Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 6. 2014,
10.59

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Po Sloveniji Tour of Slovenia Novo mesto Škofja Loka Klemen Štimulak

Nedelja, 22. 6. 2014, 10.59

3 leta, 5 mesecev

V Novem mestu slavil Viviani, Slovenci brez stopničk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Italijan Elia Viviani je zmagovalec šprinta zadnje etape 21. dirke Po Sloveniji. Drugi je bil Romun Eduard Grosu, tretji pa Avstralec Michael Matthews. Skupni zmagovalec je Portugalec Tiago Machado.

Končni zmagovalec 21. izvedbe dirke Po Slovenije je Portugalec, član ekipe NetApp Endura Tiago Machado. Od Slovencev je bil skupno najboljši Kristijan Koren, tekmovalec Cannondalea je zasedel četrto mesto. Klemen Štimulak je osvojil seštevek gorskih ciljev, v zadnjih šestih jih je po begih v zadnjih dveh etapah, dobil kar pet, tako da je domov odnesel modro majico.

15.30, 145 km: Kolesarji so v strjeni skupini zapeljali v osemkilometrski zadnji krog. Čez nekaj minut pa bomo že priča izjemno zanimivemu šprintu, ki bo dal odgovor, kdo bo zmagovalec na zadnji etapi 21. dirke po Sloveniji.

15.30, 145 km: Kolesarji so v strjeni skupini zapeljali v osemkilomterski zadnji krog

15.30, 142 km: Do cilja je le še 11 kilometrov.

15.30, 140 km: Ubežnika ujeta, moštva z najboljšimi šprinterji že z mislimi pri zaključku etape.

15.20: Po treh urah vožnje je povprečna hitrost kolesarjev 44 km/h. Ubežnika imata le še 45 sekund prednosti.

15.10, 121 km: Karavana se je prvič zapeljala čez glavni trg v Novem mestu, to bodo ponovili še štirikrat. Vodilna kolesarja imata še vedno dve minuti naskoka pred glavnino.

14.55, 115 km: Pieter Jacobs in Pavel Kočetkov sta ostala samo v vodstvu, slovenska ubežna trojka (Štimulak, Roglič in Logar) pa čaka glavnino. Vodilna imata pred glavnino še dve minuti prednosti. Karavana je prišla v Novo mesto.

14.45: Skupina z rumeno majico je za razliko od ubežnikov bolj učinkovito zarezala v nasprotni veter na odprti cesti, pa tudi ekipa Netapp noče ničesar prepustiti naključju, njihov Machado mora zadržati rumeno majico. Prednost ubežnikov se manjša.

14.40, 105 km: Glavnina je nekoliko stopila na plin in zaostanek spustila pod dve minuti (1:50). Sicer na etapi vse poteka mirno, v skladu z zadnjo etapo, kjer bo odločal ciljni šprint.

14.30, 95 km: Povprečna hitrost po dveh urah vožnje je bila 44 km/h. Ubežniki vzdržujejo dve minuti in 30 sekund naskoka pred glavnini, ki jo peljejo kolesarji Netappa, Orice in RusVela.

14.25, 87 km: Dogajanje na etapi se je malce umirilo, peterica vztraja pri prednosti dveh minut in 40 sekund. Kolesarji pri t. i. "bifeju" jemljejo okrepčila. Naslednja destinacija je Novo mesto, kjer bosta dva leteča cilja, na koncu pa se bo etapa tam tudi zaključila.

14.10, 76 km: Klemen Štimulak je z zmago na gorskem cilju na Bogenšperku le potrdil zmago v tekmovanju gorskih ciljev in si prislužil modro majico. Zdaj mora le še končati etapo in bo v Novem mestu lahko oblekel zasluženo "nagrado".

Ubežna peterica ima pred glavnino še vedno dve minuti in 30 sekund prednosti.

Zanimivost: Štimulak že ima modro majico, saj njegovi konkurenti (Zakarin, Bongiorno, Villella) niso med ubežniki, vsekakor pa mora etapo končati. Pričakujemo lahko, da bo po Bogenšperku počakal glavnino in s tem prihranil nekaj moči za pomoč Mugerliju v ciljnem šprintu v Novem mestu.

13.55, 72 km: Peterica ubežnikov se že vzpenja proti Bogenšperku, zadnjemu gorskemu cilju na letošnji dirki. Njihova prednost pred rumeno majico je zdaj minuto in 20 sekund. Tempo v glavnini narekujejo ekipi Netapp in Orica- Green Edge.

13.40, 64 km: V norem spustu v Spodnji Hotič je peterica ubežnikov pridobila še nekaj časa. Prednost pred glavnino je zdaj minuto in 45 sekund.

13.25, 53 km: Kolesarja Adrie Mobil sta ujela vodilne tri. Prednost pred glavnino pa se je zmanjšala skoraj za polovico in je zdaj minuta in 25 sekund.

13.20: V vodstvu le še trije. Roglič je počakal moštvenega kolega Štimulaka in zdaj skupaj lovita vodilne tri. Ti imajo pred glavnino že dve minuti in 40 sekund prednosti.

13.15: Poročevalci s proge so sporočili, da Klemen Štimulak še ni med ubežno skupino. Ima 40 sekund zaostanka za vodilno četverico in 30 sekund prednosti pred skupino z rumeno majico, na čelu katere je še vedno ekipa Netappa.

