Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
26. 1. 2008,
17.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 26. 1. 2008, 17.57

8 let

Tudi ciklokros ima svojega ''kanibala''

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V cestnem kolesarstvu je za ''kanibala'' veljal Belgijec Eddy Merckx, v ciklokrosu pa si to ime prisluži Sven Nys.

Kljub temu, da sezona ciklokrosa traja le dobre štiri mesece, je 31-letni Nys doslej kar šestkrat slavil v skupnem seštevku svetovnega pokala, trikrat je osvojil naslov svetovnega prvaka in doslej zmagal na 39 dirkah za svetovni pokal. Na jutrišnjem svetovnem prvenstvu v Trevisu prvič doslej ni izraziti favorit za zmago.

''Nisem favorit in prvič doslej nimam kaj izgubiti. Prvič v moji karieri se ne obremenjujem z zmago,'' je pred jutrišnjo dirko dejal Nys. Vsako sezono je na sporedu devet dirk, ki štejejo za svetovni pokal. Nys je letos zmagal na štirih in na zadnji preteklo nedeljo z 12. mestom doživel pravi polom. Na lestvici Mednarodne kolesarske zveze je zadnja leta zasidran na prvem mestu.

V Flandriji Nys tako kot Tom Boonen med privrženci kolesarstva velja za ikono. Lani je bil izbran za Belgijskega kolesarja leta. Zadnji Belgijec, ki je nastopal v ciklokrosu in bil izbran za kolesarja leta, je bil daljnega leta 1994 Paul Herijgers. Nys pa ni samo uspešen v ciklokrosu, saj skupaj z ženo, ki je tudi uspešen fotomodel, trži svojo znamko kolesarskih oblačil (''SN'') kar mu ob 400.000 evrih letne plače (Rabobank) prinese toliko denarja, da se mu kot edinemu tekmovalcu v ciklokrosu ni potrebno obremenjevati s stanjem na bančnem računu.

Nys ima že naslednika v petletnem sinu Tibauu, ki se na BMX-u pripravlja, da bo nasledil očeta. Nys ima poleg hiše v Belgiji tudi hišo v Španiji, kjer v prihodnosti namerava odpreti ''kamp'' za mlade tekmovalce. Vendar namerava še nekaj let tekmovati. Glede na to, da je v letošnji sezoni nastopil na 35 dirkah, ter da je zmagal kar na 20, bi bilo neumno prenehati tekmovati.

Ne spreglejte