Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
16. 4. 2020,
10.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Koronavirus

Četrtek, 16. 4. 2020, 10.53

1 leto, 9 mesecev

Strokovnjakinja proti izvedbi dirke po Franciji

"Recept za katastrofo"

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,57
Tour de France | Tour vsako leto privabi množice navijačev z vseh koncev sveta. In prav tega se strokovnjaki bojijo, saj bi se lahko sprožil nov val širjenja koronavirusa. | Foto Reuters

Tour vsako leto privabi množice navijačev z vseh koncev sveta. In prav tega se strokovnjaki bojijo, saj bi se lahko sprožil nov val širjenja koronavirusa.

Foto: Reuters

Ljubitelje kolesarstva, zlasti pa glavne akterje, ki vrtijo pedala, je sredi tedna razveselila novica, da bo največja kolesarska dirka Tour de France konec avgusta. A zdravstvena stroka ob tem opozarja na morebiten nov val okužb.

Prvotno bi se moral sloviti Tour začeti konec junija, vendar so do sredine julija zaradi pandemije v Franciji prepovedane vse javne prireditve. Organizatorji največje kolesarske dirke na svetu, ki bi bila najverjetneje vrhunec letošnjega športnega leta, so se odločili, da štart v Nici prestavijo na 29. avgust. Tradicionalni cilj je načrtovan na 20. september na Elizejskih poljanah v Parizu.

Sportal Tour de France se bo začel 29. avgusta v Nici

Slovenski kolesar Primož Roglič je prav Tour označil za osrednji cilj sezone in se je zagotovo razveselil podatka, da Francozi vendarle lahko organizirajo tritedensko dirko.

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič verjame, da bo dočakal, kar si želi

Tour bi lahko sprožil novo širjenje virusa

A ne menijo vsi, da je organizacija Dirke po Franciji pametna poteza.

Lahko bi se akterje kontorliralo dnevno in bi bili ti že pred tem v tritedenski karanteni v Franciji, a to ni rešitev, poudarja Devi Sridhar. | Foto: Reuters Lahko bi se akterje kontorliralo dnevno in bi bili ti že pred tem v tritedenski karanteni v Franciji, a to ni rešitev, poudarja Devi Sridhar. Foto: Reuters Ena od vodilnih strokovnjakov na področju svetovnega javnega zdravstva in tudi svetovalka škotske vlade pri pandemiji covid-19 Devi Sridhar je za cyclingnews opozorila, da je organizacija dirke lahko recept za katastrofo.

Predsednica svetovnega javnega zdravja na Univerzi v Edinburghu je opozorila, da bi lahko prav Tour sprožil novo širjenje virusa po Evropi.

"Virus je tukaj in se bo vrnil"

"To je boleča odločitev, vendar nimajo izbire. Modro je, da letošnji Tour odpovedo. Promotorji Toura morajo pretehtati tveganje glede na korist. Na tisoče ljudi z vsega sveta navija na Touru in se premikajo iz mesta v mesto. To je lahko recept za katastrofo," je še enkrat poudarila Devi Sridhar.

Takšno navijanje letos na Touru najverjetneje ne bo mogoče. | Foto: Reuters Takšno navijanje letos na Touru najverjetneje ne bo mogoče. Foto: Reuters

Kot pravi strokovnjakinja, je pandemija novega koronavirusa dolgoročen problem: "Virus je tukaj in se bo vrnil. Čeprav bi Franciji uspelo omejiti vse skupaj do avgusta, obstaja skrb, ker bodo ljudje prihajali iz drugih držav. To bi lahko sprožilo nov val množične okužbe. Vsi, ki bi prišli v Francijo, bi morali biti dva ali tri tedne v karanteni. Ne verjamem, da je to izvedljivo. To ne bi bil Tour, kot ga poznamo. Smisel ima, da se ga letos odpove. Vendarle nimamo še cepiva za virus. Ta je leto ali še več oddaljen od nas."

Italija bolnica koronavirus
Novice Novi podatki: okužbo potrdili še pri 21 ljudeh #video
Brezposelni v ZDA
Novice Črne napovedi: brez dela skoraj tretjina delovne sile v državi?
Ne spreglejte