem času gostili že tekme EP v nogometu in lastnimi pomisleki, povezanimi s pandemijo in vsesplošno negotovostjo, odločili, da dirko poskušajo izpeljati znotraj francoskih meja. Edini skok čez mejo bo najbrž skok v Andoro.

Govorice: omenjata se vzpona na Alpe d'Huez in Mont Ventoux

Tako kot vsako leto pred uradno predstavitvijo trase, v javnosti krožijo številne govorice, povezane s konfiguracijo etap.


Tako je letos veliko govora o tem, da bo francoski Tour 2021 karavano dan pred prvim prostim dnem peljal čez legendarni vzpon Alpe d'Huez, omenja pa se tudi vzpon (a ne ciljni) na vetrovni osamelec v Provansi Mont Ventoux, kjer je leta 1967 zaradi kombinacije peklenske vročine, izčrpanosti, amfetaminov in alkohola, umrl svetovni kolesarski prvak Tom Simpson.

Bo vzpon na legendarni pirenejski vrh Mont Ventoux del trase 108. Toura? | Foto: Wikipedia Bo vzpon na legendarni pirenejski vrh Mont Ventoux del trase 108. Toura? Foto: Wikipedia

Trasa naj bi ponudila več priložnosti za šprinterje kot letos. Na kožo naj bi jim bilo pisano kar 11 etap.

Govori se, da bosta na Touru dva kronometra, 50-kilometrski v prvem in 30-kilometrski v zadnjem tednu, oz. v predzadnji etapi. Tudi letos je Tour v 20. etapi postregel s kronometrom, takrat 21-letni Pogačar pa je z izjemno vožnjo poskrbel za velik preobrat. S prestola je vrgel Rogliča in sam oblekel tako čislano rumeno majico vodilnega. 

Direktor Toura: Priprava trase za prihodnji Tour je ena od najbolj zahtevnih

Direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme je v pogovoru za francoski časnik Le Parisien priznal, da je bila priprava letošnje trase ena od najbolj zahtevnih, predvsem zaradi časovne stiske, saj so organizatorji po končanem Touru (20. september), ki je bil na sporedu dva meseca pozneje, morali ukvarjati še z organizacijo drugih dirk pod njihovim okriljem, tudi prestižno klasiko Liège-Bastogne-Liège, kjer je po presenetljivem razpletu na ciljni črti zmagal Primož Roglič.

Direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme si želi, da bi Dirka po Franciji prihodnje leto potekala brez zaščitnih mask. | Foto: Reuters Direktor Dirke po Franciji Christian Prudhomme si želi, da bi Dirka po Franciji prihodnje leto potekala brez zaščitnih mask. Foto: Reuters

Razveseljuje podatek, da kljub pandemiji in vse težjem socialnem položaju zanimanje za gostiteljstvo Toura ne upada.

Prudhomme je razkril še, da bo prvi teden bolj klasično obarvan, želijo pa si, da bi tudi veter odigral svojo vlogo pri razpletu etap. Omenil je še, da bo prvih deset etap krajših. Dolge naj bi bile okrog 150 kilometrov. Ali bo Tour 2021 že potekal brez konstantnega nošenja zaščitnih mask, ne ve, si pa tega vsekakor želi. Na letošnjem Touru je bil prav Prudhomme eden izmed tistih, ki so se okužili z novim koronavirusom. 

Ali bodo zaščitne maske in covid-19 v času Dirke po Franciji 2021 že stvar preteklosti?

  • Zagotovo!
    23,91 %
    66 glasov
  • Upam, vendar ne verjamem.
    68,12 %
    188 glasov
  • Ne, še huje bo kot danes.
    7,97 %
    22 glasov
Oddanih 276 glasov
Ne spreglejte