Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 5. 2015,
21.18

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

svetovno prvenstvo slovenska hokejska reprezentanca Ostrava Češka Praga

Sreda, 13. 5. 2015, 21.18

5 let, 2 meseca

Zastrašujoča Kanada napovedala konec abonmaja petih mest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za najboljše reprezentance se pravi del SP šele začenja. Najbolj zastrašujoče je v predtekmovanju delovala Kanada, tekmecem je v povprečju zabila sedem golov in napovedala konec abonmaja petih mestih.

Praga in Ostrava bosta danes dočakali vsaka po dva četrtfinala in nov rekord po številu gledalcev na svetovnih hokejskih prvenstvih elite. Ta je za zdaj še v lasti Minska, kjer je lani tekme obiskalo 640.044 ljubiteljev hokeja, že pozno popoldne pa bo rekord spet v rokah Češke, saj si je zgolj predtekmovanje ogledalo več kot 630 tisoč gledalcev.

Zanimiva tekma za beloruskega vratarja

Prvi bosta na led mogočne O2 Arene v Pragi ob 16.15 zadrsali reprezentanci Kanade in Belorusije. Javorjevi listi so redni del končali brez praske – na sedmih tekmah so sedemkrat zmagali že v rednem delu in nasprotnikovo mrežo zatresli neverjetnih 49-krat (v povprečju so tekmecem zabili po sedem zadetkov). Kanadčani, ki so zadnja štiri leta vselej izpadli v četrtfinalu in končali na petem mestu, so zadnjo medaljo na svetovnih prvenstvih osvojili leta 2009, ko so v Švici postali podprvaki, zadnje zlato pa je še dve leti starejše.

Četa Todda McLellana bi po letu 1977, ko so na SP začeli igrati tudi NHL-ovci, kaj lahko postala najučinkovitejša kanadska reprezentanca (leta 1989 so Kanadčani na desetih tekmah zabili 57 golov, leta 2008 na devetih 52). Zanimivo bo videti, kako se jim bodo zoperstavili četrti iz ostravske skupine, Belorusi, ki se jim je še drugič zapored uspelo uvrstiti v četrtfinale. V beloruskih vratih bo stal naturalizirani Belorus s kanadskim potnim listom Kevin Lalande: "To bi bila lahko najzanimivejša tekma moje kariere. Oni so favoriti, pritisk je na njih, mi bomo dali vse od sebe in poskušali uživati v igri."

Gostitelje čakajo podprvaki

Večerni obračun (20.15) v prestolnici bo prava poslastica. Gostiteljem, ki so redni del končali na tretjem mestu, bodo nasproti stali aktualni svetovni podprvaki Finci, ki so Čehe lani izločili v polfinalu. Hokejisti iz dežele tisočerih jezer se lahko pohvalijo z enim od najzanesljivejših vratarjev. Pekka Rinne je ubranil 94,1 odstotka vseh strelov in je tudi novi rekorder svetovnih prvenstev – nepremagan je ostal kar 237 minut in pet sekund. Finci so med najboljšimi reprezentancami, tudi ko beseda nanese na igro z igralcem manj, saj iz 16 poskusov niso prejeli niti zadetka.

A v peklu čeških navijačev – v povprečju si je tekme Čehov, ki želijo na domačem terenu na vrh, v predtekmovanju ogledalo 17.344 gledalcev – vsekakor ne bo lahko. Zadnja medalja gostiteljev je stara tri leta (bron), zadnje zlato so osvojili pred petimi leti, Finci pa pred štirimi.

ZDA nad Švicarje

Tudi v Ostravi bo prva tekma v ČEZ Areni minila v znamenju favorita in "underdoga". Ameriški študenti, pomešani z NHL-ovci, bodo polfinale napadli proti Švicarjem. Ti bodo po presenetljivi srebrni medalji iz leta 2013 in desetem mestu lani spet zaigrali v četrtfinalu, ki so si ga pod taktirko Glena Hanlona – lani je do četrtfinala pripeljal Beloruse – priigrali s četrtim mestom v praški skupini.

Favorit na papirju je jasen, varovanci Todda Richardsa bi po bronu iz Stockholma Ameriko spet lahko popeljali do medalje. Če bo v vratih še naprej tako zanesljiv Connor Hellebuyck (s 94,21 odstotka najzanesljivejši čuvaj mreže), pri polnjenju mreže Nelson Brock, ki je dvakrat zadel proti Sloveniji, ali mladi Jack Eichel, medtem ko bo s podajami soigralcem pomagal Trevor Lewis, lahko posežejo visoko. Zadnjič so se na svetovni prestol zavihteli pred daljnimi 55 leti.

Še ena ponovitev lanskega polfinala

Tudi v Ostravi bo večerna tekma ponudila pravo hokejsko poslastico, spopadla se bosta zadnja svetovna prvaka, in sicer aktualni prvaki Rusi in prvaki iz leta 2013 Švedi. Reprezentanci sta se v izločilnih bojih srečali že lani, ko je zbornaja komanda na pohodu do svetovnega naslova tri krone izločila v polfinalu.

Tako izbranci Olega Znaroka kot Para Martsa so bili v skupinskem delu ob Kanadčanih najbolj učinkoviti, Rusi so 13,64 odstotka strelov spremenili v zadetek (30), švedski odstotek je še višji, 14,23 odstotka (34 zadetkov). Skandinavci držijo pesti, da bo Filip Forsberg še naprej paral mrežo – na sedmih tekmah osem zadetkov, kar je največ med vsemi –, Oliver Ekman-Larsson pa še naprej skrbel za podaje (devet podaj na sedmih tekmah). Na drugi strani Rusi, ki so se ukvarjali s številnimi poškodbami, upajo, da se jim čim večkrat ponudi igra z igralcem več in da jo izkoristijo – v predtekmovanju so bili ob power-playih najučinkovitejši, zadeli so v 40 odstotkih oziroma osemkrat v 20 poskusih.

V polfinalu se bosta udarila zmagovalca obračunov Kanada – Belorusija in Finska – Češka, v drugem pa zmagovalca obračunov ZDA – Švica in Švedska – Rusija.

Ne spreglejte