Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 10. 2011,
18.04

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Čerin Gorazd Štangelj

Sobota, 8. 10. 2011, 18.04

5 let, 8 mesecev

Čerin: Največja škoda je bila vrnitev v Krko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Primož Čerin, nekdanji uspešen slovenski profesionalni kolesar in poslovnež, zelo dobro pozna Gorazda Štanglja. Leta 1997 je tudi pripomogel, da je Štangelj prvič okusil ''tuj kruh''.

Devetinštiridesetletni Čerin je bil prvi Slovenec, ki je leta 1985 odšel nastopat za tuj amaterski klub. Tistega leta je bil član italijanske amaterske ekipe Zalf Fior. V ekipi je bilo deset kolesarjev, od katerih je bil Čerin edini tujec. Posledica uspešne sezone je bila, da so ob koncu leta v profesionalne ekipe odšli Gianni Faresin, Federico Ghiotto, Ilario Scremin in Primož Čerin. A Čerin ni bil edini Slovenec, kateremu je bilo nastopanje za Fior odskočna deska za nadaljevanje kariere. Za to italijansko kolesarsko ekipo so v začetku svoje kariere nastopali še štirje Slovenci. Jure Pavlič je bil član ekipe leta 1988, Gorazd Štangelj leta 1996 in Martin Derganc leta 1997. Tako Štangelj kot Derganc sta bila takrat moštvena kolega z Ivanom Bassom. Sicer je v arhivu ekipe Zalf Desiree Fior omenjeno, da je zanjo leta 1998 nastopal tudi Uroš Plankar.

V letošnji sezoni je član ekipe Blaž Bogataj. Lanski mladinski evropski prvak na cestni dirki je imel letos obilo težav zaradi poškodbe. ''Trenutno sem doma, kjer okrevam po operaciji hrbta. Upam, da bom še lahko nadaljeval kariero. Dokler ne vidim ali bom lahko nadaljeval ali ne, nima smisla, da sem v Italiji. Zato smo se dogovorili za prekinitev dokler ne ugotovimo ali je bila operacija uspešna ali ne,'' je za Sportal povedal mladi Bogataj, katerega vzornik je ravno Gorazd Štangelj.

Primož Čerin meni, da je bila največja napaka v Štangljevi karieri tista iz leta 1997, ko se je za dve sezoni vrnil nazaj v Krko. ''Tudi sam sem večkrat sodeloval pri pogovorih med Fiorom, Štangljem in Jožetom Majesom, ki je bil takrat prvi človek Krke. Do prestopa ne bi nikoli prišlo, če Gorazd ne bi imel te želje. Po mojem mnenju je bila za Gorazda največja škoda, da se je moral leta 1997 za dve sezoni vrniti v Krko. Takrat je izgubil dve izjemno pomembni sezoni,'' je o prvem prestopu v Italijo za Sportal povedal Čerin.

Čerin je o karieri Štanglja še dejal: ''Spremljal sem ga že pri mladincih ter ga nato pri članih še bolj spoznal. Je eden redkih naših kolesarjev, ki je tudi ob morebitnem dejstvu, da v določenem trenutku ni bil vrhunsko pripravljen, lahko zmagal. Je izjemno inteligenten in je vedno znal predvideti, kako se bodo odzvali tekmeci in je vedno znal situacijo obrniti sebi v prid. To kar je pridelal v zgodnjih letih kariere, je med profesionalci le še nadgrajeval. V določenem trenutku je očitno spoznal, da več kot to, kar je naredil za svoj rezultat, ne more storiti. Enostavno se je podredil temu, da bo odličen pomočnik in na tem je izgradil svoj imidž in kariero.''

''Prepričan sem, da bo Gorazd v prihodnosti znal izkoristiti vse, kar se je doslej naučil. Dokazal je, da zna biti pošten in korekten, ne le v športu kot takem ampak tudi v privatnem življenju in odnosu z ljudmi. Spoznal je veliko zelo pomembnih ljudi v kolesarstvu, kar mu bo v normalnem življenju prišlo zelo prav,'' je za Sportal zaključil Čerin, ki je leta 1984 nastopil na olimpijskih igrah v Los Angelesu.

Ne spreglejte