Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 6. 2014,
1.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Po Sloveniji mentol kronometer Marko Polanc

Petek, 20. 6. 2014, 1.08

8 let

Zakaj imajo kolesarji med ogrevanjem z vato napolnjen nos?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Marsikdo se je med včerajšnjim ogledom ogrevanja pred kronometrom, ki je odprl težko pričakovano 21. kolesarsko dirko Po Sloveniji, vprašal, zakaj imajo fantje med ogrevanjem nos napolnjen z vato.

Morda je tema res primernejša za ponedeljkovo rubriko Sportalov zakaj, Sportalov zato, kjer obravnavamo splošna vprašanja na temo športa, a ker je aktualna in bo do ponedeljka že pozabljena, jo bomo preučili že danes.

"Razlog se skriva v mentolu, kamor namočijo vato, kar kolesarjem pomaga do boljšega pretoka kisika skozi nos. Mentol jim pomaga razširiti nosnice, tako da lahko na polno absorbirajo svež zrak. Zelo pomembno je, da so dihalne poti čim bolj čiste," je pojasnil Marko Polanc, trener kolesarske ekipe Radenska in oče enega najboljših slovenskih kolesarjev Jana Polanca, drugouvrščenega z lanske dirke Po Sloveniji, ki je dres Radenske zamenjal za dres italijanske ekipe Lampre-Merida. Metoda se sicer uporablja pred kronometri ali krajšimi klanci, ne pa med samo dirko.

Vožnja na skrajnem robu

Kronometer je zelo posebna dirka, vožnja na čas, kjer ključno vlogo odigra glava. "Če nisi osredotočen in pripravljen trpeti, je zaostanek hitro tu. To je posebna zgodb, kjer ni počitka, kjer voziš na skrajnem robu, zadnja dva kilometra pa presežeš še ta rob," pravi Polanc, ki kronometer primerja celo z umetnostjo, pri kateri je pomembno, da vsak sam ugotovi, kaj mu najbolj ustreza.

"Kolesarji morajo sami ugotoviti, na kateri ravni pulza lahko vozijo. Gre sicer za minimalne razlike, saj so ves kronometer na zgornji meji svojih zmogljivosti, a če je pulz prenizek, kolesar ne bo mogel izkoristiti svojega potenciala, če je previsok, se bo telo zakisalo in kolesar spet ne bo mogel pokazati vsega, kar zna," pravi Polanc, ki se mu zdi pomembno, da si kolesarji progo za kronometer ogledajo čim bolj natančno. "Nujno je, da si kolesar zapomni čim več podrobnosti, od tega, kje so ovinki in kako je s tlakovci, do položaja ležečih policajev."

Ne spreglejte