Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2014,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Špilak Katjuša

Torek, 22. 4. 2014, 17.48

8 let

Špilak bo kapetan Katjuše na letošnji dirki po Franciji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Sedemindvajsetletni slovenski kolesar Simon Špilak bo kapetan ruske ekipe Katjuša na letošnji dirki po Franciji. Poleg njega bosta v isti vlogi tudi Rusa Egor Silin in Juri Trofimov.

Prvi kolesar Katjuše v zadnjih letih je Španec Joaquim Rodriguez, ki bo letos vse sile usmeril v nastop na dirki po Italiji in dirki po Španiji. Menedžer ekipe Vjačeslav Ekimov je v intervjuju za R-Sport potrdil, da so za nastop na dirki po Italiji poleg Rodrigueza potrjeni tudi Daniel Moreno, Luca Paolini in Maksim Belkov. Kar zadeva dirko po Franciji, je Ekimov potrdil, da bodo v vlogi kapetana ekipe nastopili kar trije člani ekipe.

Poleg Simona Špilaka bosta skušala čim boljšo uvrstitev v skupnem seštevku doseči še Egor Silin in Juri Trofimov. "Drži, da bom letos nastopil na dirki po Franciji. Trudim se, da bom julija čim boljše pripravljen in bom lahko dosegel vsaj kakšen dober etapni rezultat. Seveda bom skušal biti čim boljši v skupnem seštevku dirke, a vsi dobro vemo, kaj je dirka po Franciji," so bile prve besede Špilaka za Sportal. Zadnja tritedenska dirka, na kateri je nastopil Špilak, je bila leta 2011 dirka po Italiji. "Zdaj se pripravljam na dirko po Romandiji in o dirki po Franciji še ne razmišljam. Ne vem niti, kakšen program dirk bom imel po dirki po Romandiji. Pozimi smo zapisali, da naj bi pred dirko po Franciji nastopil še na dirki po Bajernu in dirki Criterium du Dauphine. Mogoče se bo zdaj kaj spremenilo, saj bo naša ekipa nastopila tudi na dirki Po Sloveniji. Ne bi rad spreminjal programa, a sem profesionalec in nastopil bom tam, kamor me bo poslalo vodstvo ekipe," je o možnosti nastopa na letošnji dirki Po Sloveniji dejal Špilak, ki letos že sedmo sezono nastopa med kolesarsko elito.

Prekmurec je v zadnjih letih najboljši slovenski kolesar. Na etapnih dirkah svetovnega koledarja, ki so dolge največ teden dni, dosega izjemne rezultate. Tudi letos je dobro na poti in že zdaj se lahko veselimo njegovega nastopa na dirki po Romandiji, ki se bo prihodnji torek z nekaj več kot pet kilometrov dolgim prologom začela v mestecu Ascona. Špilak je lani dirko po Romandiji končal na 2. mestu v skupnem seštevku. Premagal ga je le Christopher Froome. Član britanske ekipe Sky je moral Špilaku priznati premoč v kraljevski 4. etapi, v kateri je Špilak dosegel eno od treh izjemnih zmag v lanski sezoni.

Špilak že dolgo časa velja za kolesarja, ki ne more dobro dirkati v vročini, a v to Ekimov ne verjame. Izkušeni nekdanji kolesar meni, da je to le psihološka ovira, ki jo Špilak lahko premaga in tudi na dirki po Franciji dokaže, kako odličen kolesar je. Špilak je do zdaj na dirki po Franciji nastopil leta 2009, ko je tudi prikolesaril do Pariza, in leta 2010, ko je odstopil v 17. etapi. Njegova najboljša etapna uvrstitev je 38. mesto, medtem ko je bil leta 2009 na 107. mestu v skupnem seštevku. Vsekakor je glede na to, kako odlično dirka v zadnjih sezonah, sposoben letos krepko izboljšati te rezultate.

Poleg Špilaka, Silina in Trofimova je za nastop na dirki po Franciji Ekimov potrdil tudi Norvežana Alexandra Kristoffa in Rusa Sergeja Černeckega. Prostora v ekipi je še za štiri kolesarje, vendar si ga bodo morali tako kot drugi štirje zagotoviti z dobrim dirkanjem v prihodnjih dveh mesecih.

Ne spreglejte