Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
8. 7. 2016,
10.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Natisni članek

Bernard Hinault Eddy Merckx Mark Cavendish

Petek, 8. 7. 2016, 10.32

6 let, 6 mesecev

V Sloveniji odpadel, zdaj je v raju

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

1

Kako je biti na vrhu, ko te vsi nosijo po rokah, zelo dobro ve Britanec Mark Cavendish, ki vleče niti na najprestižnejši kolesarski dirki na svetu. Na letošnjem Touru se lahko po šestih dneh kolesarjenja pohvali s kar tremi etapnimi zmagami. In isti Cavendish je pred tedni nastopil v Sloveniji in odstopil.

V letošnji izvedbi slovitega Toura so bile štiri ravninske etape s ciljnim šprintom, kar trikrat pa je zmagal specialist za tovrstne podvige Mark Cavendish. To je zanj že 29. zmaga na dirki po Franciji, lahko pa se pohvali še s 15 na Giro d'Italia in tremi na Vuelti, ki veljajo za najbolj prestižne kolesarske dirke na svetu.

Član Team Dimension data se je na dirko vseh dirk pripravljal tudi pri nas. Pozdravili smo ga lahko na 23. dirki Po Sloveniji, na kateri je sicer želel zmagati v kakšni od etap, a je odpadel, potem ko je odstopil že drugi dan ter dirke sploh ni dokončal.

V glavi je imel Tour, kar je nenehno izpostavljal: "V Sloveniji se pripravljam na francoski Tour in rad bi zmagal na kakšni od etap."

Četrtkov zaključni šprint 190,5 km dolge etape s ciljem v Montaubanu je bil strašen, kot je dejal: "Moj Bog, to je bilo zastrašujoče. Imel sem občutke kot v starih, dobrih dneh, ko je kolo kar letelo. V zaključku je bilo klanje, fantje so leteli z vseh strani."

Ciljni šprint četrtkove etape:

Z 29. etapno zmago na dirki po Franciji je na večni lestvici prehitel legendarnega francoskega kolesarja Bernarda Hinaulta, pred seboj pa ima le še Belgijca Eddyja Merckxa, ki se lahko pohvali s 34 zmagami in kar petimi skupnimi zmagami – ta podvig je uspel še Francozoma Jacquesu Anquetilu in Hinaultu ter Špancu Miguelu Indurainu (kot edini je osvojil Tour petkrat zapored).

"Če sem pošten, si ob začetku kariere nikdar nisem mislil, da me bodo kdajkoli v istem stavku omenjali skupaj z Merckxom in Hinaultom. O tem sem lahko takrat le sanjal," je dejal Cavendish, ki bo imel do konca Toura še tri ravninske etape, na katerih bi lahko spet napadal dnevno zmago, sicer pa bodo od zdaj naprej počasi v ospredje začeli prihajati hribolazci, ki jih zanima skupna zmaga na 103. izvedbi slovite francoske kolesarske pentlje.

Ne spreglejte