Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
19. 8. 2021,
17.26

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

Luka Mezgec Jan Tratnik Jan Polanc Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Španiji Dirka po Španiji Vuelta Vuelta

Četrtek, 19. 8. 2021, 17.26

1 leto, 9 mesecev

Dirka po Španiji, 6. etapa, Requena-Alto de la Montaña de Cullera, 158,3 km

Roglič se je poigral s tekmeci in spet oblekel rdečo majico

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Primož Roglič Vuelta | Primož Roglič je spet v rdeči majici. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je spet v rdeči majici.

Foto: Guliverimage

V šesti etapi Vuelte je slovenski kolesarski prvak Primož Roglič spet oblekel rdečo majico najboljšega na tritedenski španski dirki. Zdelo se je, da je etapno zmago prepustil ubežniku Magnusu Cortu Nielsenu, ključno pa je bilo, da je na sklepnem vzponu pometel s tekmeci, s katerimi bije bitko za skupno zmago. Na odličnem 12. mestu je v skupnem seštevku Jan Polanc (UAE Emirates).

Podrobno, 6. etapa

Cilj - Primož Roglič (Jumbo-Visma) je ob koncu pospešil, se otresel tekmecev za skupno zmago, na koncu pa se izkazal z novo veliko gesto. Etapno zmago je "prepustil" ubežniku Magnusu Cortu Nielsenu (EF Education). Rdeča majica je spet na plečih slovenskega šampiona. Odlično je spet kolesaril Jan Polanc (UAE Emirates), ki je bil 14., v skupnem seštevku pa je napredoval na 12. mesto.

Rezultati 6. etape

Mesto Kolesar Ekipa Čas
1

 CORT Magnus

EF Education - Nippo 3:30:53
2

 ROGLIČ Primož

Team Jumbo-Visma ,,
3

 BAGIOLI Andrea

Deceuninck - Quick Step 0:02
4

 VLASOV Aleksandr

Astana - Premier Tech 0:04
5

 MAS Enric

Movistar Team ,,
6

 MATTHEWS Michael

Team BikeExchange 0:06
7

 BERNAL Egan

INEOS Grenadiers 0:08
8

 VALVERDE Alejandro

Movistar Team ,,
9

 LÓPEZ Miguel Ángel

Movistar Team 0:09
10

 GROßSCHARTNER Felix

BORA - hansgrohe 0:16
14

 POLANC Jan

UAE-Team Emirates 0:27

Skupni vrstni red

Mesto Kolesar Ekipa Čas
1

 ROGLIČ Primož

Team Jumbo-Visma 21:04:49
2

 MAS Enric

Movistar Team 0:25
3

 LÓPEZ Miguel Ángel

Movistar Team 0:36
4

 VALVERDE Alejandro

Movistar Team 0:41
5

 BERNAL Egan

INEOS Grenadiers ,,
6

 VLASOV Aleksandr

Astana - Premier Tech 0:53
7

 CICCONE Giulio

Trek - Segafredo 0:58
8

 CALMEJANE Lilian

AG2R Citroën Team 1:04
9

 LANDA Mikel

Bahrain - Victorious 1:12
10

 ARU Fabio

Team Qhubeka NextHash 1:17
12

 POLANC Jan

UAE-Team Emirates 1:42

80 metrov do cilja - dva ubežnika se še držita v ospredju, v ozadju skupina desetih, med katerimi je tudi Primož Roglič.

1,1 km do cilja - Primož Roglič je na poti do rdeče majice. Vodilni do današnjega dneva Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) je že odpadel.

1,6 km do cilja - Primož Roglič je v skupini devetih kolesarjev, ubežniki bodo kmalu ujeti.

2 km do cilja - ubežniki so začeli zaključni vzpon. V ozadju pritiskajo člani Ineos Grenadiers. Primož Roglič se drži najhitrejših.

Vuelta 6 etapa | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O. 2,9 km do cilja - kolesarji Ineos Grenadiers so na čelu glavnine. Medtem imajo ubežniki še 30 sekund naskoka.

Zaključni vzpon na Alto de la Montaña de Cullera bo dolg sicer le 1,9 kilometra - povzpeli se bodo za nekaj manj kot 200 višinskih metrov -, povprečni naklon pa bo 9,4-odstoten, kar je dovolj, da bi se med favoriti nekoliko premešale karte.

