Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
21. 6. 2015,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Novo mesto Rogaška Slatina

Nedelja, 21. 6. 2015, 11.13

6 let, 6 mesecev

Adria Mobil v sedmih nebesih: Kumpu etapna zmaga, Rogliču rumena majica

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Marko Kump (Adria Mobil) je dobil zadnjo četrto etapo 22. dirke Po Sloveniji, potem ko je v ciljnem šprintu deklasiral vso konkurenco. Skupini zmagovalec je njegov klubski kolega Primož Roglič.

Nekdanji smučarski skakalec Roglič, letos že zmagovalec dirke po Azerbajdžanu, je rumeno majico prevzel v soboto v kraljevski etapi s ciljnim vzponom na Tri Kralje, v sklepni pa je s pomočjo moštvenih kolegov prednost pred tekmeci v skupnem seštevku brez težav ubranil.

Od domačinov je pred Rogličem dirko po Sloveniji leta 2012 nazadnje dobil Janez Brajkovič.

Roglič je Sloveniji prikolesaril enajsto zmago, enajst jih imajo tudi tujci.

Novomeška Adria Mobil je letošnji dirki Po Sloveniji pobrala skoraj vse. Poleg rumene in zmage na zadnji etapi, v njihove vrste odhaja tudi bela majica, ki ji jo je priboril Domen Novak.

15:41, 5 km do cilja: V Novem mestu so kolesarji zakorakali v zadnji krog. Na čelu kolone je ekipa Adrie Mobil, ki skrbi, da se vodilnemu Rogliču ne zgodi kaj nepredvidljivega.

15:40, 7 km do cilja: Hrabri Jacobs je ujet. Do cilja le še sedem kilometrov.

15:30, 10 km do cilja: Belgijec vrti pedala kot nor, a že zdaj je jasno, da nima prav nobene možnosti, da sam pripelje na cilj. Glavnina ima namreč le nekaj sekund zaostanka.

15:30, 12 km do cilja: Italijana Berlata je medtem glavnina ujela, a je kmalu sledil nov skok. Pobegnil je danes izjemno aktivni Pieter Jacobs (Bel/Topsport).

15:19: Giacomo Berlato (Ita/Nippo) je skočil iz glavnine in ima pred glavnino okoli deset sekund prednosti, vseeno to ne predstavlja večje grožnje za najboljše šprinterje.

15:05: 26 kilometrov do cilja se je dolg pobeg sedmerice končal, glavnina je zdaj skupaj.

15:00: Karavana je prvič prečkala cilj na glavnem trgu, ubežniki imajo le še pol minute prednosti pred glavnino.

14:56: Kolesarji so že v Novem mestu, kjer bodo naredili kar šest krogov. Ubežniki imajo še vedno 45 sekund prednosti.

14:50, 120 km: Kolesarji imajo le še 45,5 kilometrov do cilja letošnje slovenske pentlje. Prednost ubežnikov se je spustila pod minuto, kar pomeni, da bodo tudi kmalu ujeti. Za zmago pa se bodo na koncu udarili najboljši šprinterji.

14:40, 115 km: Prednost ubežnikov kljub nasprotnim pričakovanjem še kar pada - 1:10.

14:36 Ostrejši tempo Lampreja se je obrestoval, saj je prednost ubežnikov padla na znosnih dve minuti in pol, a zdaj je prišel čas "bifeja", zato bi se znal zaostanek spet povišati.

14:35 V Trebnjem je kolesarje pričakalo lepo število glasnih navijačev, ki so v šprintu na letečem cilju videli zmago Italija Alessandra Malagutija (Nippo).

14:25: Ekipa Lampreja ima očitno dovolj "rekreativne" vožnje, saj so se postavili na čelo kolone in začeli z lovom na ubežnike.

14:20: Kolesarji so že prevozili 100. kilometer etape in so le še streljaj oddaljeni od Trebnjega, kjer bo tudi leteči cilj. Prednost ubežne sedmerice je zdaj na rasla na skoraj tri minute.

14:10: Kolesarji so prevozili še zadnji gorski cilj na letošnji dirko po Sloveniji. Trebelno je kot prvi prečkal Rus Eduard Vorganov (Katjuša). Ubežniki imajo še vedno prednost okoli dveh minut.

14:00: Po drugi uri etape je povprečna hitrost padla na 43 km/h. Prednost ubežne sedmerice pa je točno dve minuti.

13:40, 75 km: Ubežniki nadaljujejo z uspešnim pobegom, njihova prednost pa je zdaj dve minuti in 40 sekund.

