Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2017,
17.34

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Natisni članek

Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji Matej Mohorič Matej Mohorič

Petek, 25. 8. 2017, 17.34

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 7. etapa

Matej Mohorič dobil etapo Vuelte!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,40

2

Matej Mohorič Vuelta | Foto printscreen

Foto: printscreen

Slovenski kolesar Matej Mohorič je zmagovalec sedme etape dirke po Španiji. Na najdaljši etapi letošnje Vuelte, ki se je po 207 kilometrih končala v Cuenci, je bil Mohorič ves dan v begu, odločilni napad pa je sprožil 11 kilometrov od ciljne črte na spustu.

Nekdanji svetovni prvak med mladinci in mlajšimi člani Matej Mohorič ima med profesionalci dve zmagi, poleg tokratne še etapno zmago z lanske dirke Hainan na Kitajskem. Drugi v današnji etapi je bil Poljak Pawel Poljanski, tretji pa Španec Jose Joaquin Rojas.

"Neverjetno je. Dolgo je minilo od moje zadnje velike zmage. Vedno sem garal, vedno sem dal vse od sebe. Izjemno je zmagati," so bile prve besede Mohoriča, ki je nadaljeval: "Bil sem v begu pred dvema dnevoma, ko je zmagal Lucenko. Takrat sem se dobro počutil. Čeprav etapa ni bila zame, sem bil četrti. Vedel sem, da sem dobro pripravljen. Danes je ekipa želela, da grem v beg. Hranil sem moči. Vedel sem, da je zaključek etape zame, ker sem dober na spustu. Moral sem biti z najboljšimi, če sem želel uspeti. Vesel sem zase in za ekipo, ki mi je omogočila, da sem na Vuelti."

Slovenski kolesarji imajo po Mohoričevi zaslugi v letošnji sezoni etapne zmage na vseh treh tritedenskih dirkah. Na dirki po Italiji jo je osvojil Jan Polanc, na dirki po Franciji pa Primož Roglič.

To je druga slovenska etapna zmaga na španski pentlji, prvo je leta 2009 osvojil Borut Božič. Božič je bil prvi Slovenec z etapno zmago na eni od treh tritedenskih dirk.

Zmaga za Špilaka

Slovenski kolesar Simon Špilak je v Avstriji na dirki Pro Ötztaler 5500, po besedah organizatorjev najtežji enodnevni dirki na svetu, osvojil drugo mesto. Zmago na 217,4 kilometra dolgi dirki s 5500 metri višinskih metrov, ki se je končala v Söldnu, je slavil Čeh Roman Kreuziger.

Utrujenost vrgel čez ramo

Mohorič je bil v begu cel dan in je med 14-člansko ubežno skupino opravljal veliko dela. Utrujenost iz pete etape, ko je bil prav tako v begu in na koncu prikolesaril do četrtega mesta, se mu ni poznala, tekmece pa je začel lomiti v zadnjih 20 kilometrih.

Takrat je poskusil s prvimi napadi, na katere so imeli nekateri drugi kolesarji odgovore. Na tlakovanem vzponu v Cuenci je bil vseskozi na prvem mestu, na spustu je še dobil družbo Rojasa, Poljanskega in Thomasa De Gendta, slabih 11 kilometrov pred ciljem pa se je 22-letni Slovenec odpeljal naprej.

V svojem "Mohorič slogu" ali "žuželki" je sedel na okvir kolesa in poganjal pedala, tveganje pa se mu je obrestovalo. Zasledovalna trojica se je morala sprijazniti, da jo čaka le sprint za drugo mesto, Mohorič pa je 16 sekund pred njimi pokazal na svoje prsi in napisa UAE Team Emirates, ime ekipe, za katero kolesari.

Toda pedala za omenjeno ekipo bo vrtel le še do konca te sezone, nato se namreč seli v Bahrain-Merido. Tam bo spet sodeloval z Brentom Copelandom, ki je nekdanjega svetovnega prvaka leta 2014 pripeljal v svetovno serijo, takrat v Cannondale.

Glavnina z dolgo zamudo

Osem minut in 38 sekund za Mohoričem je skozi cilj prišla glavnina, na 18. mestu je bil Britanec Christopher Froome, ki je zadržal rdečo majico vodilnega in 11 sekund zaloge pred prvim zasledovalcem, Kolumbijcem Estebanom Chavesom, ki je bil 21.

Jan Polanc (UAE Emirates), ki je bil v begu v četrtek in končal na petem mestu, je bil danes 34., v cilj je prišel za zaostankom 8:38 minute. Domen Novak (Bahrain-Merida) je do cilja prikolesaril 18:08 minute za Mohoričem in je bil 184. Skupno je Polanc 27., Mohorič 38. in Novak 134.

 

Izidi, 7. etapa:

1. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 4:43:35
2. Pawel Poljanski (Pol/Bora-Hansgrohe) + 0:16
3. Jose Rojas (Špa/Movistar Team)
4. Thomas De Gendt (Bel/Lotto Soudal) oba isti čas
5. Alessandro De Marchi (Ita/BMC) 0:27
6. Floris De Tier (Bel/LottoNl-Jumbo) isti čas
7. Jetse Bol (Niz/Manzana Postobon) 0:29
8. Luis Angel Mate (Špa/Cofidis) 1:32
9. Anthony Perez (Fra/Cofidis)
10. Arnaud Courteille (Fra/FDJ) isti čas
...
34. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 8:38
184. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 18:08


Skupno:
1. Christopher Froome (VBr/Sky) 27:46:51
2. Esteban Chaves (Kol/Orica-Scott) + 0:11
3. Nicolas Roche (Irs/BMC) 0:13
4. Tejay van Garderen (ZDA/BMC) 0:30
5. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain-Merida) 0:36
6. David de la Cruz (Špa/Quick-Step Floors) 0:40
7. Jetse Bol (Niz/Manzana Postobon) 0:46
8. Fabio Aru (Ita/Astana) 0:49
9. Adam Yates (VBr/Orica-Scott) 0:50
10. Michael Woods (Kan/Cannondale-Drapac) 1:13
...
27. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 4:00
38. Matej Mohorič (Slo/UAE Emirates) 13:36
134. Domen Novak (Slo/Bahrain-Merida) 51:17
Ne spreglejte