Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 5. 2013,
18.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Giovanni Visconti

Nedelja, 19. 5. 2013, 18.36

8 let

Viscontiju etapa s ciljem na Galibierju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Italijan Giovanni Visconti je zmagovalec 15. etape letošnje kolesarske dirke po Italiji. Vincenzo Nibali bo tudi v torek v 16. etapi nastopil v rožnati majici vodilnega v skupnem seštevku.

Vreme se je v tokratni etapi usmililo kolesarjev. Že včeraj zvečer je bilo jasno, da bo današnja etapa izpeljana skoraj v celoti. Cilj etape zaradi novozapadlega snega ni bil na vrhu prelaza Galibier, ampak 4,25 kilometra pred tem. Nov cilj etape je bil ob spomeniku v spomin na Marca Pantanija na nadmorski višini 2295 metrov. V 149 kilometrov dolgi etapi so bili na sporedu trije kategorizirani gorski cilji. Z vzponom na prelaz Mont Cenis, katerega vrh je bil na 59. kilometru, je skoraj celotna glavnina opravila skupaj. Tik pred gorskim ciljem je pobegnila skupina šestih kolesarjev. Giovanni Visconti (Movistar), Robinson Chalapud (Colombia), Stefano Pirazzi, Francesco Bongiorno (oba Bardiani Valvole-CSF Inox), Pieter Weening (Orica-GreenEdge), Miguel Angel Rubiano (Androni Giocattoli-Venezuela) in Matteo Rabottini (Vini Fantini-Selle Italia). Ubežna sedmerica si je na spustu prikolesarila 4 minute in pol prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Lotto-Belisol.

Sledil je vzpon na prelaz Telegraphe, kjer so se pričeli vrstiti poskusi pobega iz glavnine. Pobegnila sta tudi Robert Kišerlovski (RadioShack-Leopard) in Sergio Luis Henao (Sky), ki sta bila pred pričetkom etape na 12. in 13. mestu v skupnem seštevku. Prvi je prelaz Telegraphe prečkal Visconti, za katerim so Pirazzi, Weening in Rabottini zaostajali 50 sekund. Sledila je sedmerica (Gesink, Kišerlovski, Henao, Martinez, Di Luca, Chavez in Gomez), ki je zaostajala dve minuti, medtem ko je glavnina zaostajala 3 minute. Sledil je spust, na katerem je Visconti zadržal prednost pred zasledovalci in prvi pričel slabih 14 kilometrov dolg ciljni vzpon. Deset kilometrov do cilja je pričelo močno deževati, kar je pomenilo, da na cilju zagotovo sneži. Slabe 4 kilometre do cilja je na kolesarje namesto dežja že padal sneg. Visconti je bil dobro na poti, saj je imel 2 kilometra do cilja še skoraj dve minuti prednosti pred glavnino. Slaba dva kilometra do cilja je imel Nibali dovolj napadov tekmecev in je on testiral nasprotnike. A kmalu je zaključil napad, medtem ko sta nato drug drugemu želela pobegniti Rafal Majka in Carlos Alberto Betancur. Omenjena sta se borila za belo majico najboljšega mladega kolesarja.

30-letni Visconti je slavil svojo prvo etapno zmago na dirki po Italiji v karieri, medtem ko sta Betancur in Przemyslaw Niemiec zasedla 2. in 3. mesto. Skupina z Nibalijem je zaostala manj kot minuto za Viscontijem. Slednji si je danes zagotovo najbolj zaslužil zmago. Vsi trije Slovenci so končali etapo in bodo v ponedeljek uživali zaslužen dan odmora. Dirka se bo nadaljevala v torek, saj bo v ponedeljek na sporedu drugi oz zadnji dan odmora na dirki.

Ne spreglejte