Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
24. 9. 2023,
9.32

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

kronometer Stefan Küng

Nedelja, 24. 9. 2023, 9.32

7 mesecev

švicar v ponedeljek na operacijo, zveza bo analizirala dogajanje

Grd padec Stefana Künga pod drobnogledom: Ne bi smel nadaljevati dirke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
Stefan Küng | Stefan Küng je med sredinim kronometrom evropskega prvenstva grdo padel, a nadaljeval dirko, po kateri je postalo jasno, da se je težje poškodoval. Švicarska zveza zdaj priznava, da se ni zavedala razsežnosti poškodb, sicer mu ne bi pustili nadaljevati. | Foto Reuters

Stefan Küng je med sredinim kronometrom evropskega prvenstva grdo padel, a nadaljeval dirko, po kateri je postalo jasno, da se je težje poškodoval. Švicarska zveza zdaj priznava, da se ni zavedala razsežnosti poškodb, sicer mu ne bi pustili nadaljevati.

Foto: Reuters

Švicarskega kolesarja Stefana Künga po grdem padcu na kronometru evropskega prvenstva v ponedeljek čaka operativni poseg, švicarsko kolesarsko zvezo pa podrobnejša analiza dogajanja po nesreči. Športni direktor Patrick Müller priznava, da Küngu ne bi smeli dopustiti nadaljevanja dirke, a se niso zavedali razsežnosti poškodb. Za Künga je sezona končana, okreval naj bi od šest do osem tednov.

Stefan Küng
Sportal Nesrečni Küng po hudem padcu končal sezono

Sredin kronometer evropskega prvenstva se je za švicarskega kolesarskega asa Stefana Künga končal v bolečinah in s težjimi poškodbami. 29-letnik je nekaj kilometrov pred ciljem zadel zaščitne ograde in grdo padel. Okrvavljen in s počeno čelado je sedel nazaj na kolo, končal preizkušnjo in v cilju v bolečinah sedel na tla.

Kaj kmalu je postalo jasno, da ne gre le za površinske rane, pač pa je ob padcu utrpel pretres možganov, zlomljeno ličnico in večkratni zlom roke. V ponedeljek mu bodo v St. Gallnu operirali roko in ličnico.

Stefan Küng
Sportal Grozljiv padec Švicarja na EP #video

"Težko je oceniti resnost poškodb"

"Če pogledamo nazaj, lahko rečemo, da Küng ne bi smel končati te dirke," so pri Cycling News povzeli besede športnega vodje švicarske kolesarske zveze Patricka Müllerja, ki pa ob tem poudarja, da se niso mogli zavedati, kako hudo jo je skupil Küng.

"Stvari se dogajajo zelo hitro. Ko kolesar pade, ga vodi refleks, da se hitro vrne na kolo. Skoraj nemogoče ga je ustaviti. Poleg tega smo športnika videli le od zadaj, iz vozila. Na ta način je težko oceniti resnost poškodb."

Anže Ravbar, Žak Eržen
Sportal Anže Ravbar je evropski prvak, Žak Eržen do brona!

Okreval naj bi od šest do osem tednov. | Foto: Guliverimage Okreval naj bi od šest do osem tednov. Foto: Guliverimage

Analiza dogajanja po padcu

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je po pisanju Cycling News pred dvema letoma sprejela protokol o pretresu možganov. Kolesarje naj bi pred nadaljevanjem dirke pregledali in ocenili, ali so si zlomili čelado in morda utrpeli pretres možganov, kar se v Švicarjevem primeru ni zgodilo.

Müller je še dodal, da bo domača zveza analizirala nesrečo in ukrepe, ki so bili ali niso bili sprejeti po Küngovi nesreči med kronometrom.

Švicar je zaradi poškodb že končal sezono. Po besedah zdravnika Patrika Nocka naj bi okreval od šest do osem tednov.

Žak Eržen
Sportal Slovenski najstnik z glavo na pravem mestu pred novim izzivom
Tadej Pogačar Primož Roglič 19. etapa Tour
Sportal Pred koncem sezone se bosta Pogačar in Roglič srečala kar trikrat
Ne spreglejte