Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 5. 2016,
13.56

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tanja Žakelj gorsko kolesarstvo

Nedelja, 8. 5. 2016, 13.56

7 let, 11 mesecev

Žakljeva na Švedskem pokurila vse naboje za končno sedmo mesto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Tanja Žakelj je na evropskem prvenstvu v gorskem kolesarstvu na Švedskem še enkrat več dokazala, da sodi med najboljše Evropejke. V Huskvarni je v olimpijskem krosu osvojila sedmo mesto, za tokratno zmagovalko Švicarko Jolando Neff je zaostala 8:23 minute, do bronaste Nemke Sabine Spitz pa ji je zmanjkalo 2:27 minute.

Že razlika med prvakinjo in podprvakinjo Anniko Langvad z Danske je bila precejšnja, znašala je 3:40 minute.

"Od začetka sem imela smolo, prišla sem v položaj, ki se zgodi, ko se vse borimo za najboljšo pozicijo. Dobro sem startala, ampak tekmovalka, ne vem katera, me je malo zapela, odneslo naju je v levo stran. Po svoje sem se dobro rešila padca, ampak izgubila sem nekaj položajev in energije, ko sem skušala pridobiti nazaj pozicije in čas. Ostala sem osredotočena in mirna, vozila brez napak, brez razsipavanja energije po nepotrebnem. Skušala sem pridobiti mesta, kolikor se je dalo. S končnim izkupičkom sem kar zadovoljna. Dobro sem dirkala, lepo sem razporedila moči, všeč mi je bila proga, izkoristila sem pogoje, ki so mi všeč. Še eno lepo EP je za mano," je ocenila 27-letnica.

V drugem delu dirke je Žakljeva, na letošnjem EP edina članica slovenske reprezentance, vztrajno pridobivala v primerjavi s tekmicami pred njo, v zadnji krog vstopila z nekaj sekund zaostanka za Švicarko Corino Gantenbein, a se položaj ni spremenil zaradi padca Slovenke.

"V predzadnjem krogu sem pokurila 'ekstra metek', ki sem ga še imela v nogah, da sem naredila razliko do ostalih zasledovalk oziroma tistih, s katerimi smo se borile čez celo dirko. Pred mano je bila Švicarka na dosegu. Skušala sem narediti vse, kar sem lahko. Res sem bila v zagonu, zaletu in na prvi klanček naredila manjšo napako, ko sem skušala pospešiti iz ovinka. Podlaga je bila neutrjena, spodneslo mi je sprednje kolo. Padla sem navzgor, izgubila nekaj sekund. Pobrala sem se in šla naprej, je pa bil moteč dejavnik. Nisem se predala, šla sem do konca, ona je bežala, ni bilo dosti do cilja. Morala sem se zadovoljiti s sedmim mestom," je o tem povedala Ledinka.

Žakljeva je na zadnjih treh EP dvakrat osvojila prvo mesto, lani četrtega, po ne najboljšem začetku sezone svetovnega pokala v Avstraliji, ko je s številnimi težavami osvojila 29. mesto, pa je zdaj še enkrat več dokazala, da sodi v širši krog favoritinj, sedmo mesto ji bo zagotovo dalo elana za nadaljevanje sezone.

Absalon najboljši gorski kolesar Evrope

Francoz Julien Absalon je evropski prvak v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu. Na zadnji dirki v švedski Huskvarni je za 1:41 minute premagal Švicarja Fabiana Gigerja in za 2:23 Čeha Ondreja Cinka. Absalon je osvojil peto zlato na EP in četrtič po vrsti.

Ne spreglejte