Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
12.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 12.46

8 let

Riblon rešil francosko čast, Froome v težavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
32-letni Francoz Christophe Riblon je zmagovalec 18. etape kolesarske dirke po Franciji. Christopher Froome je imel nekaj težav na ciljnem vzponu, a ostaja vodilni v skupnem seštevku.

Na dirki je bila na sporedu prva od treh zahtevnih zaključnih alpskih etap. Na sporedu so bili vzponi Manse, Rampe du Motty, Ornon, Alpe d'Huez, Sarenne in Alpe d'Huez. Skupaj je morala danes karavana opraviti z dobrimi 43 kilometri vzpona. Že na vzponu na prelaz Manse, s katerim so kolesarji opravili že ob koncu 16. etape, je bil tempo glavnine zelo hiter. Na spustu je nato pobegnila skupina devetih kolesarjev. V tej so bili Lars Boom (Belkin), Jens Voigt (Radioshack-Leopard), Tejay van Garderen (BMC Racing), Moreno Moser (Cannondale), Tom Danielson (Garmin-Sharp), Sylvain Chavanel (Omega Pharma-Quick Step), Christophe Riblon (Ag2r-La Mondiale), Arnold Jeannesson (FDJ.Fr) in Andrey Amador (Movistar). Velikokrat so poskušali pobegniti kolesarji ekipe Saxo-Tinkoff, a jim kolesarji ekipe Sky tega niso dovolili. Ko je imela ubežna skupina že skoraj šest minut prednosti, je glavnina le dovolila, da sta pobegnila Nicolas Roche in Sergio Paulinho (oba Saxo-Tinkoff).

Petinosemdeset kilometrov do cilja je imela deveterica ubežnikov več kot sedem minut prednosti pred glavnino, kolesarja ekipe Saxo-Tinkoff pa nista imela nikakršnih možnosti, da bi jih ulovila. Šestdeset kilometrov do cilja so ubežniki prvič začeli vzpon na Alpe d'Huez. Kmalu je sam v ospredju ostal Američan van Garderen, ki sta ga do vrha vzpona ulovila še Moser in Riblon. Gorski cilj je prvi prečkal Moser, medtem ko je glavnina z rumeno majico vodilnega zaostajala več kot osem minut. Sledil je vzpon na prelaz Sarenne, ki je bil dolg tri kilometre. Tam preostalima dvema ubežnikoma ni mogel več slediti Moser. Prvi je gorski cilj prečkal van Garderen, ki je imel na začetku spusta tehnične težave s kolesom. Le nekaj sto metrov zatem je Moser že ulovil Riblona. A le nekaj ovinkov zatem je eden izmed mokrih levih ovinkov povzročil težave Riblonu, ki je zapeljal s ceste. Moser je ostal sam v ospredju. Glavnini sta na spustu pobegnila Alberto Contador in Roman Kreuziger (oba Saxo-Tinkoff).

Petindvajset kilometrov do cilja sta bila Riblon in Moser spet skupaj, medtem ko je van Garderen zaostajal 25 sekund. Glavnina je 21 kilometrov do cilja po zaslugi kolesarjev ekipe Movistar ulovila Contadorja in Kreuzigerja. Van Gardernu je uspelo 17 kilometrov do cilja uloviti Moserja in Riblona. Med trojico ubežnikov in glavnino so bili še Sylvain Chavanel, Mikel Nieve, Andy Schleck, Wouter Poels ter nekateri prvotni ubežniki. Trojica ubežnikov je končni vzpon začela skupaj. Glavnina je zaostajala sedem minut in pol. Moser je odpadel po petstotih metrih vzpona. Na čelu glavnine so bili še vedno kolesarji ekipe Movistar, ki so narekovali peklenski tempo. Glavnina je ob začetku vzpona za ubežniki zaostajala le še pet minut in pol. V ospredju je Jens Voigt ulovil Moserja, medtem ko je v istem trenutku van Garderen močno pospešil. Dvanajst kilometrov do cilja je bila glavnina že povsem razredčena, na čelu pa Richie Porte. Sledil je napad, v katerem se je Froome otresel tekmecev. Kmalu zatem ga je ulovil Nairo Quintana. Na vzponu sta imela težave tako Contador kot Kreuziger, medtem ko je bil v ospredju najboljše na poti van Garderen.

