Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 8. 2020,
9.45

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36

Natisni članek

Deceuninck QuickStep Remco Evenepoel Fabio Jakobsen

Sobota, 29. 8. 2020, 9.45

3 leta, 7 mesecev

Kaj je odstranil iz žepa poškodovanega Remca Evenepoela?

Posnetek, ki buri duhove, zdaj pod drobnogledom komisije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,36
Remco Evenepoel | Sumljiva poteza ob poškodovanem Remcu Evenepoelu buri duhove. #video  | Foto Getty Images

Sumljiva poteza ob poškodovanem Remcu Evenepoelu buri duhove. #video

Foto: Getty Images

Kaj in zakaj je športni direktor moštva Deceuninck–Quick-Step Davide Bramati odstranil iz hrbtnega žepa belgijskega čudežnega dečka kolesarstva Remca Eveneopoela, ki je sredi avgusta na Dirki po Lombardiji padel z mostu in se hudo poškodoval? V ekipi se zapletajo v izjavah. Je šlo res zgolj za bidon z energetskim napitkom, za radijski oddajnik ali kaj tretjega?

Posnetek je hitro zaokrožil po družbenih omrežjih in sprožil serijo vprašanj. Kaj je Remco Evenepoel imel v žepu in zakaj je športni direktor Davide Bramati tako hitel, da je to odstranil in pospravil v svoj žep?

Očitno se je dogodek zdel sumljiv tudi Mednarodni kolesarski zvezi, saj je njen prvi mož David Lappartient disciplinsko komisijo kolesarske protidopinške fundacije CADF (Cycling Anti-Doping Federation) že pozval k preiskavi, poroča kolesarski portal Cycingnews.

Moštvo se sicer zagovarja, da Evenepoel v žepu ni hranil ničesar nedovoljenega in da je Bramati po padcu preprosto odstranil vse, kar bi mladega kolesarja lahko dodatno poškodovalo ali motilo med prenosom z nosili, kjer je ležal na hrbtu. Vzel mu je tudi čelado in radijski oddajnik.

Posnetki in ostali dokazi že na oddelku za tehnološki doping

"Predali smo dokumentacijo. Želimo, da CADF opravi pogovore z vpletenimi in razreši vprašanja, povezana z napravo, ki so jo vzeli iz Evenepoelovega žepa. Športni direktor ekipe je dejal, da so bili z nesrečo seznanjeni šele, ko je oddajnik prenehal pošiljati podatke. O kakšnih podatkih tukaj govorijo? Oddajanje določenih podatkov je namreč prepovedano. Če gre zgolj za lokacijo, je to v redu, prepovedano pa je oddajanje drugih podatkov," je bil jasen Lappartient, ki je napovedal, da so posnetke in pridobljene dokaze predali CADF in oddelku za tehnološki doping, ki bo preiskal okoliščine nesreče.

Prvi mož ekipe Deceuninck: UCI se mi maščuje 

Napoved preiskave je močno razjezila direktorja moštva Deceuninck–Quick-Step Patricka Lefevereja, ki ima zadnje čase kup težav, saj so se samo v avgustu poškodovali kar trije njegovi kolesarji. Poleg Evenepoeala še Fabio Jakobsen, ki ga po grdem padcu na uvodni etapi Dirke po Poljski čaka dolgotrajno okrevanje, in Yves Lampaert, ki si je na dirki Mirano–Torino zlomil ključnico.

"Nič posebnega, nič prepovedanega"

Lefevere trdi, da je njegov športni direktor Bramati iz žepa odstranil zgolj manjši, nekaj centimetrov velik bidon, ki ga je Remco nosil v zaključku dirke. Kot je dejal, to ni nič posebnega in nič prepovedanega.

Kolesarji naj bi v njih hranili energijsko pijačo ali kofein, ki naj bi bila v zaključkih bolj učinkovita in primerna (manj lepljiva) kot energijski geli.

"Kaj je v takem bidonu? Coca cola, Red Bull ali kofein? Nič prepovedanega. Prav gotovo ne protibolečinske tablete, naša ekipa se s tem sranjem ne ukvarja. Nikoli nismo uporabljali Tramadola. Vsa skrivnost okrog bidona je navaden placebo efekt," je bil besen prvi mož ekipe Deceuninck–Quick-Step.

Zavrnil je tudi namigovanja, da naj bi se Bramati spustil v globino k poškodovanemu kolesarju zgolj zato, da bi s scene pravi čas umaknil nedovoljene predmete, in poudaril, da je šlo zgolj za skrb za poškodovanega člana ekipe.

Lefevere je prepričan, da je preiskava, ki jo je zahtevala Mednarodna kolesarska zveza, zgolj povračilni ukrep ali maščevanje zveze, kjer naj bi bili po njegovem mnenju nezadovoljni z njegovim glasnim bojem za večjo varnost kolesarjev, kolesarski protidopinški zvezi CADF pa očita, da pri svojem delu ni neodvisna.

Kot je razbrati iz televizijskih posnetkov, je Evenepoel za zdaj sumljiv predmet dobil na vrhu vzpona na Sormano, približno 50 kilometrov pred koncem dirke.

Evenepoel, ki je letos načrtoval boj za rožnato majico na Dirki po Italiji, je doma v Belgiji in dobro okreva.

Preberite še:

Fabio Jacobsen
Sportal Šef ekipe Deceuninck-Quick Step pretresen ob pogledu na svojega kolesarja
Remco Evenepoel
Sportal Nesrečnega kolesarja Evenepoela odpustili iz bolnišnice
Ne spreglejte