5,7 km do cilja - prednost ubežnikov - Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo) in Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) - je še vedno 51 sekund.

8 km do cilja - Hughu Carthyju je le uspelo najti priključek z glavnino. Na koncu dneva bo hvaležen moštvenim kolegom, ki ga poskušajo zdaj pripeljati še v ospredje glavnine, saj se kolesarji približujejo zaključnemu vzponu, na katerem lahko pričakujemo rokenrol. Primož Roglič je glavni kandidat za zmago. Ali želi že danes obleči rdečo majico, bomo videli kmalu.

11 km do cilja - Hugh Carthy je v težavah. Moštveni kolegi ga poskušajo priključiti glavnini, za katero zaostajajo 19 sekund, ta pa 1:05 za peterico ubežnikov.

15 km do cilja - zaključni vzpon Montaña de Cullera dobro pozna Tadej Pogačar, ki se je leta 2020 najhitreje povzpel nanjo na Dirki po Valencii. Razlika je le ta, da bodo letos zaključili klanec pri 1,9 kilometra (9,1-odstotni povprečni naklon), medtem ko je moral Pogačar pot še nadaljevati in jo končal po treh kilometrih kolesarjenja. Takrat je premagal Alejandra Valverdeja in Dylana Teunsa. Zanimivo bo videti, kako se bosta danes Roglič in druščina lotila zaključka.

18 km do cilja - ubežniki imajo še 1:49 prednosti. Bodo zdržali? Na čelu glavnine so kolesarji Movistarja.

23 km do cilja - rdeča majica Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) je le našla priključek z glavnino, v kateri je približno 70 kolesarjev. Medtem ima peterica ubežnikov 2:02 prednosti.

30 km do cilja Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) je nekoliko zaostal za skupino, v kateri je Primož Roglič. Če se bo tako nadaljevalo, bi lahko danes slovenski kolesar spet oblekel rdečo majico vodilnega.

31 km do cilja - glavnina se je razbila, celo Primož Roglič pomaga pri narekovanju tempa. Nekateri favoriti za končno zmago so zaostali.

34 km do cilja - le še 2:34 prednosti. Glavnina se je dodobra raztegnila. Tempo je vse hujši, zato morajo favoriti paziti, da držijo stik z najhitrejšimi.

Roglič: Osredotočen sem

"Vedno je privilegij imeti rdečo majico. Vsi se borimo zanjo. Ne razmišljam o tem, bolj sem osredotočen na izzive, ki bodo danes. Na koncu bomo videli. Ne gremo v etapo z mislijo na zmago. Videli bomo, kako bo vse skupaj potekalo. Če bo boj, bom dal vse do sebe," je pred etapo dejal Primož Roglič.

57 km do cilja - glavnina zmanjšuje zaostanek in zdaj znaša 3:29.

70 km do cilja - prednost ubežnikov znaša 4:50.

95 km do cilja - peterica ubežnikov - Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo) in Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi) in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) je zdaj složna in ima 5:39 prednosti.

100 km do cilja - Rein Taaramäe, ki je v zadnjih dveh dvakrat padel in včeraj nesrečno izgubil rdečo majico vodilnega, je poklical zdravniško pomoč.

108 km do cilja - veliko se dogaja na začetku današnjega dne. Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo) in Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash) poskušajo ujeti priključek novima ubežnikoma Joanu Bouu (Euskaltel-Euskadi) in Ryanu Gibbonsu (UAE Team Emirates). Glavnina zaostaja 40 sekund.

121 km do cilja - glavnina za zdaj ne pušča veliko manevrskega prostora. Trenutno je v ospredju Florian Sénéchal (Deceuninck-Quick Step), ki ima le nekaj metrov prednosti.

140 km do ciljaDiego Rubio (Burgos-BH) in Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash) sta skočila ter si prikolesarila 30 sekund prednosti.

14.05 - Jetse Bol (Burgos-BH) je poskusil bežati, vendar so ga pri osmem kilometru ujeli.

13.55 - zaradi tehničnih težav s kolesom pri Enricu Masu (Movistar) se je štart današnje etape začel nekoliko pozneje.

