Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 6. 2014,
0.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Po Sloveniji

Sobota, 21. 6. 2014, 0.03

6 let, 6 mesecev

"My english is not perfetto!"*

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
30-letni Xu Gang je edini kitajski kolesar na slovenski pentlji. "My english is not perfetto," je bil dober uvod in rdeča nit pogovora, ki bi ga zlahka označili v slogu filma Izgubljeno s prevodom.

Če eden ne govori kitajsko, drugi pa slabo angleško, drugače pač ne more biti …

Xu Gang, rojeni Šanghajčan, prihaja iz Kitajske, dežele, kjer se po cestah gnete nepopisna množica koles, a kjer, zanimivo, kolesarstvo še zdaleč ne dosega priljubljenosti, kakršni smo priča v Evropi.

Kolesarstvo na Kitajskem ni posebej priljubljen šport

"Na Kitajskem kolesarstvo ni preveč priljubljeno in tudi za profesionalne kolesarje ni prav dosti možnosti za razvoj in delo. Imamo le dve profesionalni ekipi in le dva kolesarja, ki tekmujeta tudi na največjih kolesarskih dirkah," je pojasnil 30-letnik iz vrst italijanskega moštva Lampre-Merida, ki je svojo tekmovalno pot začel leta 2005 v dresu kitajske ekipe Marco Polo.

Aduta iz domačih vrst sta Horner in Polanc

Tako kot Srečko Glivar, ki pooseblja enciklopedijo kolesarstva, tudi Gang letošnjo konkurenco ocenjuje kot sila ostro, svoje priložnosti pa bo iskal v današnji kraljevi etapi s ciljem na Treh kraljih. Kot največja aduta iz svojih vrst izpostavlja dve imeni, ki smo ju v zadnjih dneh že precejkrat slišali: Američana Christopherja Hornerja, z 42 leti najstarejšega kolesarja na letošnji dirki Po Sloveniji, in domačina Jana Polanca.

"Glede pogodbe se obrnite na menedžerja!"

Ekipa Lampre-Merida mu ustreza, a za vprašanja v zvezi z dolžino pogodbe nas je napotil na menedžerja. Pravim, da je letošnje leto zanj zelo pomembno, tako zaradi obstoja in statusa v ekipi, kot tudi zato, ker ga jemlje kot intenzivne priprave na prihodnje svetovno prvenstvo v kolesarstvu.

Xu Gang, edinec, je svojo rodno domovino pred časom zamenjal za Švico, kjer ima v bližini Lugana, kot pravi, izvrstne trenažne pogoje in kjer je njemu ljubih klancev več kot v izobilju. Zadnjih pet let je kitajski državni prvak v cestni dirki, kolesarstvo pa se mu je priljubilo zato, ker je to nekaj, kar lahko dnevno nadgrajuje in presega in kjer se je dobro znašel že kot otrok.

Prvič v Sloveniji, podobna je Kitajski (!)

To je njegov prvi obisk Slovenije, ki ga – presenetljivo – spominja na Kitajsko, pri nas pa ima tudi prijatelje, a kot pravi, večina druženja temelji na spletnem dopisovanju.

*Moja angleščina ni popolna (v angloitalijanščini).

Ne spreglejte