Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 12. 2012,
17.16

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 12. 2012, 17.16

8 let, 5 mesecev

Heras z naslovom zmagovalca Vuelte 2005

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Španski kolesar Roberto Heras, nekdanji sotekmovalec padlega ameriškega zvezdnika Lanca Armstronga, se bo spet lahko predstavljal kot zmagovalec dirke po Španiji leta 2005.

Vrhovno špansko sodišče je namreč v sporu z domačo kolesarsko zvezo, ki mu je odvzela zmago zaradi dopinških prekrškov, odločilo v prid tekmovalca. Heras je na španski dirki zmagoval v letih 2000, 2003, 2004 in 2005, vendar je zadnjo zmago izgubil po odločitvi španske kolesarske zveze. Na predzadnji etapi tega leta je namreč padel na dopinški kontroli, v njegovem vzorcu so našli eritropoetin, zveza pa mu je zmago odvzela in jo prisodila Rusu Denisu Menčovu.

Heras je po teh dogodkih končal kariero, lani pa se je spustil v pravni boj za vrnitev odvzete zmage. Sodišče mu je zaradi napak v postopku zmago tudi vrnilo, a se je španska kolesarska zveza s pritožbo obrnila še na vrhovno sodišče. Slednje je zdaj razsodilo, da ima prav Heras, tako da mu bodo morali prireditelji dirke vrniti zmago izpred sedmih let in ga spet vpisati na seznam prvakov.

"Hvala vsem, ki ste me spodbujali v teh zelo težavnih sedmih letih," je po zanj dobrem koncu sodnega boja prek Twitterja sporočil 38-letni športnik, ki je v zadnjih letih presedlal med gorske kolesarje. Med leti 2001 in 2003 je bil tudi član zdaj že razvpite ekipe US Postal in pomočnik Armstronga; Američan je letos po odločitvi ameriške protidopinške agencije in ob podpori krovne kolesarske organizacije ostal brez vseh zmag na prestižni dirki po Franciji.

Ne spreglejte