13.41 - v skupnem seštevku ima Kenny Elissonde (Trek-Segafredo) pred Primožem Rogličem (Jumbo-Visma) 5 sekund prednosti. In kako si vrstijo tisti kolesarji, ki so slovenskemu tekmovalcu najbolj nevarni v boju za skupno zmago? Enric Mas (Movistar) za Rogličem zaostaja 15, Migel Angel Lopez 21, Alejandro Valverde (oba Movistar) 27 sekund. Egan Bernal (Ineos Grenadiers) in Mikel Landa (Bahrain Victiorious) dodatnih 12 sekund, zato bo zanimivo videti, kako se bodo ti kolesarji lotili zaključnega vzpona. Med osrednje favorite spadata Roglič in Valverde.  

13.37 - pozdravljeni, tudi danes bomo nekoliko podrobneje pospremili dogajanje na španskih cestah. Pred kolesarji je šesta etapa, ki je dolga 158,3 km, po koncu dneva pa bi lahko pozdravili novega vodilnega. Zanimiv je zlasti zaključek, ko bo 1,9-kilometrski vzpon z 9,1-odstotnim naklonom. Nevtralna vožnja se bo začela ob 13.45, kilometer nič pa bodo dosegli ob 13.55.

Skupni vrstni red pred 6. etapo

1.    Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo    17:33:57
2.    Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    0:00:05
3.    Lilian Calmejane (Fra) AG2R Citroën Team    0:00:10
4.    Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team    0:00:20
5.    Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Movistar Team    0:00:26
6.    Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    0:00:32
7.    Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo    
8.    Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers    
9.    Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious    0:00:44
10.    Gino Mäder (Švi) Bahrain Victorious    0:00:45
...
15. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 1:14
105. Luka Mezgec (BikeExchange) 14:31
156. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) 22:05

V sredini ravninski etapi se je zgodila nepričakovana zamenjava na vrhu razpredelnice. Reim Taaramäe je zaradi množičnega padca 11,6 kilometra pred ciljem zaostal za glavnino in moral predati rdečo majico vodilnega Kennyju Elissondeju.

Tako se je Primož Roglič (Jumbo-Visma) povzpel na drugo mesto in zdaj ga od prestižne majice, ki jo je letos že imel na sebi, loči vsega pet sekund.

Danes, etapa se bo začela z zaprto vožnjo ob 13.45, se mu ponuja priložnost, da jo obleče, vendar lahko pričakujemo, da bo predvsem nadzoroval tekmece v boju za skupno zmago. Zagotovo pa lahko spremembo povsem na vrhu pričakujemo na petkovi gorski etapi s ciljem na vrhu Balcon de Alicante.

Zaključni vzpon v današnji 6. etapi bo največji izziv za tiste, ki jih zanima skupna zmaga. Vzpon na Alto de la Montaña de Cullera bo dolg sicer le 1,9 kilometra - povzpeli se bodo za nekaj manj kot 200 višinskih metrov -, povprečni naklon pa bo 9,4-odstoten, kar je dovolj, da bi se med favoriti nekoliko premešale karte.

Goro Montaña de Cullera dobro pozna Tadej Pogačar, ki se je leta 2020 najhitreje povzpel nanjo na Dirki po Valencii. Razlika je le ta, da bodo letos zaključili klanec pri 1,9 kilometra, medtem ko je moral Pogačar pot še nadaljevati in jo končal po treh kilometrih kolesarjenja. Takrat je premagal Alejandra Valverdeja in Dylana Teunsa. Zanimivo bo videti, kako se bosta danes Roglič in druščina lotila zaključka.

Skupni vrstni red pred 6. etapo

1.    Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo    17:33:57
2.    Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma    0:00:05
3.    Lilian Calmejane (Fra) AG2R Citroën Team    0:00:10
4.    Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team    0:00:20
5.    Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Movistar Team    0:00:26
6.    Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    0:00:32
7.    Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo    
8.    Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers    
9.    Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious    0:00:44
10.    Gino Mäder (Švi) Bahrain Victorious    0:00:45
...
15. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 1:14
105. Luka Mezgec (BikeExchange) 14:31
156. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) 22:05

 

Ne spreglejte