Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
26. 3. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18

Natisni članek

skok v športno preteklost

Nedelja, 26. 3. 2023, 4.00

1 leto, 1 mesec

Skok v športno preteklost

Otrok in policist rešila nemškega zvezdnika

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,18
Jens Voigt | Jens Voigt je v karieri nastopil na kar 17 zaporednih Dirkah po Franciji. Leta 2010 se mu je pripetila posebna zgodba. | Foto Guliverimage

Jens Voigt je v karieri nastopil na kar 17 zaporednih Dirkah po Franciji. Leta 2010 se mu je pripetila posebna zgodba.

Foto: Guliverimage

Kolesarstvo velikokrat piše posebne zgodbe. S prav posebno se lahko pohvali nekdanji odlični nemški kolesar Jens Voigt, ki je zaznamoval sloviti Tour de France, na katerem je nastopil kar sedemnajstkrat zapored. In leta 2010 se mu je pripetilo nekaj, kar je odmevalo v kolesarskem svetu.

Jens Voigt ni bil superzvezdnik v tradicionalnem pomenu besede, čeprav je zmagal na treh etapah dirke Tour de France in na eni na Giru. Nikoli ni dosegel skupne zmage, a je postal zvezda kolesarstva, ker je utelešal lastnosti, ki imajo v tem zahtevnem športu posebno veljavo: požrtvovalnost, nesebičnost, zanesljivost in predanost. Kolesarske navdušence sta pritegnila njegova agresiven slog vožnje in odprtost.

Pohvalil se je z uspešno kariero. S svojimi 190 centimetri je nekoliko odstopal od preostalih. Jasno je bilo, da nikoli ne bo napadal skupne zmage na tritedenskih dirkah, pa mu je kljub vsemu dvakrat uspelo nositi rumeno majico na Dirki po Franciji.

V karavani je imel posebno veljavo in pomagal svojim vodjem. Kar 17 zaporednih nastopov je imel na Tour de Franceu. Le Sylvain Chavanel je v zgodovini večkrat nastopil, in sicer osemnajstkrat.

Zagledal otroško kolo in se dogovoril s staršem

V vsem tem času se mu je pripetilo marsikaj, prav posebna pa je zgodba s Toura leta 2010. Pri enem od spustu je grdo padel. K sreči ni bilo nič hujšega, čeprav je po roki krvavel. Kolo je bilo nevozno. "Sprva so mi zaustavili krvavitev, nato sem gledal naokoli. Vsi so že šli mimo. Metla (kombi, ki pobira zadnje kolesarje, op. a.) je šla že mimo. Nato sem na nekem avtu videl kolo in pomislil na krajo. Tri dni smo imeli le še do Pariza in sem si govoril, da moram priti. Zagledal sem to kolo, ki pa je bilo otroško. Oče tega fanta je govoril, da je premajhno zame, ampak sem vztrajal, da mi ga da. Povrhu vsega pedala niso bila primerna za moje čevlje, saj niso bila takšna, da se zapnejo. Sedež sem dvignil, kolikor se je dalo. Približno 15 kilometrov sem naredil s tem kolesom. Moja ekipa je doumela, da potrebujem kolo," je razlagal Voigt.

Jens Voigt | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Poudaril je, da ni bilo lahko kolesariti s takšnim kolesom, zlasti ker je visok 190 centimetrov. Smešen je bil videti, se je pošalil. Hvaležen je bil kolesarjem, ki so ga v težkih trenutkih počakali in ga povlekli, da ni izgubil preveč časa, saj bi lahko zaradi prevelikega zaostanka predčasno končal dirko: "Po koncu etape sem poklical Marka Cawendisha in sem se mu zahvalil, ker so me čakali. Po klancu navzdol so šli zelo hitro. Nato so pogledali nazaj in upočasnili ter gledali, kje sem. Niso me pustili zadaj. Hvaležen sem jim bil. Ni jim bilo treba čakati name."

Policist je kričal in čakal, da pride Voigt do njega

Po 15 kilometrih vožnje ga je nato ob cesti počakalo kolo, primerno za njegovo višino. Prejel ga je od policista. "Naš športni direktor Bjarne Riis je šel do njega in mu dejal, da bo v 10, 20 minutah prišel kolesar, ki naj mu naj ga izroči. No, ta policist je nato kričal ob progi in spraševal, ali je kdo Voigt, s francoskim naglasom, jasno. Ustavil sem se in nato šel s pravim kolesom naprej."

Ana Čakvetadze
Sportal Noč, ki ji je spremenila življenje #video

Kapetan njegove ekipe Andy Schleck je na koncu osvojil drugo mesto na Touru in zaostal za Albertom Contadorjem. Dve leti pozneje se je vse skupaj obrnilo na glavo, ko je Španec padel na dopingu, zmaga pa je pripadla Schlecku, zaradi česar je dobil zadoščenje tudi Voigt, ki je svojemu moštvenemu kolegu pomagal do kariernega uspeha.

Ne spreglejte