Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 11. 2012,
11.55

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Andy Schleck

Sobota, 17. 11. 2012, 11.55

3 leta, 7 mesecev

Bole med tistimi za katerimi je zelo slaba sezona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob zaključku kolesarske sezone je zanimiv tudi pogled na letošnje dosežke kolesarjev, ki so blesteli v lanskem letu. Najslabše se je odrezal Andy Schleck. Neopazen je bil tudi Grega Bole.

Kar nekaj je kolesarskih spletnih strani na katerih vodijo evidenco o dosežkih vseh aktivnih kolesarjev v posamezni sezoni. Njihove uvrstitve nato točkujejo in sestavijo lestvico posameznikov. Ena izmed takšnih strani je tudi Cycling Quotient. Na slednji je na lestvici posameznikov sezono 2011 na 1. mestu zaključil Belgijec Philippe Gilbert, ki je slavil kar 18 zmag na kategoriziranih dirkah Mednarodne kolesarske zveze. Letos je dosegel le 3. Zmagal je dve etapi na dirki po Španiji ter osvojil naslov svetovnega prvaka. To je bilo premalo in je s 1. mesta lestvice nazadoval na 22. mesto. Gilbert je pred pričetkom letošnje sezone iz ekipe Omega Pharma-Lotto prestopil v ameriško ekipo BMC Racing. To je lahko tudi eden od številnih razlogov za slabšo sezono. Nazadoval je tudi njegov moštveni kolega Cadel Evans, ki je lansko sezono zmagal na dirki po Franciji in slednjo končal na 3. mestu lestvice posameznikov. Letošnjo sezono je zaključil na 41. mestu. Evans ni uspel ponoviti zmage na dirki po Franciji, ki jo je končal na 7. mestu. Tako lani kot letos je slavil 4 zmage. Podobno kot Evans je nazadoval tudi Michele Scarponi (Lampre-ISD). Scarponi je bil ob koncu lanske sezone na 4. mestu, medtem ko je letošnjo končal na 40. mestu. Po diskvalifikaciji Alberta Contadorja je za zeleno mizo postal zmagovalec dirke po Italiji 2011. Letošnjo je končal na 4. mestu kar ni slabo, a je toliko slabše, da je trenutno zaradi sodelovanja z zdravnikom Ferrarijem suspendiran.

Španec Jose Joaquin Rojas (Movistar) je iz 14. mesta ob koncu lanske sezone v enem letu nazadoval na 165. mesto. Podobna usoda je doletela tudi naslednje tri kolesarje: Bjorn Leukemans, Romain Feillu (oba Vacansoleil-DCM) in Jean Christophe Peraud (Ag2r-La Mondiale) so bili ob koncu lanske sezone uvrščeni na 28., 29. in 38. mesto. Ob koncu letošnje so na 115., 173. in 188. mestu. Še slabše sta z letošnjo sezono v primerjavi z lansko opravila Andreas Kloden (RadioShack-Nissan) in Simone Ponzi (Astana). Nemec je s 37. mesta nazadoval na 207., medtem ko je Italijan Ponzi z 48. mesta nazadoval na 395. mesto. Največji osmoljenci letošnje sezone so Grega Bole (Lampre-ISD), Juan Jose Cobo (Movistar), Stefan Van Dijk (Accent Jobs), Nick Nuyens (Saxo Bank-Tinkoff Bank), Anthony Roux (FDJ), Thor Hushovd (BMC Racing), Anthony Ravard (Ag2r-La Mondiale) in Andy Schleck (RadioShack-Nissan).

Bole, ki je lani zmagal enodnevno klasiko GP Ouest France, je imel letos skozi celotno sezono obilo zdravstvenih težav. Lansko sezono je zaključil na 93. mestu, medtem ko je ob koncu letošnje na 519. mestu. Naslednjo sezono bo član nizozemske ekipe Vacansoleil-DCM. Španec Juan Jose Cobo je lanski zmagovalec dirke po Španiji. To ga je uvrstilo na 26. mesto lestvice. Letos je bil povsem neopazen (kot tudi lani-z izjemo dirke po Španiji) in je nazadoval na 632. mesto. Nick Nuyens je lani zmagal dirko po Flandriji. Letos je imel nekaj težav s poškodbami in je iz 96. mesta nazadoval na 602. Svetovni prvak iz leta 2010 Thor Hushovd je ravno tako imel težave z zdravjem. Okužbo prebavil je potrdil tik pred pričetkom poletja. Edino kar je Norvežan letos dosegel je, da je dirko Pariz-Roubaix končal na 14. mestu ter dve etapi dirke po Italiji v deseterici najboljših. S 40. mesta je nazadoval na 735. mesto. Lahko bi dejali, da je rekorden letošnji 'padec svojih delnic' vknjižil Luksemburžan Andy Schleck, ki je nazadoval za 1409 mest. Sezono 2013 bo pričel na 1430. mestu in je že sedaj največji kandidat, da bo ob koncu prihodnje sezone med tistimi kolesarji, ki bodo na lestvici posameznikov najbolj napredovali. Med slednjimi si želimo tudi Boleta, ki je za Sportal potrdil, da je rešil vse zdravstvene težave.

Ne spreglejte