Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 7. 2024,
17.50

Osveženo pred

2 dneva, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Četrtek, 4. 7. 2024, 17.50

2 dneva, 6 ur

Dirka po Franciji, 6. etapa (Macon–Dijon, 163,5 km)

Dylan Groenewegen do zmage na Touru s pomočjo Luke Mezgeca! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77
Dylan Groenewegen | Dylan Groenewegen je zmagovalec šeste etape Dirke po Franciji.  | Foto Reuters

Dylan Groenewegen je zmagovalec šeste etape Dirke po Franciji.

Foto: Reuters

Nizozemski državni prvak Dylan Groenewegen (Jayco AlUla) je zmagovalec šeste etape Dirke po Franciji. Do zadnjih 500 metrov mu je pomagal njegov zvesti šprinterski pomočnik Luka Mezgec. 163 kilometrov dolga etapa od Macona do Dijona je bila zaradi vetra precej razburljivejša, kot se je napovedovalo na papirju. Okoli 80 kilometrov pred ciljem je Tadej Pogačar ostal brez pomočnikov, a se je dobro izvil iz težav. Tudi Primož Roglič je varno pripeljal do cilja. Med favoriti ni nobenih sprememb. Pogačar ostaja v rumeni majici, Roglič pa na petem mestu.

PODROBNEJE: šesta etapa Dirke po Franciji (Macon–Dijon, 163,5 km)

Cilj! Dylan Groenewegen (Jayco AlUla), dobri znanec dirke Po Sloveniji, kjer je zmagal že petkrat, je zmagovalec šeste etape! Ob tem rezultatu je bil razumljivo nasmejan tudi njegov šprinterski pomočnik Luka Mezgec, ki je priznal, da so v ekipi zaradi neuspeha v prvih petih etapah že čutili pritisk. "Po dveh neuspelih poskusih je bilo v ekipi kar precej pritiska in tudi danes nam ni dobro kazalo, a smo ohranili mirno glavo. Z Elmarjem (Reinders, op. STA) sva točno vedela, kje se cesta razširi in kam ga je treba pripeljati. Zadnjih 500 metrov pa se je znašel sam," je v prvi izjavi za nacionalno televizijo povedal Luka Mezgec.

Drugo mesto je z zaostankom nekaj centimetrov sprva pripadlo Belgijcu Jasperju Philipsenu (Alpecin-Deceuninck), tretje pa Eritrejcu Biniamu Girmayu (Intermarche-Wanty), a so pozneje komisarji odločitev spremenili in Philipsena zaradi oviranja Wouta Van Aerta delegirali na zadnje mesto glavnine (107. mesto). To pomeni, da je bil Girmay drugi, tretji pa Fernando Gaviria (Movistar). Mark Cavendish je bil danes 20.

Tadej Pogačar, ki je etapo končal v času glavnine na 35. mestu, je ohranil 45 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Soudal Quick-Step) in 50 pred tretjeuvrščenim Dancem Jonasom Vingegaardom (Visma | Lease a Bike). Drugi slovenski as Primož Roglič (Red Bull - BORA - hansgrohe) je še naprej peti z zaostankom 1:14 minute. Etapo je sklenil na 58. mestu.

Veliko dela je od Slovencev danes opravil tudi Jan Tratnik, ki je večino časa vodil ekipo Visma | Lease a Bike stran od težav. Tudi Matej Mohorič je bil danes v službi svoje ekipe Bahrain-Victorious.

Results powered by FirstCycling.com

4 km do cilja: Kolesarji ekip Astana, Lidl-Trek in Decathlon AG2R La Mondiale prevzemajo pobudo.

Še 10 km do cilja! Šprinterske ekipe se hitro selijo v ospredje, Pogačar in Roglič pa sta načrtno zdrsnila v ozadje, da se izogneta nervozi med šprinterskimi ekipami.

20 km do cilja: V ospredju še vedno kolesarji ekip, ki stavijo na skupni seštevek, tudi Rogličeva BORA, Pogačarjev UAE in Vingegaardova Visma. Od šprinterskih ekip so na čelu dirke samo kolesarji Astane, ki stavijo na rekorderja Marka Cavendisha, in Lidl-Treka, ki imajo v svojih vrstah hitrega Madsa Pedersena, ki pa je včeraj grdo padel v zaključku etape.

30 km do cilja: Glavnina vozi v strnjeni skupini. Na čelu karavane so zdaj kolesarji Visme, Red Bull - BORA - hansgrohe, Ineos Grenadiers, Movistarja in Astane. Tempo narekuje Jan Tratnik. 

44 km do cilja: Tik pred krožiščem padec na začelju skupine! Na tleh so se znašli tudi Fred Wright (Bahrain-Victorius), italijanski državni prvak Alberto Bettiol (EF Education-Easy Post) in nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility). K sreči so jo vsi odnesli brez poškodb in so že nazaj na kolesu.

60 km do cilja: Stvari so se (začasno) umirile ... Tudi Cavendish je ujel glavnino in bo lahko konkuriral za etapno zmago. 

70 km do cilja: Miru je že zdavnaj konec, zdaj bo letelo do cilja! Cavendish še vedno lovi prvo skupino, zaostaja 40 sekund. Kot kaže, se bo do skupine zapeljal kar v zavetrju avta glavnega sodnika. Vingegaard bi skoraj padel zaradi navijača na cesti!

