Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2008,
14.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nedelja, 25. 5. 2008, 14.48

8 let

Dirkanje za ogrevanje, triki za poslastico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Senzacija in presenečenje – kratek opis včerajšnjega dogajanja v Rajd parku v Ljubljani, kjer so dan dirkanja z gorskimi in BMX kolesi spektakularno zaključili akrobati na kolesih.

Salte z rotacijo kolesa, vrtenje kolesa pod nogami in pristanki z rokami daleč od krmila so le nekateri prizori, ki so jih uprizorili sodelujoči v tekmovanju Itak Trik. Med devetnajstimi tekmovalci so pričakovano izstopali najboljši Slovenec Marko Draguljič, Hrvat Jura Barač in svetovno priznani Mislav Mironović, prav tako iz Hrvaške. Mislav z vzdevkom "Croatian Sensation" je upravičil svoj sloves in z nekaj tehnično zahtevnimi in odlično izpeljanimi triki prepričal tričlansko žirijo, a bilo je zelo testno. Draguljič je pokazal visoke in popolno izpeljane salte in skoraj premagal Mislava, ki mu je nastopanje v Sloveniji blizu: "Pred leti sem nastopal na tekmovanjih Bike Fight, a nikoli nisem dosegel nič vidnejšega, danes pa sem znova v Sloveniji, prvič v življenju sem naredil Backflip Tailwhip (salto z obratom kolesa okoli krmila) in za zmago dobil še lepe nagrade!"

Tretjeuvrščeni Jura Barač je dobil še posebno priznanje za najboljši trik – 360 Double Tailwhip, kar pomeni, da se je Jura v zraku obrnil za 360 stopinj, pod nogami pa hkrati dvakrat obrnil kolo okoli krmila. Jura je trik izpeljal po zaključku uradnega dela tekmovanja, sicer bi se zagotovo uvrstil višje.

Še pred triki pa smo videli tudi prve dirke serije Itak Rajd Pokal, najprej so bili na sporedu otroci do 12 let in tekmovalci na kolesih BMX v dveh kategorijah. V najhitrejši, moški članski kategoriji, je prepričljivo zmagal domačin Žiga Knez, kateremu je proga ob Linhartovi cesti skoraj drugi dom. Žiga je bil z velikim naskokom najhitrejši že v kvalifikacijah, v finalu pa hitrejši od tekmecev Mateja Stapiča, Janija Podmiljšaka in lanskega zmagovalca Tomaža Jerasa. Zagotovo velja omeniti še nastop Neže Knez, ki se je kot edina predstavnica discipline pomerila v moški kategoriji in dirko zaključila na odličnem 7. mestu.

Žiga Knez je na naslednji dirki v 4krosu z gorskimi kolesi zablestel že drugič v nekaj urah – z najhitrejšim časom kvalifikacij je napovedal naskok na dvojno krono. V vseh četverobojih je bil zelo hiter in se prepričljivo uvrstil v veliki finale. Z rampe se pognal najhitreje in vse do tretje ravnine vodil, nato pa katastrofa. Žigi se je zataknila veriga in v trenutku je izgubil dirko. Priložnost je izkoristil Velenjčan Miran Vauh, ki v dresu kluba Črni Trn in na novem kolesu dirka kot prerojen, in zasluženo zmagal. "Na dirki svetovnega pokala v Mariboru mi je šlo vse narobe, danes pa sem se vrnil in zmagal," je po dirki povedal Miran, katerega največji adut je hiter štart, hkrati pa je že napovedal udeležbo tudi na naslednjih dirkah serije. Mali finale za peto mesto je po hudem padcu v polfinalu dobil Matej Stapič.

Na prvi dirki serije Itak Rajd Pokal je pred nekaj več kot tisoč gledalci nastopilo 103 tekmovalk in tekmovalcev, največ v 4krosu, iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Nizozemske. Serija se nadaljuje že 14. junija na isti lokaciji v Ljubljani, nato pa nas čakata še dirki v Ajdovščini (19.7.) in finale v Ljubljani (23.8.).

Ne spreglejte