Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2014,
17.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Po Sloveniji Matej Mohorič Matej Mohorič Kristijan Koren

Torek, 17. 6. 2014, 17.07

8 let

Ekipa Cannondale s kolesarji, ki bodo imeli odgovor na vsako situacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kristijan Koren in Matej Mohorič sta kolesarja italijanske ekipe Cannondale, ki bosta najbolj na očeh slovenske javnosti na 21. kolesarski dirki Po Sloveniji (2.1).

Ekipa Liquigas je bila s tem imenom ustanovljena leta 1999. Vseskozi je rasla in ob ustanovitvi Pro Toura leta 2005 pod imenom Liquigas-Bianchi postala ena najboljših kolesarskih ekip na svetu. Od leta 2006 do leta 2009 se je ekipa imenovala Liquigas. Sponzor Bianchi se je pred sezono 2007 umaknil.

Zamenjal ga je ameriški proizvajalec koles Cannondale, ki je bil v letih 2011 in 2012 drugi sponzor ekipe (Liquigas-Cannondale). Leta 2010 se je ekipa imenovala Liquigas-Doimo. Po umiku sponzorja Liquigas je Cannondale edini sponzor ekipe. Od leta 2013 se ekipa imenuje Cannondale. Letos sta v ekipi tudi dva Slovenca, ki bosta nastopila tudi na dirki Po Sloveniji. To sta Kristijan Koren in Matej Mohorič. Na dirki bo nastopil tudi Sagan, a ne Peter, ampak njegov brat Juraj.

Ekipa, ki jo vodi menedžer Roberto Amadio, na dirki Po Sloveniji nastopa vse od leta 2006. Le lani kolesarjev ekipe ni bilo na dirki, a se letos vračajo. To pomeni, da bodo kolesarji ekipe letos že osmič nastopili na dirki Po Sloveniji. Leta 2006 sta bila najvišje uvrščena kolesarja Liquigasa na dirki Eros Capecchi in Roman Kreuziger, ki sta dirko končala na 12. in 13. mestu. Tistega leta je slovenske barve ekipe zastopal Matej Mugerli, ki je dirko končal na 28. mestu.

Naslednjega leta sta dirko na 2. in 3. mestu v skupnem seštevku končala Vincenzo Nibali in Andrea Noe. Poleg tega je Nibali slavil dve etapni zmagi s ciljem v Beljaku in na Vršiču ter osvojil majico najboljšega kolesarja po točkah. Tudi leta 2008 so se morali v taboru Liquigasa zadovoljiti z 2. mestom, ki ga je osvojil Franco Pellizotti. Poleg tega je v zadnji etapi zmago slavil Francesco Chicchi, medtem ko je Gorazd Štangelj dirko končal na 32. mestu. Leta 2009 je bil Gorazd Štangelj z 10. mestom najvišje uvrščeni kolesar ekipe v skupnem seštevku dirke.

Sezona 2010 je pripadla Vincenzu Nibaliju, ki je svoj zmagovalni niz začel prav na dirki Po Sloveniji. Poleg tega je zmagal v kraljevski etapi s ciljem na Krvavcu. Drugo etapno zmago na dirki Po Sloveniji je zadnji dan dirke dosegel Francesco Chicchi. Tistega leta je Kristijan Koren dirko končal na 22. mestu.

Leta 2011 je Koren kot najvišje uvrščeni kolesar ekipe dirko končal na 6. mestu. Poleg tega se je zmage v 1. etapi veselil Elia Viviani. Zadnjič so kolesarji na dirki Po Sloveniji nastopili leta 2012. V etapah sta blestela Daniele Ratto (3., 4. in 4. mesto) in Kristijan Koren (5., 5., 3. in 1. mesto). Koren ja zmagal na zadnji etapi (posamičen kronometer), dirko končal na 3. mestu v skupnem seštevku in osvojil majico najboljšega kolesarja v skupnem seštevku po točkah.

Kolesarji ekipe so letos slavili deset zmag, 11 drugih in devet tretjih mest. Od tistih, ki prihajajo v Slovenijo, je zmagal le Elia Viviani, in sicerl na treh dirkah. Pričakujemo lahko, da se bosta za visoko uvrstitev v skupnem seštevku borila Damiano Caruso in Kristijan Koren, medtem ko bo Elia Viviani adut ekipe v ciljnih šprintih glavnine.

Ne spreglejte