80 km do cilja: Zaradi vetra se je glavnina pretrgala! Mark Cavendish je imel ravno takrat defekt in je močno zaostal. Kolesarji Vingegaardove Visme in Rogličeve Bore narekujejo brutalen tempo. Tudi Pogačar in Evenepoel sta v prvi skupini, a rumena majica je ostala brez pomočnikov. Cavendish panično lovi iz ozadja.

84 km do cilja: Ekipa Visma | Lease a Bike prevzema pobudo! Wout van Aert in Christophe Laporte (Visma) se izmenjujeta na čelu dirke! Kolesarji so iz ravne ceste zapeljali v vasico in na ozke ceste. 

96 km do cilja: Glavnina vozi skupaj, glede na vse, kar se je dogajalo včeraj (padci zaradi cestnih znakov), so vsi zelo pozorni na cesto. Veter na odprti cesti! 

Dirka po Franciji 2024 | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

132 km do cilja: Kolesarji so že na letečem cilju v Cormatinu, ubežnika Abrahamsen in Zingle pa sta počakala na glavnino. Bega je konec. Šprint na letečem cilju je dobil Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), lani lastnik zelene majice na Touru, in pobral 20 točk. Drugo mesto na letečem cilju in 17 točk je osvojil Biniam Girmay (Intermarché-Wanty), prvi Afričan, ki nosi zeleno majico, 15 točk pa je pripadlo Madsu Pedersenu (Lidl-Trek), ki je včeraj grdo padel v zaključku etape in je danes zaščiten s povoji. 

142 km do cilja: Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) in Axel Zingle (Cofidis) še vedno vztrajata na čelu dirke. Pred glavnino imata že več kot 40 sekund prednosti. Zingle je tisti kolesar, ki je včeraj spretno preskočil Madsa Pedersena, ko se je ta v zadnjih metrih znašel na tleh. Navijači so se med etapo na poseben način spomnili Marka Cavendisha, ki je včeraj postal rekorder v številu etapnih zmag na Touru. V zadnjih 16 letih jih je zbral kar 35. 

153 km do cilja: Kolesarji so že prečkali edini gorski cilj današnje etape. Vzpon na Col du Bois Clair je dolg 1,6 kilometra in ima šestodstotni povprečni naklon. Edino točko, ki je bila na voljo, je pobral Norvežan Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ki vodi v seštevku za pikčasto majico najboljšega hribolazca. Abrahamsen ima s 26 točkami šest točk prednosti pred Tadejem Pogačarjem, vodilnim kolesarjem na dirki. Naslednja zanimiva točka bo že čez 20 kilometrov, ko bo v mestu Cormatin leteči cilj. 

Na trasi so se na poseben način poklonili tudi domačinu Antoinu Griezmannu, ki je trenutno na evropskem nogometnem prvenstvu v Nemčiji. Francoze jutri ob 21. uri čaka tekma s Portugalci. 

Biniam Girmay bo danes vozil v zeleni majici najboljšega po točkah.  | Foto: Reuters Biniam Girmay bo danes vozil v zeleni majici najboljšega po točkah. Foto: Reuters

13.50 Z zamahom štartne zastavice na kilometru nič se je začela šesta etapa Toura. Obetata se deževje in veter v drugi polovici etape. 

Nasmejani obrazi na štartu šeste etape Toura:

13.35 Z zaprto vožnjo po mestu Macon, domačem kraju francoskega nogometaša Antoina Griezmanna, se je začela šesta etapa Dirke po Franciji. Dobra novica je, da je na štartu tudi Mads Pedersen (Lidl-Trek), ki je včeraj grdo padel v zaključku etape. Kot so sporočili iz ekipe, jo je Danec odnesel brez večjih poškodb, vendar je ves opraskan in povit s povoji. 

Tour de France | Foto: Reuters Foto: Reuters

Kaj kolesarje čaka v šesti etapi Toura?

Kolesarje na Dirki po Franciji danes čaka še ena ravninska etapa. Na trasi od Macona do Dijona bodo prevozili 163,5 kilometra in tisoč višinskih metrov. Ravnino bo razbil zgolj klanec v uvodnem delu trase, pa še ta zgolj četrte kategorije (Col du Bois Clair, 1,6 kilometra, šestodstotni povprečni naklon), zato sprememb v vrhu ne gre pričakovati.

Profil trase šeste etape Dirke po Franciji:

6. etapa Dirke po Franciji 2024 | Foto:

Tudi danes gre favorite za etapno zmago iskati med hitrimi možmi Jasperjem Philipsenom (Alpecin-Deceuninck), Madsem Pedersenom (Lidl-Trek), ki je včeraj padel v ciljnem sprintu, a jo je odnesel brez poškodb, Dylanom Groenewegnom (Jayco AlUla), ki mu bo pomagal njegov glavni sprinterski pomočnik Luka Mezgec, Biniamom Girmayom (Intermarché-Wanty), ki bo danes vozil v zeleni majici najboljšega po točkah, Arnaudom De Liem (Lotto Dstny), Alexandrom Kristoffom (Uno-X Mobility), res nikoli pa ne gre odpisati 39-letnega Marka Cavendisha (Astana Qazaqstan), ki je včeraj dosegel rekordno 35. etapno zmago na Touru.

Sprememba med nosilci majic

Tadej Pogačar (UAE Emirates) bo tudi danes vozil v rumeni majici vodilnega, Girmay bo prvič nosil zeleno majico, Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility) bo v pikčasti majici najboljšega na gorskih ciljih, Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) pa v beli najboljšega mladega kolesarja.

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 13.35, uradni začetek bo ob 13.50, kolesarje pa v cilju pričakujemo okoli 17.15.

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

 

 

Ne spreglejte