Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
17.57

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Lars Boom Dirka po Franciji

Natisni članek

Sreda, 9. 7. 2014, 17.57

8 let, 3 mesece

Peklenska etapa z odstopom lanskega zmagovalca dirke, zmaga Boomu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Nizozemec Lars Boom je zmagovalec 5. etape kolesarske dirke po Franciji, ki je potekala po tlakovanih odsekih dirke Pariz-Roubaix. Vincenzo Nibali izjemen 3. in ostaja vodilni v skupnem seštevku.

Leta 2002 je bilo zadnjič, ko je enodnevna klasična dirka Pariz‒Roubaix minila v slabem vremenu. Kar 12 zadnjih izvedb tekme je bilo v suhem vremenu in danes so morali srečo udeležencev te preizkušnje v zadnjih 12 letih "plačati" udeleženci letošnje dirke po Franciji. Leta 2002, ko je bila na zadnjič na sporedu Pariz‒Roubaix v slabem vremenu, so na njej nastopili tudi Matthew Hayman, Jens Voigt, Thomas Voeckler in Samuel Dumoulin. Omenjena četverica nastopa tudi na letošnjem Touru in takratne dirke ni uspelo končati nobenemu izmed njih.

Na sporedu je bila 156 kilometrov dolga etapa, njena trasa bi morala kolesarje popeljati prek devetih odsekov, tlakovanih s kockami. A že dopoldne pred začetkom etape so organizatorji dirke potrdili, da so umaknili dva takšna odseka. Glavnina je kmalu po začetku etape dovolila pobeg sedmim kolesarjem, ki so složno narekovali tempo na čelu. Dež, blato in kocke so bili dejavniki, ki so danes številne kolesarje spravili na tla. Veliko je bilo takšnih, ki so padli več kot enkrat. Med prvimi je že na 29. kilometru na tleh pristal lanski zmagovalec dirke Christopher Froome. Sledil je še en padec in poškodbe, ki jih je pri tem utrpel, so povzročile, da je odstopil, še preden je glavnina prikolesarila na prvi odsek kock.

Sledil je pravi masaker, pri katerem se je glavnina povsem razbila. Zadnje ubežnike so ujeli 27 kilometrov do cilja in v ospredju je bilo le še 15 tekmovalcev. V prvi skupini je bil tudi Italijan Vincenzo Nibali, ki je kot vodilni kolesaril v rumeni majici vodilnega. Deset kilometrov pozneje se je prva skupina še zmanjšala, še bolj pa ob koncu predzadnjega odseka kock. V ospredju so ostali le še Vincenzo Nibali, Lieuwe Westra, Jakob Fuglsang (vsi Astana) in Lars Boom (Belkin).

Četverici ubežnikov nista mogla slediti niti Peter Sagan (Cannondale) in Fabian Cancellara (Trek Factory Racing). Z zadnjim tlakovanim odsekom je prvi opravil Boom, za katerim sta bila Nibali in Fuglsang. Osemindvajsetletni Boom je zmagal in dosegel svojo največjo zmago v karieri. Leta 2009 je že osvojil etapo na dirki po Španiji. Boom je kariero sicer začel v ciklokrosu, kjer je osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci (2003), mlajšimi člani (2007) in člani (2008). Na 2. in 3. mestu sta etapo končala Fuglsang in Nibali. Povprečna hitrost zmagovalca je znašala kar 47 kilometrov na uro. Glede na traso in razmere, v katerih je minila etapa, je to zelo dobro.

Nibali ostaja odet v rumeno majico vodilnega in ima pred največjim tekmecem lepo prednost. Dirke danes še ni dobil, a bi jo zagotovo lahko izgubil. Največja poraženca sta zagotovo Froome, ki je odstopil, in Alberto Contador, ki je zaostal skoraj tri minute. Od obeh Slovencev je bil najdlje v ospredju Kristijan Koren, ki pa je popustil 50 kilometrov do cilja. Etapo je končal na 122. mestu, medtem ko je Simon Špilak zasedel 179. mesto. "Danes zagotovo ne bom tvegal padca in poškodbe. Ničesar ne bom pridobil, če se bom bojeval za vidnejšo etapno uvrstitev, le veliko lahko izgubim. Vsekakor bom odpadel med prvimi in poskušal v varnem ritmu prek kock. Vsekakor čakam na svoj teren, kjer bom lahko dal vse od sebe," je že pred začetkom etape za Sportal povedal Simon Špilak.

V četrtek bo na sporedu že 6. etapa, ki je namenjena šprinterjem. Pričakujemo lahko ciljni šprint glavnine.

Ne spreglejte