13.10, 40 km: Kaže, da smo ga dočakali. Skočili so Pavel Kočetkov, Tadej Logar, Pietar Jacobs, Primož Roglič in Klemen Štimulak. Skupinica ubežnikov, v kateri so tudi trije Slovenci, ima že 50 sekund prednosti pred glavnino, ki za zdaj ne reagira.

13.00, 35 km: V prvih 35 kilometrih zadnje etape se praktično ni zgodilo nič pretresljivega. Tempo je oster, skupina kolesarjev pa ostaja skupaj.

12.55: Bližamo se prvemu letečemu cilju v Domžalah, ki bo na 32,3 kilometra današnje etape.

12.50: Časomerilci, ki na dirki merijo zaostanek glavnine za ubežniki, pozdravijo vsak poskus pobega, a so vedno znova razočarani. Netapp diktira izjemen tempo.

12.45: Ekipa z rumeno majico Netap Endura z visokim ritmom onemogoča vsakršen poskus pobega. Očitno nočejo ničesar prepustiti naključju.

12.40, 15 km: Pobegi se vrstijo en za drugim, a glavnimi je prav vse uspelo zadušiti. Še najbolj uspešen je bil Avstrijec Markus Eibegger, ki je pobegnil dobrih 100 metrov.

12.30: Nič novega. Skupina kolesarjev, ki je začela današnjo etapo, ostaja skupaj, a slej kot prej, bo komu uspelo pobegniti. Mogoče spet Klemnu Špilaku, včerajšnjemu junaku, ki ima visoke cilje pri boju za modro majico.

12.25: Že od samega začetka se vrstijo poskusi pobega, skupina tekmovalcev je močno razpotegnjena, a za zdaj si še nobenemu kolesarju ni uspelo privoziti prednosti. Na zanimivi etapi, ki se bo končala v Novem mestu, nas čakata dva gorska cilja III. kategorije in trije leteči cilji.

12.20: Karavana je po petih minutah umerjene vožnje prevozila ničti kilometer, zadnja etapa 21. dirke Po Sloveniji se je tudi uradno začela.

12.15: Kolesarji so se podali na 153 kilometrov dolgo etapo. Davide Villella (Ita), Angelo Pagini (Ita), Antonio Santoro (Ita) niso štartali.

Pričakovanja pred dirko:

Klemen Štimulak, kolesar Adrie Mobil pred zadnjo etapo 21. dirke Po Sloveniji: "Danes lahko pričakujemo ciljni šprint. Pri nas bo Mugerli tisti mož, ki bi lahko posegel po najvišjih mesti."

Borut Božič, pred zadnjo etapo: " Bomo videli, kako bo. Tudi v slovenski reprezentanci imamo adute. Aldo Ino Ilešič in jaz bova poskušala priti čim višje."

Tiago Machado, nosilec rumene majice vodilnega: "Verjamem, da mi bo ekipa pomagala in bomo ubranili rumeno majico. A dirka še ni končana. Zame je konec, šele ko se prečka ciljno črto zadnje etape."

Kaj morate vedeti o zadnji etapi?

Pred nami je zadnja, 153 kilometrov dolga etapa s ciljem v Novem mestu, kjer bomo dobili zmagovalca jubilejne 120. etape v zgodovini dirke. Letošnja dirka je najkrajša v vsej 21-letni zgodovini dirke, saj je bila dolga le 514 kilometrov in pol. Tokrat kolesarje ekipe NetApp-Endura čaka prijetna naloga, saj bodo branili prednost, ki jo ima Machado pred tekmeci. Ker na letečih in končnem cilju ni odbitnih sekund, pomeni, da je Portugalec, ki ima pred drugouvrščenim 23 sekund prednosti, praktično že zmagovalec dirke. Danes bo moral le še v cilj dirke prikolesariti z glavnino in lahko bo slavil svojo prvo zmago v skupnem seštevku v karieri.

V Novem mestu bo po vsej verjetnosti odločal ciljni šprint glavnine, v katerem se bodo za etapno zmago "udarili" kolesarji, kot so Elia Viviani, Michael Matthews, Borut Božič, Aldo Ino Ilešič, Simone Ponzi, Grega Bole, Blaž Jarc in morda še kdo.

Lani je zmago v Novem mestu slavil Avstralec Brett Lancaster, ki pa je tokrat odstopil v 3. etapi. Zadnji Slovenec, ki je slavil zmago v Novem mestu, je bil leta 2009 Marko Kump. Rumena, bela in rdeča majica so že "našle lastnike", medtem ko bo še potekal boj za modro majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev.

Štimulak v boj za modro majico

Kar pet kolesarjev (Bongiorno, Villella, Štimulak, Machado in Zakarin) ima 12 točk. Na sporedu bosta dva kategorizirana vzpona 3. kategorije, na katerih bodo za prve tri kolesarje na razpolago 3, 2 in 1 točka. Lahko le upamo, da bo Štimulaku uspelo, saj bo s tem edini Slovenec, ki bo po dirki stopil na oder za zmagovalce, kjer bi mu v primeru uspeha oblekli modro majico. Machado bo oblekel rumeno, Matthews rdečo in Simon Yates belo majico.

Štart etape v Škofji Loki je predviden ob 12. uri in 15 minut, medtem ko naj bi kolesarji prvič prečkali cilj na Glavnem trgu v Novem mestu okrog 15. ure. Tam bodo nato prekolesarili še pet krogov po novomeških ulicah, preden bo okrog 16. ure cilj etape.

Ne spreglejte