Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2014,
17.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2014, 17.43

7 let, 12 mesecev

Stannardu dirka Omloop Het Nieuwsblad, Jarc odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zmagovalec 69. izvedbe kolesarske dirke Omloop Het Nieuwsblad (1.HC) je 26-letni Britanec Ian Stannard. Uspeh kolesarjev ekipe Sky je s 3. mestom dopolnil Edvald Boasson Hagen. Blaž Jarc odstopil.

Na 199 kilometrov dolgi dirki so morali kolesarji preko desetih klancev. Kot zadnji je bil na sporedu vzpon imenovan Molenberg, od koder je bilo do cilja še 37 kilometrov. Po dvanajstih kilometrih dirke je glavnina dovolila pobeg skupini osmih kolesarjev. Cyril Lemoine (Cofidis), Frederik Veuchelen (Wanty-Groupe Gobert), Stijn Steels (Topsport Vlaanderen-Baloise), Maciej Paterski (CCC Polsat), Christophe Laborie (Bretagne-Seche Environnement), Andreas Schillinger (NetApp-Endura), Aleksandr Kušinski (Katjuša) in Ramon Sinkeldam (Giant-Shimano) je bila osmerica srečnežev, ki se ni potrebovala boriti v glavnini za položaj v ospredju.

Na polovici dirke je imela ubežna osmerica dobre 3 minute prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili večji del dirke kolesarji belgijske ekipe Omega Pharma-Quick Step. V drugi polovici dirke je pričelo tudi močno deževati, kar je pripomoglo k temu, da so se pričeli vrstiti padci. Med prvimi jo je skupil aktualni norveški prvak Thor Hushovd. Sledilo je še veliko padcev, medtem ko je bila hitrost glavnine vse večja. Petdeset kilometrov do cilja so bili vsi ubežniki ujeti. "Taaienberg je odločilen vzpon na dirki. Tam moraš biti povsem v ospredju. Po tem vzponu si vzponi in kocke neprestano sledijo. Če ne padeš in si v dobri formi, boš zagotovo v ospredju," je pred štartom dirke povedal Belgijec Greg Van Avermaet. Njegova napoved je bila pravilna in zelo hitro je glavnini pobegnila nova skupina ubežnikov, v kateri so bili tudi Niki Terpstra, Lars Boom, Egoitz Garcia, Aranud Demare, Edvald Boasson Hagen in Kenneth Van Bilsen.

Trideset kilometrov do cilja so bili skupaj v ospredju le še Terpstra, Boom in Hagen. Glavnina, na čelu katere so bili kolesarji ekip MTN-Qhubeka in BMC Racing, je za njimi zaostajala 45 sekund. Triindvajset kilometrov do cilja je imel Boom težave s kolesom, saj je moral zamenjati prvo kolo. V ospredju sta ostala le še Terpstra in Hagen, ki sta imela pol minute prednosti pred zasledovalci. Terpstra ni želel tvegati in v cilj prikolesariti skupaj s Hagnom, ki je boljši šprinter od njega. Terpstra je zato prenehal pomagati pri narekovanju tempa. Zato je Hagen skušal Terpstri pobegniti. Isto je nato poskušal tudi Terpstra, a tako on kot Hagen nista bila uspešna. Glavnina, v kateri je bilo manj kot 20 kolesarjev, je bila posledično vse bližje in ju je 16 kilometrov in pol do cilja ujela.

Takoj zatem sta pobegnila Ian Stannard (Sky) in Greg Van Avermaet (BMC Racing). V lov za njima so se kmalu zatem podali Sep Vanmarcke (Belkin), Niki Terpstra (Omega Pharma-Quick Step) in Edvald Boasson Hagen (Sky). Slednji ni narekoval tempa na čelu, saj je imel v ospredju Stannarda.

Pet kilometrov do cilja sta imela dva ubežnika le 10 sekund prednosti pred tremi zasledovalci. A Stannard in Van Avermaet se nista dala in sta zadnji kilometer dirke pričela s šestnajstimi sekundami prednosti pred zasledovalci. Dvesto metrov do cilja je Stannard iz zavetrja Van Avermaeta na polno pohodil pedala in uspel zmagati dirko. Van Avermaet je nekoliko "zaspal" ob napadu Britanca in ga je ulovil šele na ciljni črti. Zadovoljiti se je moral z 2. mestom, medtem ko je šprint za 3. mesto dobil Edvald Boasson Hagen.

Kot edini Slovenec je na dirki nastopil Blaž Jarc, ki je že pred dirko dejal, da je zanj veliko bolj pomembna nedeljska dirka Kuurne-Bruselj-Kuurne. "Dirke nisem končal. Vremenske razmere so bile zelo slabe. Med dirko mi je športni direktor dejal, da naj hranim moči za nedeljsko dirko in naj odstopim. Zato sem v prvi polovici dirke pomagal moštvenim kolegom in nato na okrepni postaji odstopil. Noge so se dobro vrtele, a tam, kjer sem odvil, se še ni dirkalo povsem na polno," je za Sportal povedal Jarc.

Ne spreglejte