Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
27. 1. 2008,
16.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 27. 1. 2008, 16.20

8 let

Boom že četrtič svetovni prvak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi svetovni prvak v ciklokrosu v članski kategoriji Elite je Lars Boom. Nizozemec tako uspešno nadaljuje z osvajanji naslovov svetovnega prvaka.

Pred letom dni je postal svetovni prvak med mlajšimi člani letos pa že med najboljšimi ciklokrosisti na svetu. Vmes je lani v Stuttgartu osvojil tudi naslov svetovnega prvaka v posamični vožnji na čas med mlajšimi člani.

Boom je eden redkih kolesarjev, ki je v ciklokrosu osvojil naslov svetovnega prvaka v vseh kategorijah ter edini doslej, ki je osvojil še naslov svetovnega prvaka na cesti. Pred petimi leti je slavil med mladinci, lani med mlajšimi člani ter letos v kategoriji Elite. Boom je prvi kolesar po letu 2000, ki ne prihaja iz Belgije in je osvojil naslov svetovnega prvaka v disciplini v kateri so zadnje desetletje prevladovali Belgijci. Kot zadnji ne Belgijec je takrat slavil Nizozemec Richard Groenendaal.

Trasa dirke je bila blatna in hitra. Vse do pričetka zadnjega kroga je bilo še veliko kolesarjev v igri za osvojitev naslova. Sledil je napad šele 22 letnega Booma katerega polno ime je Lars Anthonius Johannes Boom. Vseskozi so bili tik za njim Erwin Vervecken, Zdenek Stybar in Sven Nys. Vendar sta Vervecken in Nys nekoliko taktizirala in Boom je uspel vse do cilja zadržati minimalno prednost. Čeh Stybar je izkoristil taktiziranje Nysa in Verveckna ter osvojil srebro. Nys, ki je bil na odru za zmagovalce vidno nezadovoljen je osvojil bron.

Sicer je bil pa Erwin Vervecken zelo blizu osvojitve svojega tretjega zaporednega naslova svetovnega prvaka. Svojo prvo medaljo (bronasto) na svetovnih prvenstvih je osvojil že daljnega leta 1994. Leta 1998 in 1999 je osvojil srebro ter leta 2001 svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Svoj drugi bron je osvojil leta 2003 ter bil leta 2005 srebrn. Nato je leta 2006 in 2007 zopet osvojil naslov svetovnega prvaka. Vsekakor sijajna bera za 35 letnega Belgijca.


Ne spreglejte