Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 4. 2010,
20.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 4. 2010, 20.38

7 let, 12 mesecev

Samo Špilak na dirki po Flandriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V nedeljo bo na sporedu 94. enodnevna klasična kolesarska dirka po Flandriji (PT). Na štartu dirke v Bruggeu od Slovencev le Simon Špilak, kateremu bo to že tretji zaporedni nastop na tej dirki.

Za veliko poznavalcev in ljubiteljev kolesarstva sta dirki Pariz-Roubaix in 'Flandrija' dve največji kolesarski dirki na svetu. Slednji skupaj v paketu gledalcem nudita toliko akcije, kot je velikokrat skupaj ne more ponuditi niti tritedenska etapna dirka. Na 'Flandriji' bo v dvesto dvainšestdesetih kilometrih na sporedu vse tisto, kar je značilno za belgijske dirke: strmi vzponi, kocke, veter, številni padci, slabo vreme in tisoči fanatičnih gledalcev ob vsej trasi dirke. In le na tej dirki se vsako leto zgodi, da veliko kolesarjev pešači v klanec po spolzkih kockah na zloglasnem Koppenbergu. Slednje še posebej zabava gledalce, ki so prisotni na tem odseku dirke.

Trasa 262 kilometrov dolge dirke svetovnega koledarja kolesarje najprej 130 kilometrov vodi po ozkih, a ravnih odsekih belgijskih cest. Sledi 130 peklenskih kilometrov, v katerih bo na sporedu 15 kratkih, strmih in večinoma tlakovanih vzponov. Cilj dirke je v Meerbekeju, do koder je od zadnjega klanca 12 kilometrov. In kateri so kolesarji, ki lahko letošnjo dirko odločijo v svoj prid. Vsekakor je na tej dirki vedno favorit Tom Boonen. Ima idealne fizične predispozicije, odlično pozna te ceste in je dovolj odločen, da zna dirko obrniti v svoj prid. Lani in predlani so tekmeci tako pazili nanj, da je to spretno izkoristil njegov moštveni kolega Stijn Devolder, ki je tudi letos v ožjem krogu favoritov.

Verjetno ni aktivnega belgijskega kolesarja, ki si ne želi slaviti na 'Flandriji' ali 'Roubaixu'. In veliko je tudi kolesarjev, ki ne prihajajo iz Belgije in imajo iste želje. Eden najbolj vztrajnih je Američan George Hincapie, ki bo prihodnjo nedeljo zopet poskušal vse, da slavi na dirki Pariz-Roubaix. Trenutno so v dobri formi George Hincapie, Philippe Gilbert, Matti Breschel, Andrij Grivko, Maksim Iglinski, Sylvain Chavanel, Juan Antonio Flecha, Fabian Cancellara, Daniele Bennati in Filippo Pozzato. Nastop slednjega še ni gotov, saj je zaradi simptomov gripe odstopil v 2. etapi dirke Trije dnevi De Panna. Vsekakor bomo pesti držali tudi za Simona Špilaka, ki je v dobri formi. Ali bo uspel to pretvoriti v dober rezultat, bo odvisno tudi od sreče, ki jo na dirkah v Belgiji v aprilu potrebujejo prav vsi!

Ne spreglejte