Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 9. 2014,
20.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 9. 2014, 20.59

8 let

Zakaj je dvakratni zmagovalec Gira kolo zamenjal za nepremičnine?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Zame kot tekmovalca je bila priprava na tekmo vedno več vredna kot vse medalje in pokali," je v pogovoru za Sportal priznal dvakratni zmagovalec Dirke po Italiji, ki je leta 2010 kolo obesil na klin.

Takrat je dejal, da še ne želi razmišljati o prihodnosti, da mu zdaj končno ne bo več treba tekmovati v dirki s časom. "Zdaj si lahko vzamem čas in uživam v preostanku svojega življenja," je izjavil pred leti. A ko smo mu v nedeljo na podelitvi kolajn in mavričnih majic svetovnim prvakom, zastavili vprašanje prav na to temo, je bil že bolj zgovoren.

"Danes delam v nepremičninskem sektorju," je izstrelil kot iz topa. 170 centimetrov visoki Italijan se je med pogovorom držal svojega maternega kezika, za prevod pa zaprosil enega od organizatorjev Maratona Franja. "25 let sem bil aktiven kolesar. Zame ni bilo ne praznikov ne vikendov, zato sem si zaželel spremembe," je bil iskren 43-letnik, ki je v svoji karieri dvakrat zmagal v skupnem seštevku prestižne tritedenske etapne dirke na domačih tleh, Giru d'Italia.

Morda bi zmagal tudi v tretje, če ne bi bil leta 2002 pozitiven na testu za kokain in ga je njegova takratna ekipa Saeco umaknila z dirke. Italijanska kolesarska zveza ga je pozneje razrešila vseh obtožb v zvezi s kršitvami protidopinških pravil.

Kolesarstvo je še vedno edini šport, ki mu je všeč

Pravi, da je kolesarstvo še danes edini šport, ki mu je zares všeč. "To je moje življenje in z njim se nameravam ukvarjati do 80. leta starosti ali pa še dlje," je bil jasen Simoni, ki pa danes kolo zajaha le še za lastno dušo. Še vedno sledi kolesarskim dirkam in je na tekočem z dosežki v kolesarskem svetu, a na progo ali ob njo ga ne mika več. "Tekmovalni svet kolesarstva je izredno krut, zato raje ostajam doma. 25 let je bilo dovolj," se je razgovoril nekdanji profesionalni kolesar, sicer specialist za gorske etape, ki je ta konec tedna v Ljubljani podeljeval priznanja najboljšim amaterskim kolesarjem.

Priprave bolj pomembne kot kolajne

Na vprašanje, kaj kolesarju pomeni, ko enkrat osvoji kolesarski olimp, je presenetil z odgovorom. "Kar zadeva mene, je to zgolj češnjica na torti, medtem ko je ves adrenalin in vsa lepota tekmovalnih nastopov združena v pripravah na tekmo. Da slediš programu treningov, da si absolutno osredotočen na tekmo, da vanjo usmeriš vse svoje ambicije, to je tisto, kar šteje. Ko dobiš medaljo, pokal, je ta pot že končana. Zame kot tekmovalca je bila priprava na tekmo vedno več vredna kot vse medalje in pokali."

Rad se vrača v Ljubljano

Pravi, da se rad vrača v Slovenijo. "Ko sem prvič zmagal na Giru, je bila trasa dirke speljana prav skozi Ljubljano. Všeč so mi bile ljubljanske ulice in že takrat sem si rekel, da se v prihodnosti hočem vrniti kot turist. In zdaj sem tu." Ne samo kot turist, ampak tudi kot ambasador svetovnega prvenstva med amaterskimi kolesarji in prepoznavno ime kolesarskega maratona Franja. Kljub slovesu pred štirimi leti očitno ostaja dobro zapisan tudi pri slovenskih navijačih. Kar nekaj si jih je zaželelo skupne fotografije in stiska roke. V Italiji pa se vse to dogaja le še na potenco.

Ne spreglejte