Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
21.44

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 21.44

7 let, 12 mesecev

Obeta se izredno zanimiv Tour

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V soboto se bo s prologom v Rotterdamu začela že 97. kolesarska dirka po Franciji. Na tritedenski dirki bodo nastopili tudi Jani Brajkovič, Grega Bole, Kristijan Koren in Simon Špilak.

Največja favorita za zmago sta Lance Armstrong, sedemkratni zmagovalec Toura in Alberto Contador, dvakratni zmagovalec Toura. Medtem ko sta lani nastopala skupaj v ekipi Astana, sta letos vsak na svojem bregu s povsem predanimi osmimi pomočniki. Lansko bitko polno nervoznih trenutkov in trenj v ekipi je dobil Contador. Kdo bo na najvišji stopnički letos? Bodo Andy in Frank Schleck, Robert Gesink, Andreas Kloden, Levi Leipheimer, Tony Martin, Luis Leon Sanchez, Christian Vande Velde, Aleksander Vinokourov, Michael Rogers, Roman Kreuziger, Denis Menčov, Bradley Wiggins, Carlos Sastre, Cadel Evans in Ivan Basso znali izkoristiti njun dvoboj v svoj prid?

Prolog, ki bi moral biti glede na svojo dolžino imenovan etapa, bo dolg 8.9 kilometra. V pravilniku Mednarodne kolesarske zveze točno piše, da je vse kar je krajše od osmih kilometrov prolog, vse kar je daljše pa etapa! Vendar to ni pomembno. Če pobrskamo po zgodovini vidimo, da se bo Tour zopet začel izven meja Francije. Prav leta 1954 je Tour prvič gostoval izven meja Francije. Kje? V Amsterdamu na Nizozemskem. V državi kjer se bo začel tudi letos. In to že petič v vsej zgodovini dirke. Tour se je trikrat doslej pričel v Nemčiji in Belgiji, dvakrat v Luksemburgu in enkrat v Španiji!

Gostitelji prvih dveh etap (prologa in 1. etape) so si pred začetkom letošnjega leta obetali več kot le 9 Nizozemcev, kolikor jih bo na štartu. Organizatorji dirke niso povabili obeh nizozemskih ekip (Vacansoleil in Skil-Shimano), ki sta bili vse do zadnjega v igri za nastop na dirki. Prolog bo izjemno pomemben za vse, ki bodo želeli čim višje končati dirko. Pričakujemo lahko, da bodo slednjega na vse ali nič odpeljali tudi vsi štirje Slovenci. Cilj prve etape bo v Bruslju. S tem želijo obeležiti 65. obletnico rojstva znamenitega Eddya Mercxa.

Že dolgo časa se pred začetkom Toura nihče ni tako malo pogovarjal o uvodni preizkušnji (tokrat prologu) kot letos. Favorita za prolog sta Fabian Cancellara in Bradley Wiggins. So pa vse ekipe prekolesarile 13.2 kilometra dolge tlakovane odseke, ki bodo na sporedu v zaključku 3. etape. Prav v tej etapi marsikatera ekipa lahko veliko pridobi ali izgubi. To je etapa, katere se hribolazci upravičeno najbolj bojijo. Sledilo bo nekaj mirnih ter nato prve gorske etape. V 3642 kilometrov dolgi dirki bo na sporedu 23 prelazov (8 v Alpah, 12 v Pirenejih). Prva prava gorska etapa bo na sporedu po tednu dirke. Osma etapa se konča s ciljnim vzponom v Morzine.

Na dirki bosta na sporedu dva dneva odmora in le en kronometer. Slednji bo na sporedu šele predzadnji dan dirke in bo dolg 52 kilometrov. Letos bodo morali kolesarji kar dvakrat opraviti z vzponom na Tourmalet. Slednji bo zadnjič na sporedu v 17. etapi in ne gre pričakovati, da se bo vrstni red v deseterici po tej etapi bistveno spremenil. Vsekakor med največje favorite sodijo Contador, Armstrong, Andy Schleck, Ivan Basso in Cadel Evans. Sledijo jim Wiggins, Frank Schleck, Menčov, Kloden, Leipheimer, Kreuziger, …

Na Tour se po nekaj letih premora vračata Aleksander Vinokourov in Ivan Basso. Oba sta že okusila čast stati na elizejskih poljanah na stopničkah zmagovalnega odra. Basso je leta 2004 dirko končal na 3., leta 2005 pa na 2. mestu. Vinokourov je že leta 2003 dirko končal na 3. mestu. Potem je tu še Sastre, ki je leta 2008 zmagal in bil leta 2006 tretji. Pa Cadel Evans, ki je bil dvakrat drugi (2007 in 2008). Dvakrat je na drugem mestu dirko končal tudi Andreas Kloden (2004 in 2006). Ostanejo še lani drugi Andy Schleck ter po enkrat tretja Denis Menčov (2008) in Levi Leipheimer (2007). Tako bodo na letošnjem Touru prisotni vsi zmagovalci Toura v zadnjih enajstih letih. Manjkal bo le Oscar Pereiro, ki ni bil uvrščen v ekipo Astana.

Slovenci bodo imeli največ možnosti za dobre etapne uvrstitve. V ciljnih šprintih se bodo z Markom Cavendishem borili Oscar Freire, Gerald Ciolek, Roger Kluge, Bernhard Eisel, Thor Hushovd, Nicolas Roche, Edvald Boasson Hagen, Robbie McEwen, Tyler Farrar, Alessandro Petacchi, Danilo Hondo in Grega Bole.

Ne spreglejte