Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 7. 2013,
8.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 18. 7. 2013, 8.12

8 let

Na sporedu ena najbolj spektakularnih etap v zgodovini Toura

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na kolesarski dirki po Franciji bo danes na sporedu etapa s šestimi kategoriziranimi gorskimi cilji. V zaključku dvakrat vzpon na Alpe d'Huez, kar je vsekakor najboljše za gledalce!

Danes se za zaključek etape obeta slabo vreme. Dejstvo je, da bodo morali kolesarji dvakrat opraviti z vzponom na Alpe d'Huez, kar se do zdaj na dirki po Franciji še ni zgodilo. Sicer so se kolesarji na Touru v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja enkrat že dvakrat v istem dnevu povzpeli na Alpe d'Huez, a sta bili to dve poletapi. Ena je bila na sporedu dopoldne, druga pa popoldne. Dejstvo je tudi, da etapa zato ne bo bistveno težja, saj so v preteklosti kolesarji pred vzponom na Alpe d'Huez opravili še z vzponom na Galibier. Slednjega tokrat ne bo na sporedu, bodo pa zato na sporedu vzponi Manse, Rampe du Motty, Ornon, Alpe d'Huez in Sarenne. Vsega skupaj danes karavano čaka dobrih 43 kilometrov vzpona. Vzpon Manse je bil zadnji vzpon v 16. etapi in ga kolesarji že poznajo. Naslednja dva (Rampe du Motty in Ornon) bosta ogrevanje za favorite in odskočna deska za ubežnike, preden se prvič spopadejo z vzponom v smučarsko središče Alpe d'Huez. Slednji je dolg 13,8 kilometra in ima 21 ovinkov. Vzpon je bil prvič na sporedu leta 1952, ko je etapno zmago slavil Italijan Fausto Coppi. Etapa daljnega leta 1952 naj bi bila prva etapa v zgodovini dirke po Franciji, ki se je končala na vrhu vzpona. A leto 1952 je ostalo zapisano v zgodovino tudi po tem, da je bil na tistem Touru prvič prenos dirke v živo s kamere na motorju, kar je v rabi še danes. In vse odkar je bil ciljni vzpon na Alpe d'Huez predvajan v živo, se je tudi spremenil potek dirke po Franciji. Do zdaj se je največkrat prav na vzponu na Alpe d'Huez odvijala drama pred sto tisoč gledalci ob trasi. Vsekakor je to vzpon v slogu Hollywooda! Današnja etapa je glede na profil lažja od petkove 19. etape!

A kolesarjev že nekaj časa ne skrbi toliko vzpon na Alpe d'Huez kot spust s prelaza Sarenne! A slednji ni nič bolj nevaren od nekaterih spustov na dirki po Italiji ali dirki po Španiji. Vsekakor bi lahko rekli, da se v zadnjih dneh prah okoli tega dviguje brez potrebe. Vsekakor na gre pričakovati, da bi Christopher Froome danes utegnil predati rumeno majico vodilnega komu izmed tekmecev. Edini štirje kolesarji, ki so do zdaj v vsej zgodovini dirke v etapi s ciljem na Alpe d'Huezu prvič na dirki oblekli rumeno majico vodilnega in z njo prikolesarili v Pariz, so bili Fausto Coppi, Laurent Fignon, Lance Armstrong in Carlos Sastre. Tokrat bo cilj etape na Alpe d'Huezu že osemindvajsetič v zgodovini dirke. Znamenitost vzpona je, da so ovinki poimenovani po dozdajšnjih zmagovalcih etap. Dvakrat so etapo s ciljem na tem vzponu dobili Joop Zoetemelk, Hennie Kuiper, Peter Winnen, Gianni Bugno, Marco Pantani in Lance Armstrong. Bo Christopher Froome že 22. kolesar, po katerem se bo imenoval eden izmed ovinkov? Francoska televizija bo današnjo etapo v celoti prenašala v živo.

Ne spreglejte