Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 6. 2014,
17.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dirka po Italiji Luka Mezgec

Nedelja, 1. 6. 2014, 17.21

6 let, 7 mesecev

Mezgec zmagovalec zadnje etape kolesarske dirke po Italiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Luka Mezgec je zmagovalec 21. etape dirke po Italiji. Nairo Quintana je prvi Kolumbijec, ki je zmagal v skupnem seštevku dirke. Na drugem in tretjem mestu sta končala Rigoberto Uran in Fabio Aru.

Nairo Quintana, ki že tretjo sezono zapored nastopa za špansko ekipo Movistar, je upravičil vlogo favorita in zmagal na dirki po Italiji, čeprav si je sprva želel novega nastopa na dirki po Franciji. A menedžer ekipe Eusebio Unzue, ki že vrsto let uspešno vodi ekipo, se je odločil, da Quintana nastopi na tekmovanju po Italiji, medtem ko je Alejandro Valverde dobil zadnjo priložnost, da na dirki po Franciji nastopi kot kapetan. Štiriintridesetletni Valverde namreč dirke po Franciji ni še nikoli doslej končal na stopničkah zmagovalnega odra. Lani bi jo, a mu je defekt v nepravem trenutku odnesel odlično uvrstitev. Ob njegovi nesreči je pridobil Quintana, ki je dirko končal na drugem mestu. Poleg ekipe Movistar je le še ameriška ekipa Trak Factory Racing preizkušnjo končala z vsemi devetimi kolesarji, ki so dirko začeli. Na letošnji dirki so blesteli Kolumbijci, saj so slavili štiri etapne zmage, osvojili tri od mogočih štirih majic ter zasedli prvi dve mesti v skupnem seštevku dirke. Na drugem mestu je namreč dirko končal Rigoberto Uran in s tem dosegel zgodovinski uspeh za belgijsko ekipo Omega Pharma-Quick Step. Quintana je poleg rožnate osvojil tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja, medtem ko je Julian David Arredondo osvojil majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku točkovanja gorskih ciljev.

Poleg boja za etapno zmago je bil boj za rdečo majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah edina razvrstitev, ki teoretično še ni bila odločena pred začetkom zadnje etape. Etapa s ciljem v Trsu je bila dolga 172 kilometrov. Kolesarji so v ležernem tempu prekolesarili prvih sto kilometrov, preden so se na sklepnih krogih po ulicah Trsta udarili za etapno zmago. S sijajno predstavo v zadnjem kilometru, ko bi vsaj trikrat lahko pristal na tleh, je svojo prvo etapno zmago v karieri na tritedenskih dirkah slavil Luka Mezgec. Član ekipe Giant-Shimano je bil povsem zaprt, a je našel prostor in v zadnjih 150 metrih po desni strani ob ogradi švignil mimo tekmecev. Slovenski uspeh je z 9. mestom dopolnil Borut Božič. Mezgec se je tako pridružil Božiču, ta je bil prvi Slovenec, ki je osvojil etapno zmago na kateri izmed tritedenskih dirk. Božič je dobil etapo na dirki po Španiji, Mezgec na dirki po Italiji. Ostane le še dirka po Franciji. Odlično je na svoji prvi tritedenski dirki nastopil mladi Jan Polanc, ki je osvojil 4. mesto v zahtevni gorski etapi in dirko končal v petdeseterici najboljših v skupnem seštevku.

Organizatorji dirke so danes tudi potrdili, da bo v letu 2015 trasa dirke po Italiji znova potekala le v tej državi.

Ne spreglejte