Španec Joaquin Rodriguez je bil tisti, ki mu je slabih deset kilometrov do cilja še uspelo uloviti Frooma in Quintano. Kmalu je trojico ulovil še Porte, ki je v zadnjih kilometrih vzpona reševal Frooma. Ta je imel vse več težav in je bil pet kilometrov do cilja že povsem brez energije. Porte je odšel do spremljevalnega avtomobila in mu prinesel nekaj gelov. Neštetokrat so danes povsem "blazni" gledalci s svojim ravnanjem ogrozili varnost kolesarjev. Kmalu zatem, ko si je Froome v usta stisnil nekaj gelov, je sledil napad Quintane. V ospredju je bil Riblon vse bližje van Gardernu, ki je imel težave v zadnjih treh kilometrih etape. Dva kilometra do cilja so se sanje van Garderna o morebitni etapni zmagi sesule v prah. Riblon je švignil mimo njega z dvakrat večjo hitrostjo in se odpeljal drugi etapni zmagi v karieri na dirki po Franciji naproti. Riblon je z zadnjima dvema kilometroma etape opravil dobesedno v transu, saj je kar letel proti cilju. Slavil je drugo etapno zmago, saj je prvo dosegel že leta 2010, ko je zmagal na 14. etapi. Van Garderen in Moser sta etapo končala na 2. in 3. mestu.

V boju kolesarjev za zmago v skupnem seštevku sta danes najboljše z etapo opravila Quintana in Rodriguez, ki sta zasedla 4. in 5. mesto. Sledil je prihod obeh kolesarjev ekipe Sky, ki sta za prej omenjenima zaostala dobro minuto. Še dobro minuto več sta zaostala Kreuziger in Contador. Danes sta pomočnika Porte in Kreuziger spet opravila neprecenljivo delo za svoja kapetana. Froome ostaja v rumenem, Contador je drugi in Quintana 3. Vsekakor se obeta še izjemen boj. V petek je namreč na sporedu kraljevska etapa letošnje dirke. Contadorja na 2. in Rodrigueza na 5. mestu loči manj kot minuta. Slovenec Kristijan Koren je etapo končal na 78. mestu in ostaja uvrščen v stoterici najboljših v skupnem seštevku dirke. Tri dni pred koncem dirke je na 94. mestu.

Potek 18. etape:

17.20, cilj: Christophe Riblon (AG2R) je prav v zaključku epske etape ujel in prehitel Tejayja van Garderena in Franciji prikolesaril imenitno zmago. V rumeni majici vodilnega ostaja Britanec Cristopher Froome.

17.15, 3 km do cilja: Opa, Riblon se je zbudil, zaostanek za van Garderenom je zmanjšal na vsega 20 sekund, Rodriguez in Quintana sta zbežala Froomu, ki je imel nekaj težav s kolesom.

17.08, 5 km do cilja: van Garderenu se nasmiha prva etapna zmaga kariere na največji kolesarski dirki na svetu. Američan vodi 40 sekund pred Riblonom, Froomu, Quintani in Rodriguezu se je pridruži Froomov zvesti pomočnik, Richie Porte, skupina štirih zaostaja 3 minute in 20 sekund za van Garderenom.

17.00, 7,5 km do cilja: van Garderen vztraja v vodstvu, Riblon se drži dobre pol minute za njim, Froomu in Quintani se je pridružil še Joaquin Rodriguez, v ozadju moči pešajo Albertu Contadorju ... Skupinica z rumeno majico je bojevita, najprej je z napadom poskusil Rodriguez, pa je nato tako njega kot Frooma v zadrego spravil Quintana in se rahlo odlepil.

