Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
22. 6. 2014,
22.27

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bogdan Fink Po Sloveniji Kristijan Koren finance Eurosport

Nedelja, 22. 6. 2014, 22.27

7 mesecev, 3 tedne

"Za takšno dirko, kot sta Giro in Tour, potrebuješ sto tisoč evrov na dan"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Junak 21. kolesarske dirke Po Sloveniji je postal Tiago Machado, a so zmagovalci tudi organizatorji na čelu z glavnim operativcem Bogdanom Finkom, ki je zaupal, kaj bi dirko naredilo še mogočnejšo.

Zastor nad 21. kolesarsko dirko Po Sloveniji je padel in najbolj kompetentna oseba za pregled dogodkov na štiridnevnem kolesarskem prazniku je organizacijski direktor Bogdan Fink (leta 1990 je na mladinskem svetovnem prvenstvu kot prvi Slovenec osvojil medaljo, ki je imela bronasti sijaj), ki že več kot deset let skrbi, da je potek dogodkov na največji kolesarski dirki pri nas na najvišji mogoči ravni. V Sloveniji so zadovoljni prav vsi, kar pove podatek, da na naših cestah vsako leto vidimo kolesarje, ki so blesteli na Giru in se pripravljajo na Tour ali državna prvenstva. Slovenija jim je odličen poligon za pripravo na dirko z največ prestiža.

Bogdan, ste zadovoljni s tem, kar je prinesla 21. izvedba dirke, pa čeprav Slovenija ni imela svojega predstavnika med najboljšimi tremi? Na štartu smo imeli odlične kolesarje, kar je pomenilo, da bo dirka zanimiva. In to je tudi bila. Vsaka etapa je bila napeta do konca. Žal se ni razpletlo, da bi bil Slovenec med prvimi tremi. Kristijanu Korenu (na koncu je bil četrti) sta zmanjkali dve sekundi in le malce več za etapno zmago. Sicer pa smo lahko vsi zadovoljni z dirko. Naši najboljši kolesarji so v tujini. Škoda, ker Simon Špilak ni prišel z ekipo Katjuša, ker bi sicer imeli Slovenci enega med najboljšimi tremi. Koren je bil zelo blizu temu podvigu. Preostali slovenski kolesarji so lovili etapne zmage. Italijan Viviani, ki je dobil zadnjo etapo, je pri nas zmagal že leta 2007, uspehe pa je nizal na primer tudi na Giru in na dirki po Kaliforniji. Na naših cestah smo imeli najboljše kolesarje, ki se v štirih dneh sploh niso mogli vsi pokazati.

Čeprav dirka ne spada v kategorijo tistih največjih, pa vam vsako leto uspe pripeljati ekipe ProTeam, ki imajo v svojih vrstah odlične kolesarje. Kakšen je recept? Dirka ima dober datum. Umeščena je med Girom in Tourom, po njej so pa še državna prvenstva. Kolesarji ne pridejo v Slovenijo počivat, ampak dirkat. Poglejte recimo primer Hornerja: v soboto je v Kočevju deževalo, nekateri so celo padli, 42-letni Horner pa se je boril ter tvegal glavo, čeprav si želi nastopiti na prihajajočem Touru. Nekaj moraš imeti in obenem dati, da pridejo ekipe ProTeam. Želijo se pripraviti na Tour. Na neki način je zato dirka pretežka za slovenske ekipe.

Kristijan Koren, ki je član Cannondala (ekipa ProTeam), je po koncu poudaril, da je dirka odlično organizirana, celo bistveno boljše kot nekatere, ki so po rangu kategorizirane višje. Takšne pohvale so verjetno tiste, ki vas ženejo naprej, in obenem dokaz, da dobro delate. Dirka Po Sloveniji je dirka prve kategorije. Po kakovosti kolesarskih ekip in organizaciji dirke smo že višje, vendar se ne moremo primerjati s Tourom ali Girom. Ljudje pri nas vidijo le te dirke, zato so standardi pri vseh bistveno višji. Mi še ne moremo dosegati teh višav, a bi jim bili bližje, če bi imeli televizijski prenos. Za to si prizadevamo, ampak ne na nacionalni televiziji.

Prenos na Eurosportu, kar smo lahko že zasledili? Seveda.

Kaj manjka, da bi vam uspel ta podvig? Manjkajo finance. Pri nas v Sloveniji ni medijske hiše, ki bi imela takšno opremo in znanje, da bi to naredila.

Koliko denarja bi potrebovali? Če želiš imeti takšno dirko, kot sta Giro in Tour, potrebuješ sto tisoč evrov na dan.

Ali lahko pričakujemo, da se bo v prihodnosti morda povečalo število etap? Vse je mogoče, ampak je tudi ta faktor odvisen od financ. Mislim, da bi bila petdnevna dirka najbolj optimalna – tako za Slovenijo kakor tudi za kolesarje. Bili smo že v tujini na Hrvaškem, Avstriji in Italiji. Morda bomo še. Najpomembneje je, da se kolesarstvo združi s turizmom. Na vodilnih položajih je treba prepričati ustrezne ljudi, ker šport ni več le zato, ker je šport. Dirka Po Sloveniji ima ogromen potencial.

Kako težko je sploh pridobiti sredstva za dirko? Mi se bomo na naslednjo dirko začeli pripravljati že avgusta ali septembra. V zdajšnjih časih, ko vsi zategujejo pasove, je težko, a imamo k sreči podporo pri zvestih pokroviteljih, ki so glavni steber. Zaradi njih nam je lažje in se jim tudi javno zahvaljujem. Vsako leto več ljudi sodeluje na dirki in je zato več organizacijskega dela. Dirka Po Sloveniji je pri nas največja kolesarska dirka in spada med največje športne dogodke.

Morda v prihodnosti vidite kakšne ovire, ki bi vam lahko ponagajale? Težave so lahko le finančne narave, drugih ni. Dirka Po Sloveniji je doživela šele 21. izvedbo. Počasi gremo gor. Tujci ne prihajajo k nam zaradi denarnega sklada. Pridejo, ker jim je všeč in imajo vse, kar potrebujejo. Po teh smernicah moramo kolesariti tudi v prihodnje.

Ne spreglejte