Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 6. 2018,
16.06

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

2

Natisni članek

Jan Tratnik Tadej Pogačar Tadej Pogačar Matej Mohorič Matej Mohorič Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji

Nedelja, 17. 6. 2018, 16.06

5 let, 10 mesecev

Po 5. etapi na dirki Po Sloveniji

Fenomen Roglič ne bo po junaškem pohodu ničesar prepustil naključju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

2

Na šampionski način je nekdanji skakalec Primož Roglič prikolesaril do druge krone na dirki Po Sloveniji. Njegova je bila kraljevska etapa, njegov je bil tudi zaključni 21,5 km dolg kronometer od Trebnjega do Novega mesta. Čeprav se je dirka komaj končala, ima misli že usmerjene proti slovitemu Tour de France. V torek namreč potuje v deželo galskih petelinov na ogled gorskih tras dirke vseh dirk. Za veliko veselje sta poskrbela tudi Matej Mohorič s tretjim mestom in mladi Tadej Pogačar, ki je bil bitko sekund v boju za belo majico najboljšega mladega kolesarja.

Nesporni kralj dirke Po Sloveniji je postal Primož Roglič. | Foto: Vid Ponikvar Nesporni kralj dirke Po Sloveniji je postal Primož Roglič. Foto: Vid Ponikvar Vsega pet let traja profesionalna pot Primoža Rogliča, ki je v kolesarstvo vstopil leto dni prej. Šest let se torej ukvarja s tem športom, v katerem pa se je ekspresno povzpel med velikane. Zvezdniki ga na vsakem koraku spoštujejo. Kakovost je pokazal tudi na domači dirki Po Sloveniji, ki jo je osvojil drugič po letu 2015.

Sportal Razred zase: Primož Roglič z zmago na kronometru le potrdil skupno zmago! #video

"Težko je primerjati zmage. Za vsako se je treba potruditi, nikoli ni lahko. Počaščen sem, da mi je uspelo tudi letos. Ta zmaga je za vse, ki so me spremljali ob trasi, in tudi tiste, ki so zame navijali pred televizijskimi ekrani," se je Rogla zahvalil vsem in dodal: "Zdi se mi, da je iz leta v leto bolje. Vsak dan je bila spremljava ob cesti, to je nekakšen mini tour in takšna podpora kolesarjem me zelo veseli.

Roglič o navijačih in "mini touru":

primož Roglič
Sportal Rezultati kronometra in skupna razvrstitev 25. dirke po Sloveniji

"Danes sem dirkal, kot sem napovedal. Ostalo mi ni nič."

Ni se ustrašil pritiska. Vsi so od njega pričakovali, da ga bodo na domačih tleh okronali za kralja. Čeprav je imel bremena na svojih ramenih, je kot puščica skočil v kraljevski etapi in si prikolesaril odločilno prednost.

Navijači so ga bodrili tudi v nedeljo. | Foto: Vid Ponikvar Navijači so ga bodrili tudi v nedeljo. Foto: Vid Ponikvar

Ker tudi v kronometru ni varčeval z močmi, je še povišal naskok in drugič osvojil največjo slovensko kolesarsko pentljo. Drugega Jana Tratnika je prehitel za 27 sekund in dal vedeti, da je odlično pripravljen. "Danes sem dirkal, kot sem napovedal. Ostalo mi ni nič. Vedno poskušam pokazati svoj maksimum, iz sebe iztisniti čisto vse. Tudi to je bila dobrodošla priprava na tour. Dal sem maksimum. Res je, da si po vojni vedno lahko pameten in razmišljaš o stvareh, ki bi jih lahko naredil drugače, ampak sem s prikazanim zadovoljen," je dejal utrujeni Roglič.

To je zanj že šesta zmaga na večdnevnih dirkah, letošnja tretja. Največja je zagotovo dirka po Romandiji.

Primož Roglič po dirki Po Sloveniji:

V torek se odpravlja v Francijo, kjer si bo ogledal etape dirke Po Franciji. | Foto: Sportida V torek se odpravlja v Francijo, kjer si bo ogledal etape dirke Po Franciji. Foto: Sportida

V torek že v Francijo, da si ogleda trase toura

Čeprav mu domača zmaga veliko pomeni, pa je bila dirka Po Sloveniji, kakor za vseh devet ekip World Tour, odlična priprava na sloviti Tour de France. Tudi na njem bo Roglič skušal narediti svoj del posla. Lani je v 17. etapi pokoril vso konkurenco, ko sta za njim zaostala osrednja junaka Chris Froome in Rigoberto Uran – slednji je bil drugi na dirki Po Sloveniji in je za Roglo zaostal debelo minuto in 50 sekund.

Izvrstno je opravil tudi s kronometrom. | Foto: Vid Ponikvar Izvrstno je opravil tudi s kronometrom. Foto: Vid Ponikvar Ob tako dobri pripravljenosti bi lahko padla najboljša slovenska uvrstitev na letošnjem touru. S skupnim devetim mestom na dirki vseh dirk sta bila Tadej Valjavec in Jani Brajkovič deveta. Da ga dobra uvrstitev na touru zelo zanima, je jasno iz podatka, da si je nekatere trase že ogledal, v torek pa prav zaradi tega vnovič potuje v Francijo. Ničesar ne želi prepustiti naključju.

"Ogledati si moramo trase etap, nato gremo na višino vse do julija. Imam kar zaseden urnik," je na hitro o načrtih dejal Roglič.

Fotogalerija Sportide

 

Fotogalerija
1 / 67

 

Izvrstna Mohorič in mladi Pogačar

Za izvrsten dan sta od slovenskih kolesarjev poskrbela še Matej Mohorič in Tadej Pogačar. Prvi se je v dresu Bahrain Meride v skupnem seštevku povzpel na odlično tretje mesto v skupnem seštevku, mladi član ljubljanskega Gusto Xauruma pa je zaostanek treh sekund v boju za belo majico spreobrnil v prednost ene sekunde. Med njim in kolesarjem Sunweba Michaelom Storerjem je namreč potekal pravi boj.

Tadej Pogačar je izničil zaostanek in osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. V skupnem seštevku dirke pa je bil izvrsten četrti. | Foto: Vid Ponikvar Tadej Pogačar je izničil zaostanek in osvojil belo majico za najboljšega mladega kolesarja. V skupnem seštevku dirke pa je bil izvrsten četrti. Foto: Vid Ponikvar

Drugič zapored je tako Pogačar na dirki Po Sloveniji osvojil belo majico in za eno mesto izboljšal uvrstitev v generalni razvrstitvi. Če je bil lani peti, je bil letos četrti. Če bi bil na dirki za vsega dve sekundi hitrejši, bi se izenačil z Mohoričevim dosežkom. A bo imel pred seboj zagotovo še dovolj priložnosti. Že naslednje leto bo prestopil meje naše države in okrepil bogati UAE Emirates, za katerega že kolesari Jan Polanc.

Ne spreglejte