16:55, 9 km do cilja: van Garderen je ostal sam v ospredju, iz glavnine pa se je izstrelil Cristopher Froome, ki za vodilnim Američanom zaostaja le še 4 minute in 20 sekund. Froomovi tekmeci popuščajo en za drugim, tempu izjemnega Britanca lahko sledi le komubijski čudežni deček Nairo Alexander Quintana Rojas!

16.40, 14 km do cilja: Začenja se ciljni vzpon, na Alpe d'Huez (13,8 km - 8,1 % naklon). Riblon in van Garderen sta v ospredju, Moser je nekoliko popustil, sledi Voigt, glavnina je pogoltnila "skupino Schleck" in zaostaja 6 minut in 30 sekund.

16.35, 16 km do cilja: V vodstvu spet trojica, van Garderen je ujel Moserja in Riblona, kolesarji se bližajo zadnjemu vzponu etape, ponovnemu naskoku za znameniti Alpe d'Huez. Jens Vogt sledi s slabo minuto zaostanka, dobrih 6 minut za vodilno trojico je skupina s Schleckom, Nievejem, Chavanelom in Poelsom, glavnina z rumeno majico za vodilnimi zaostaja 7 minut in 20 sekund.

16.25, 25 km do cilja: Riblon je spet ujel Moserja, van Garderen (+ 0:30) je nekoliko popustil, tudi Voigt (+ 0:55) kolesari sam, sledi dvojica Jeanesson, Danielsson ... Contador in Kreuziger sta si prikolesarila 20 sekund prednosti pred Froomom.

16.20, 28 km do cilja: Moser je že znotraj zaključnih 30 kilometrov etape, medtem sta iz glavnine skočila Contador in Kreuziger, kar bi moralo skrbeti nosilca rumene majice Frooma, a ta na napad zaenkrat še ni reagiral.

16.15, 33 km do cilja: Na dolgem spustu se dogaja vse živo, vodilnega Američana van Garderena je ustavila okvara, ob cesti čaka na pomoč, Riblon je zapeljal v jarek ob cesti, v vodstvu je zdaj sam Moreno Moser. Riblon in van Garderen sta se sicer vrnila v dirko in združila moči z Voigtom, glavnina je zaostanek za vodilnimi zmanjšala na 7 minut in 40 sekund. Na dirki je zdaj le še 175 kolesarjev, vdal se je William Bonnet (FDJ).

16.05, 40 km do cilja: Riblon in van Garderen sta se tik pred vrhom petega klanca etape otresla Moserja, ki ga je prehitel še Voigt. Izidi gorskega cilja druge kategorije Col de Sarenne: 1. van Garderen (BMC) 5 točk 2. Riblon (ALM) 3 3. Voigt (RTL) 2 (+ 0:12) 4. Moser (CAN) 1

15:55, 45 km do cilja: Riblon, van Garderen in Moser se vzpenjajo še na Col de Sarenne, sledi dolg spust v dolino. Vodilni trojici z minuto zaostanka sledi Jens Voigt, še pol minute za njim je Thomas Danielsson, sledi Arnold Jeanesson, nato skupinica s Chavanelom, Amadorjem in Boomom, skupina z Andyjem Schleckom, Rollandom, Nievejem in Poelsom pa ima že dobtrih sedem minut zaostanka. Glavnina z rumeno majico zaostaja osem minut in 20 sekund za vodilnimi.

15.50, 48 km do cilja: Kanadčan Moreno Moser (Cannondale) prvi na Alpe d'Huez, pobral je 25 točk, drugi Cristophe Riblon in tretji Tejay van Garderen. Alpe d'Huez: 1. Moser 25 točk 2. Riblon 20 3. Van Garderen 16 4. Voigt 14 (+ 0:55) 5. Danielson 12 (1:30) 6. Jeannesson 10 (1:40) 7. Boom 8 (2:15) ...