13:35: Ubežniki so še nekoliko ušli glavnini. Njihova prednost zdaj znaša nekaj več kot dve minuti.

13:25: Kolesarji se že vzpenjajo na prvi gorski cilj, Budno Vas. Ubežna sedmerica ima pred glavnino minuto in pol prednosti.

13:15: In dočakali smo ga. Uspel je prvi pobeg. Sedmerica Eduard Vorganov (Rus/Katjuša), Christopher Jones (ZDA/UnitedHealthcare), Pieter Jacobs (Bel/Topsport), Andrea Fedi (Ita/SouthEast), Gianfranco Zilioli (Ita/Androni), Juan Pablo Valencia (Kol/Colombia) in Alessandro Malaguti (Ita/Nippo) imajo pred glavino še skoraj dve minuti prednosti. Na čelu glavnine tempo pričakovano diktira ekipa z rumeno majico vodilnega - Adria Mobil.

13:00: Po eni uri vožnje je povprečna hitrost karavane kar 49 km/h, zato ne čudi, da pobegov zaenkrat še ni. Čeprav smo pričakovali bolj počasno in sproščeno vožnjo, imajo kolesarji drugačne načrte in želijo čim hitreje priti v Novo mesto, kjer bo cilj današnje etape.

12:50, 40 km: Še vedno nismo dočakali uspešnega pobega. Najbolj aktivni pri tem sicer neuspešnem početju so kolesarji ekip Lampre in Bardiani.

12:35, 27 km: Kolesarji Adrie Mobil nočejo ničesar prepustiti naključju in še naprej nevtralizirajo vse poskuse pobegov.

12:30: Na današnji etapi je še vedno v igri kar lepo število točk na štirih letečih in dveh gorskih ciljih.

12:20, 17 km: Šesterice kolesarjev si je pred glavino prikolesarila kakšnih 50 metrov prednosti in preden smo lahko vse skupaj oklicali za prvi pobeg, so bili ujeti. Tempo glavnine, na čelu katere tempo narekuje Adria Mobil, je izredno oster, ekipa vodilnih nikakor ne dovolijo neposrednim konkurentom, da bi pobegnili.

12:10: Vreme je na začetku zelo lepo in prijetno, a kot pravijo s terena se vozijo direktno proti nevihtnemu oblaku. Glavnina je zelo razpotegnjena, saj se napadi vrstijo druga za drugim. Ekipa Adrie je do zdaj prav vse nevtralizirala.

12:05, 5 km: Na začetku etape je spet klasično dogajanje. Posamezni poskusi pobega so že začeli, a zaenkrat še brez uspeha, skupina ostaja skupaj.

12:00: Zdaj gre zares. Začela se je zadnja etapa 22. dirke Po Sloveniji. Adria bo skušala Rogliča v Novo mesto pripeljati kot zmagovalca, ima namreč pet sekund prednosti pred Špancem Mikelom Nievejem (Sky).

11:55: Na sobotni etapi je bilo kar nekaj odstopov, tako da se je štartu v Rogaški Slatini pojavilo le 116 kolesarjev.

11:50: Kolesarji so se podali na pot zadnje etape 22. dirke Po Sloveniji. Na začetku jih čaka okoli 8 kilometrov bolj umirjene vožnje, okoli 12. ure pa se bo začelo zares.

Po sobotni kraljevski etapi si je majico vodilnega nadel kolesar Adrie Mobila Primož Roglič, ki je tako rekoč že zmagovalec dirke. Rumeno majico mu lahko vzame le višja sila, torej kakšen hujši padec, morda kaj drugega, a moštveni kolegi bodo naredili vse, da rumeno majico varno pripeljejo v Novo mesto.

Zmagovalca zadnje etape bo, kot je to že praksa, določil ciljni šprint skupine, velika želja domačega kluba Adrie Mobila pa je, da bi bil eden od nedeljskih junakov Dolenjska puščica, kot kličejo Marka Kumpa, ki je na dirki Po Sloveniji že slavil zmago v etapi s ciljem na Glavnem trgu v Novem mestu. Zanj veseli trenutek se je zgodil leta 2009, a imajo svoje adute tudi druge ekipe. A tukaj so še številni italijanski kolesarji, ki so pometli s konkurenco v drugi etapi, ko se je ta prav tako končala s ciljnim šprintom. Takrat so zasedli kar prvih šest mest.

Tudi danes si boste lahko zaključek etape ogledali v neposrednem prenosu.

Ne spreglejte