Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
20.32

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

UAE Emirates Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Torek, 26. 2. 2019, 20.32

5 let, 1 mesec

Sprejem za Tadeja Pogačarja, zmagovalca dirke po Algarvu

Tadej s Klanca, ki zmaguje na klancih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Tadej Pogačar | Zmagovalcu večetapne kolesarske dirke po Algarveju Tadeju Pogačarju so v domači občini pripravili sprejem.  | Foto Urban Meglič/Sportida

Zmagovalcu večetapne kolesarske dirke po Algarveju Tadeju Pogačarju so v domači občini pripravili sprejem.

Foto: Urban Meglič/Sportida

V Komendi so danes pripravili sprejem za kolesarja Tadeja Pogačarja, edinega sokrajana, ki se lahko pohvali s skupno zmago na večetapni kolesarski dirki. Dvajsetletnik, ki je šele dodobra zakorakal v svet elitnega kolesarstva, je že na svoji tretji dirki med profesionalci – dirki po portugalski pokrajini Algarve (za katero sploh ni bil predviden, saj je tja odpotoval zgolj kot rezerva, po bolezni enega od ekipnih kolegov pa dobil priložnost za nastop) – zmagal v skupni razvrstitvi.

Tadeja Pogačarja sta prišla v Komendo pozdravit tudi kolesarska prijatelja Jaka Primožič in Nik Čemažar, šopka pa je prevzela Tadejeva izbranka Urška Žigart, prav tako kolesarka. | Foto: Urban Meglič/Sportida Tadeja Pogačarja sta prišla v Komendo pozdravit tudi kolesarska prijatelja Jaka Primožič in Nik Čemažar, šopka pa je prevzela Tadejeva izbranka Urška Žigart, prav tako kolesarka. Foto: Urban Meglič/Sportida

"Naj vam sprejemi pridejo v navado, saj boste letos ves čas pred občino," je pod objavo na spletu, da se danes pred občinsko hišo v Komendi pripravlja sprejem za kolesarja Tadeja Pogačarja, napisala ena od uporabnic družbenega omrežja.

Bržkone se tega nihče od danes zbranih ne bi branil. To je bil po sprejemu ob bronasti kolajni na evropskem prvenstvu med mladinci leta 2016 drugi sprejem za mladega kolesarja, ki se že na uvodnih dirkah nove kolesarske sezone povsem enakovredno kosa s tekmeci najvišjega ranga.

Tadej Pogačar | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida Za Pogačarjem so šele tri dirke v dresu ekipe svetovne serije UAE Emirates, kjer se je pridružil še enemu slovenskemu kolesarju Janu Polancu.

Mladi kolesar iz vasi Klanec pri Komendi je nase opozoril že na uvodni dirki po Avstraliji, kjer je v skupnem seštevku zasedel 13. mesto, bil na enodnevni dirki Cadela Evansa Great Ocean Road Race 44. in nato že kar zmagovalec večetapne dirke po portugalski pokrajini Algarve. Poleg zmage v 2. etapi, je zmagal še v generalni razvrstitivi in s tem pripravil svojevrstno presenečenje.

Tudi zato, ker je na Portugalsko odpotoval kot rezerva, nato pa po bolezni enega od klubskih kolegov dobil priložnost za nastop na dirki.

Sprva je bil predviden za vlogo pomočnika, potem pa zaradi spleta okoliščin (kapetan ekipe Italijan Fabio Aru je po padcu pridelal prevelik zaostanek, da bi se lahko boril za zmago v generalni razvrstitvi) in odličnih predstav kar naenkrat postal glavno orožje ekipe UAE Emirates.

Za zmago izvedel od maserja

Danes je Pogačar še enkrat potrdil, da je z zmago na dirki presenetiltudi sebe, na družbenih omrežjih se je celo spraševal, ali sanja. "Ko sem prečkal ciljno črto, še nisem vedel, ali sem zadržal rumeno majico ali ne, ampak mi je to povedal maser. Bilo je res neverjetno!" se je spomnil nedeljskih občutkov.

Tadej Pogačar | Foto: Urban Meglič/Sportida Foto: Urban Meglič/Sportida

Tadej Pogačar bo gost Sobotnega intervjuja na Sportalu.

Podobno sta razmišljala tudi Tadejeva mama Metka in oče Mirko, temu je sin v zahvalo za vso podporo pri ustvarjanju kolesarske kariere podaril rumeno majico zmagovalca dirke. "Težko je verjeti, da tvoj otrok pri 20 letih premaga tako konkurenco," je svoje občutke strnila Tadejeva mama, ki je dirko spremljala po televiziji.  

"Težko je verjeti, da tvoj otrok pri 20 letih premaga tako konkurenco," je bila ponosna Tadejeva mama Metka.  | Foto: Urban Meglič/Sportida "Težko je verjeti, da tvoj otrok pri 20 letih premaga tako konkurenco," je bila ponosna Tadejeva mama Metka. Foto: Urban Meglič/Sportida

V živo pa je dogajanje pospremila Tadejeva srčna izbranka Urška Žigart, prav tako kolesarka (BTC City Ljubljana) in članica slovenske reprezentance, ki je potovanje na Portugalsko sprva nameravala izkoristiti kot priprave na novo sezono in ogled dirke, nikakor pa ni pričakovala, da bo njen fant večino dirke nosil rumeno majico vodilnega. "Res je bilo super naključje. Dirko bi si ogledala v vsakem primeru, ne glede na to, ali bi bil Tadej 5. ali 112.," se je smejalo svetlolasi kolesarki. "Najprej mi je bilo hudo, ker nisem bila v cilju že po etapni zmagi, sem bila pa zato na koncu. Težko opišem, kako lepo je bilo."

Tadej z dekletom Uršo Žigart, prav tako kolesarko. | Foto: Urban Meglič/Sportida Tadej z dekletom Uršo Žigart, prav tako kolesarko. Foto: Urban Meglič/Sportida

 Povedala je še, da je Tadej na kolesu precej drugačen kot v vsakdanjem življenju, kjer je bolj zadržan, na kolesu pa grize in "ne obupa, tudi kadar se zdi, da je v izgubljenem položaju. Vedno iz sebe iztisne 110 odstotkov za to, da bi dosegel to, kar si želi".

Pogačarja je pred občinsko hišo pozdravil tudi župan občine Komenda Slavko Poglajen, ki mu je zaželel "pametno glavo, da ne bo bližnjih srečanj z ravno potjo, če pa bodo, naj bodo čim lažja. Vozi dobro, pametno in v dobri družbi".

Župan občine Komenda Slavko Poglajen je priznal, da je zelo ponosen na svojega sovaščana. Zaželel mu je varne vožnje in čim manj srečanj z asfaltom.  | Foto: Urban Meglič/Sportida Župan občine Komenda Slavko Poglajen je priznal, da je zelo ponosen na svojega sovaščana. Zaželel mu je varne vožnje in čim manj srečanj z asfaltom. Foto: Urban Meglič/Sportida

Pogačarja naslednja dirka čaka 9. marca, ko bo v Italiji nastopil na enodnevni dirki Strade Bianche. Tam bo tudi njegovo dekle. Tokrat v tekmovalni vlogi.

 

Ne spreglejte