15.44, 50,8 km do cilja: Kolesarji se vzpenjajo, vrstijo se skoki. Najprej je poskusil Van Garderen, pa nato Riblon in Moser ...

15.00, 75 km do cilja: Kolesarji bodo kmalu začeli s prvim od dveh vzponov na Alpe d'Huez. Ubežniki imajo zdaj že 8:20 prednosti pred rumeno majico.

14.30, 85 km do cilja: Prednost devetih ubežnikov je narasla na 7:15, kolesarja Saxo Bank pa zaostajata za najhitrejšimi slabih 5 minut. Povprečna hitrost druge ure kolesarjenja je znašala 41,8 km/h, skupno pa je v današnji etapi povprečna hitrost kar 43,2 km/h. Prava vzpona kolesarje še čakata.

14.15, 100 km do cilja: Deveterica ima pred rumeno majico 6 minut in 40 sekund prednosti. Od glavnine pa sta se odcepila tudi kolesarja ekipe Saxo Bank (Nicholas Roche in Sergio Paulinho), ki zaostajata za prvimi 5 minut.

13.50, 60 km: Nič novega. Vodilna deveterica ima pred rumeno majico več kot šest minut prednosti. Med ubežniki in glavnino sta še pomočnika Alberta Contadorja, Roche in Paulinho. Imata minuto prednosti pred Froomom in za vodilnimi pa zaostaja pet minut.

13.35: Zaostanek skupine z rumeno majico za vodilno deveterico ostaja okoli šest minut.

13.35: Drugi gorski cilj Rampe du Motty, 3. kategorija, je prvi prečkal Danielson (GRS), drugi pa Riblon (ALM).

13.33, 46 km: Za nami je prva ura vožnje 19. spektakularne etape. Povprečna hitrost kolesrjev je neverjetnih 44,6 km/h.

Zanimivost: Odstopil je najmlajši kolesar v karavani Astanin Aleksej Lutsenko. V konkurenci ostaja še 176 kolesarjev.

13.27: Vodilna deveterica Moreno Moser, Tejay van Garderen, Jens Voigt, Arnold Jeannesson, Christophe Riblon, Andrey Amador, Sylvain Chavanel, Lars Boom, Tom Danielson so tik pod vhom drugega današnjega vzopona Rampe du Motty.

13.24: Ubežniki ne varčujejo z močni, imajo že skoraj šest minut pred rumeno majico.

13.15: Štart te etape se je pričel v suhem vremenu, zdaj pa je že začelo deževati. Prednost ubežnikov po prevoženih 33 kilometrih: 4:40!

13.10, 30 km: Prednost ubežne deveterice narašča iz metra v meter. Ta je zdaj že okoli tri minute. Najbolje uvrščeni kolesar med ubežniki je domačin Sylvain Chavanel (OPQ), ki na 23. mestu za Froomom zaostaja 35 minut in 17 sekund.

Kdo je med ubežniki? Voigt (RTL), Jeannesson (FDJ), Riblon (ALM), Amador (MOV), Chavanel (OPQ), Boom (BEL), Danielson (GRS), van Garderen (BMC) in Moser (CAN).

13.00: Na spustu iz Manseja je skočilo devet kolesarjev, ki so si pred skupino z rumeno majico privozili že več kot minuto prednosti. Med ubežniki so najbolj znani Chavanel (OPQ), van Garderen (BMC) in Voigt (RTL).

12.55: Za kolesarji je že prvi vzpon druge kategorije na Manse: 1. Hesjedal (GRS) 5 točk 2. Jeannesson (FDJ) 3 3. Voeckler (EUC) 2 4. Gadret (ALM) 1

12.30: Začetek spektakularne 18. etape jubilejne 100. dirke po Franciji. "Ne bom napadal, moj glavni cilj bo zadržati rumeno majico. Dal bom vse od sebe, da mi to uspe," je pred začetkom etape povedal vodilni kolesar v karavani afriški Britanec, Chris Froome.

Ne spreglejte