Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 7. 2011,
12.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dirka po Franciji Jani Brajkovič Borut Božič Kristjan Koren Grega Bole

Torek, 5. 7. 2011, 12.55

8 let

Evansu etapa, Hushovd ostaja v rumenem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Avstralec Cadel Evans je slavil v 4. etapi letošnje kolesarske dirke po Franciji. Thor Hushovd je zadržal vodstvo v skupnem seštevku. Jani Brajkovič je osvojil 34. mesto.

Po uvodnih lepih dnevih se je 172 kilometrov dolga četrta etapa pričela v deževnem vremenu. Nervoza pred štartom je bila velika, saj je nekaj kolesarjev padlo na spolzkem cestišču že v zaprti vožnji. Po štartu etape so glavnini na sedmem kilometru pobegnili Johnny Hoogerland (Vacansoleil-DCM), Jeremy Roy (Francaise des Jeux), Gorka Izagirre (Euskaltel-Euskadi), Biel Kadri (Ag2r-La Mondiale) in Imanol Erviti (Movistar).

Od peterice ubežnikov je bil Erviti najvišje uvrščeni kolesar v skupnem seštevku pred današnjo etapo. Za vodilnim Thorom Hushovdom je na 111. mestu zaostajal skoraj tri minute. Prvi kolesar, ki je odstopil z letošnje dirke je bil Belgijec Jurgen Van De Walle (Omega Pharma-Lotto). Ubežniki so v ospredju složno narekovali tempo. Trideset kilometrov do cilja so imeli še kar 2 minuti in 20 sekund prednosti pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekipe Omega Pharma-Lotto. Cesta je bila še vedno mokra, kar je bila dodatna oteževalna okoliščina pri lovljenju ubežnikov.

Petnajst kilometrov do cilja so imeli ubežniki še minuto in dvajset sekund prednosti pred glavnino. Slabe štiri kilometre do cilja so bili ubežniki ujeti. Pričel se je boj za čim boljše izhodišče pred dva kilometra dolgim ciljnim vzponom. Kilometer in tristo metrov do cilja je z napadom poskusil Alberto Contador. Ni mu uspelo pobegniti, a je vseeno močno razredčil prvo skupino. V ciljnem šprintu je bil najmočnejši Cadel Evans, ki je slavil pred Contadorjem in Vinokourovom. Thor Hushovd je osvojil šesto mesto in zadržal rumeno majico vodilnega. Philippe Gilbert, ki praznuje 29 rojstni dan, se je moral zadovoljiti s petim mestom.

Jani Brajkovič je v primerjavi z Andreasom Klodnom zaostal za osem sekund, a je ciljno črto prečakl skupaj z Leipheimerjem in Hornerjem. Borut Božič je bil povsem na čelu glavnine tri kilometre do cilja, saj je pomagal Marcu Marcatu, ki mu ustrezajo takšni zaključki. Italijan je v zaključku omagal in za Evansom zaostal več kot minuto. Zelo solidno je z etapo opravil Kristjan Koren, medtem ko je Bole v cilj prikolesaril povsem v ozadju. "Sam nisem ne vzponu nobenih težav. Bil sem sicer v ozadju v skupini, vendar pa ni bilo potrebe, da bi rinil v ospredje. Če bi bila sila, bi lahko še pospešil. Kratki klanci mi nikoli niso ustrezali, Bretanski zid pa je povrhu izjemno strm. Menil, sem da bo to zame hujša preizkušnja, kot je bila. Dvokilometrski vzpon zame ni bil test pripravljenosti, imam pa zelo dober občutek," pa je iz Francije po četrti etapi sporočil Brajkovič.

V sredo bo na sporedu zelo razgibana 164 kilometrov dolga etapa, ki bo v celoti potekala po Bretaniji. V primeru, da se bo etapa razpletla po pričakovanjih lahko pričakujemo ciljni sprint glavnine.

Ne spreglejte