Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 6. 2017,
15.03

Osveženo pred

3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63

Natisni članek

Jan Polanc Po Sloveniji Giro d'Italia Giro d'Italia Dirka po Italiji maraton Franja

Petek, 2. 6. 2017, 15.03

3 tedne

Jan Polanc, slovenski junak Gira 2017

Na začetku Gira je še raznašal bidone, po zmagi na Etno to ni bilo več potrebno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,63
Jan Polanc | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Jan Polanc je po letu 2015 letos na Dirki po Italiji, ta je doživela jubilejno, stoto izvedbo, dosegel drugo etapno zmago. Tudi to je zapečatil v begu in tudi ta se je končala z vzponom. Ker je šlo za vzpon na speči vulkan Etna, je imela zmaga še posebno težo. Tudi 25-letniku iz Britofa pri Kranju, ki trenutno nabira moči po napornih treh tednih dirke na Apeninskem polotoku, pomeni več kot prva. Naslednja postaja? Dirka Po Sloveniji.

Video: Zakaj mu letošnja etapna zmaga na Giru pomeni več kot prva iz leta 2015? Je po dolgem begu še verjel, da mu lahko uspe?

Najmlajša ekipa v karavani, povprečna starost v moštvu je 25 let, UAE-Team Emirates, je na območju okrog Etne v preteklosti na pripravah preživela 20 dni, kar pomeni, da je mladenič z Britofa pri Kranju to etapo poznal bolje kot druge.

"To je bila prva gorska etapa na letošnjem Giru in ja, morda sem nekaj dni pred štartom res malo več razmišljal o tem, da bi ravno na tej etapi poskušal iztržiti kaj več."

Polanc je po zmagi na 4. etapi Dirke po Italiji oblekel modro majico najboljše hribolazca in v njej vztrajal do sedme, ko mu jo je slekel Španec Omar Fraile iz ekipe Dimension Data.

Kako je Jan Polanc zmagal v 4. etapi Gira 2017:

Vse več spoštovanja

Čuti, da je v karavani zdaj deležen vse več spoštovanja.

"Jutro po zmagi je marsikdo od kolesarjev pristopil in mi čestital za zmago, spremenilo pa se je tudi znotraj ekipe. Če sem na začetku dirke jaz hodil po bidone za druge, mi po Etni ni bilo več treba. Prišel sem kot pomočnik, odšel pa kot kapetan ekipe, ki mu je tudi ekipa bolj pomagala kot prej. A šele potem, ko se je Rui Costa odločil, da zaradi prevelikega zaostanka ne more računati na dobro uvrstitev v generalni razvrstitvi. Do takrat sva bila kapetana oba."

Vedno bolj so nanj pozorni tudi ostali, saj je Giro v generalni razvrstitvi sklenil na odličnem 11. mestu.

Video: O spoštovanju znotraj kolesarske karavane:

Naslednja postaja: dirka Po Sloveniji

Naslednji večji izziv, ki čaka slovenskega specialista za vzpone, je 24. dirka Po Sloveniji, ki bo na slovenskih cestah potekala od 15. do 18. junija 2017.

"Lani me na dirki ni bilo in priznam, da bo po tako dolgi odsotnosti lepše voziti dirko Po Sloveniji kot pa po Švici," se je nasmehnil Polanc. Za zdaj še ne more reči, ali bo imel v ekipi proste roke, vsekakor pa bo poskušal svojo veljavo dokazati na kraljevski etapi (3. dan), ki se bo končala z vzponom na Roglo. "Vse bo odvisno od moje regeneracije. Konkurenca bo velika, pride tudi Rafal Majka, ne bo lahko."

Od slovenskih klancev mu je najljubši Vršič, ki ima med slovenskimi ljubitelji kolesarstva poseben, skoraj mitski status..  | Foto: Žiga Zupan/Sportida Od slovenskih klancev mu je najljubši Vršič, ki ima med slovenskimi ljubitelji kolesarstva poseben, skoraj mitski status.. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Od domačih Vršič, od italijanskih Zoncolan

Polanc bi si želel, da bi se na program dirke Po Sloveniji vrnil tudi vzpon na Vršič. "To je eden od najlepših klancev. Ima nek mitski status. Včasih je domača dirka skoraj vedno imela na programu vzpon na Vršič, zadnja leta je tega na žalost manj," je razmišljal Polanc, ki pa se nikoli ni udeležil dirke Juriš na Vršič, ta je že tradicionalno na sporedu v začetku septembra, niti ga ne bo na jutrišnji športno-zabavni prireditvi Goni Pony na Vršič. Od italijanskih klancev mu je, tudi zaradi močne slovenske podpore na njegovih ovinkih, najljubši Zonkolan.

Dirka Po Sloveniji letos prvič na Eurosportu

Dirko bo letos prvič predvajala tudi športna televizija Eurosport, v ta namen pa se je aktivirala tudi Slovenska turistična organizacija, ki je na posebnem natečaju izbrala šest kolesarskih ambasadorjev Slovenije, ki bodo do nedelje spoznavali slovenske kolesarske poti, svoje vtise pa že delijo prek družbenih omrežij.

Navijaška podpora ob trasi mu ogromno pomeni. Prej kot napise na asfaltu opazi navijače z zastavami. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Navijaška podpora ob trasi mu ogromno pomeni. Prej kot napise na asfaltu opazi navijače z zastavami. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kolo za kronometer končno ima

Še prej bo najverjetneje nastopil na kronometru maratona Franja, ki šteje za državno prvenstvo. "Kronometer je disciplina, ki bi se ji moral še bolj posvetiti," je priznal in s pogledom ošvrnil očeta Marka, ki je še vedno njegov trener. Zdaj ima končno tudi kolo za vožnjo za čas, ki ga je dobil šele na Giru.

Po Giru, ki se mu zdi časovno najustreznejša tritedenska etapna dirka, bo septembra skoraj zagotovo vozil tudi na španski Vuelti.

EU vključeni | Foto:

Ne spreglejte