Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 8. 2013,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Blaž Jarc

Torek, 6. 8. 2013, 10.44

8 let

Jarc edini Slovenec na premierni dirki po Norveški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V četrtek se bo s 1. etapo začela 1. kolesarska dirka po Norveški (2.1). Na dirki, katere originalno ime je Arctic Race of Norway 2013, bo Blaž Jarc edini slovenski predstavnik.

Dirka, ki bo na sporedu prvič in jo organizira francoska družba A.S.O., bo imela na sporedu 4 etape in bo dolga 705 kilometrov. Vsekakor se udeležencem dirke obeta zanimiva izkušnja, saj je pokrajina severne Norveške ena najlepših na svetu. Dirka po Norveški se bo v zgodovino zapisala kot dirka, ki so jo izvedli na najbolj severnem delu zemeljske oble. Organizatorji so na dirko povabili 20 ekip, od katerih jih ima 5 Pro Team, 7 Profesionalno kontinentalno in 8 Kontinentalno licenco. Organizatorji dirke, ki so traso slednje predstavili ob drugem dnevu odmora na letošnji dirki po Franciji, so za ambasadorja izbrali nekdanjega svetovnega prvaka Thora Hushovda. Kolesar ameriške ekipe BMC Racing se vrača v staro formo in bo eden največjih kandidatov za zmago v skupnem seštevku dirke. Njegov največji konkurent bo reprezentančni kolega Alexander Kristoff (Katjuša), ki je iz sezone v sezono boljši.

Najtežja na dirki bo prav uvodna 1. Etapa, v kateri kolesarje čaka pet kategoriziranih gorskih ciljev. V slednji bosta najtežja tretji (11 km dolg) in peti (3 km dolg) klanec. Prvi zaradi dolžine, drugi pa zaradi svoje strmine. Od zadnjega klanca je do cilja še slabih 50 kilometrov. Po etapi sledi letalski transfer v Svolvær, kjer se bo že naslednji dan začela 2. etapa. Druga, tretja in četrta etapa so glede na profil v bistvu ravne in veliko lažje od 1. etape. V vseh lahko pričakujemo ciljni šprint glavnine, če bo takšen njen interes. V nasprotnem primeru bodo uspešni ubežniki. Blaž Jarc se na dirke vrača po grenki izkušnji na dirki Okoli jezera Qinghai na Kitajskem. "Na Kitajskem sem ugotovil, da mi dirkanje na veliki nadmorski višini ne ustreza. Zelo sem trpel, a vseeno končal 14 dni dolgo dirko. Po vrnitvi v Slovenijo nisem dolgo počival in sem kmalu začel trenirati," je za Sportal na poti na Norveško dejal član nemške ekipe NetApp-Endura Blaž Jarc. Visokorasli kolesar iz Mirne Peči bo zagotovo iskal svojo priložnost v ciljnem šprintu glavnine.

Ne spreglejte