Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 7. 2013,
17.20

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tour de France Tour de France Janez Brajkovič

Ponedeljek, 1. 7. 2013, 17.20

1 leto, 9 mesecev

VIDEO: Gerrans ekipi Orica-GreenEdge priboril prvo etapno zmago na Touru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zmagovalec 3. etape 100. kolesarske dirke po Franciji (2.WT) je Avstralec Simon Gerrans. Oba Slovenca v glavnini. Belgijec Jan Bakelants ostaja odet v rumeno majico vodilnega.

Preden se dirka po Franciji danes zvečer vrne na celino je bila na Korziki na sporedu še 145 kilometrov dolga etapa s štirimi kategoriziranimi gorskimi cilji. Kolesarje je čakala še ena zelo nervozna etapa v kateri zopet ni bilo niti metra ravnine. Poleg tega je bilo na sporedu ogromno ovinkov ter ozkih cest. Poleg tega so bili na sporedu štirje kategorizirani vzponi, ki so bili kategorizirani kot vzponi 4., 3. in 2. kategorije. Bolj, ko se bo bližal cilj etape, bolj zahtevni so bili vzponi. Najprej je bil sporedu bodo prelaz San Bastiano (3.4 km dolg). Sledili so še prelaz San Martino (7.5 km), vzpon Porto (2 km) in prelaz Marsolino (3.3 km). Od vrha slednjega je bilo do cilja v Calviju še 13 kilometrov. Prvi kolesar, ki je odstopil z letošnje dirke je bil Andrej Kašečkin (Astana), a se mu je kmalu pridružil še Yoann Bagot (Cofidis). Po zapisu na uradni Twitter strani Astane je Kašečkin odstopil zaradi prebavnih težav.

Lieuwe Westra (Vacansoleil-DCM), Sebastien Minard (Ag2r-La Mondiale), Alexis Vuillermoz (Sojasun), Cyril Gautier (Europcar) in Simon Clarke (Orica-GreenEdge) je bila peterica ubežnikov, ki so pobegnili kmalu po pričetku etape. Glavnina, na čelu katere so bili večji del etape kolesarji ekipe RadioShack-Leopard, jim ni dovolila, da bi si prikolesarili preveliko prednost. Slaba dva kilometra do vrha zadnjega vzpona v etapi je bil kot zadnji ubežnik ujet Simon Clarke. Avstralec je bil po etapi proglašen za najbolj bojevitega kolesarja v etapi. Prvi je zadnji gorski cilj prečkal Francoz Pierre Rolland, ki je etapo pričel odet v pikčasto majico najboljšega v točkovanju gorskih ciljev. V slednji bo kolesaril tudi v 4. etapi. Na spustu so glavnini pobegnili še Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Lars Petter Nordhaug (Belkin) in Mikel Nieve (Euskaltel-Euskadi). Četverica je imela 7 kilometrov do cilja 10 sekund prednosti pred glavnino na čelu katere je bil Slovenec Kristijan Koren. Nato so mu na pomoč priskočili še kolesarji ekipe Orica-GreenEdge.

Tri kilometre in pol do cilja so bili ubežniki ujeti. Dobra dva kilometra do cilja je s pobegom poskušal Nizozemec Tom Dumoulin (Argos-Shimano). A Koren je zopet opravil izjemno delo in v zadnjem kilometru pripeljal Sagana v ospredje in ulovil Nizozemca. A v zadnjih metrih je bil od Slovaka v šprintu močnejši Simon Gerrans, ki se je veselil svoje druge etapne zmage v karieri na Touru. Svojo prvo je dosegel leta 2008. S tem je priboril ekipi Orica-GreenEdge prvo zmago na Touru. Ekipa je bila ustanovljena namreč šele lani in letos obstaja drugo sezono. Sagan je bil drugi, tretji pa Španec Jose Joaquin Rojas. V glavnini je poleg Korena etapo končal tudi Jani Brajkovič, ki je že pred etapo za Sportal povedal, da bo do jutri dalje za vse nekoliko lažje. Koren je danes izvrstno opravil delo za Sagana, ki se je po etapi moral zadovoljiti z zeleno majico najboljšega po točkah. "Današnja etapa je bila zelo zahtevna. V zaključku etape smo bili vsi v prvi skupini že povsem brez moči. Vsekakor lahko potrdim, da se tako v prvih treh etapah Toura še nismo namatrali," je po etapi zadovoljen za Sportal dejal Koren. Tako njemu kot Brajkoviču je to že četrti nastop na Touru v karieri.

V skupnem seštevku ostaja v vodstvu Belgijec Jan Bakelants, ki bo tudi v torkovi 4. etapi kolesaril v rumeni majici vodilnega. Na sporedu bo 25 kilometrov dolga ekipna vožnja na čas. Štart in cilj slednje bo v Nici.

Ne spreglejte