SiolNET. Sportal Hokej
0,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ljudje iz ozadja (1): ekonoma Milan in Janez

V Franciji operirata s tono opreme

0,83

termometer

 | Foto: Vid Ponikvar
Foto: Vid Ponikvar

Da je oprema slovenskih hokejistov pred treningom in tekmami ustrezno pripravljena, sta zadolžena ekonoma reprezentance Milan Dragan in Janez Karničar, ki sta v Pariz dopotovala z malce manj kot tono opreme. 

poročevalka | Foto:

Mojstra Milan Dragan in Janez Karničar, brez katerih si slovenska reprezentanca ne predstavlja svetovnega prvenstva v Franciji, skrbita, da s čeladami, drsalkami, dresi, rokavicami, palicami, brisačami, bidoni in preostalimi prepotrebnimi stvarmi risov vse bolj ali manj "štima".

Za Milana je to že 14. svetovno prvenstvo, Janez, ki skrbi za brušenje, pa se je v izbrano vrsto vrnil, potem ko se je leta 2015 po Ostravi odločil posloviti brusilec Drago Terlikar.

Janez Karničar je zadolžen, da so risi zadovoljni z drsalkami. | Foto: Vid Ponikvar Janez Karničar je zadolžen, da so risi zadovoljni z drsalkami. Foto: Vid Ponikvar

Tokrat ne v lastni režiji

Za razliko od nekaterih prvenstev se v Pariz nista odpravila v lastni režiji. "Tokrat sva opremo prepustila, da so nam jo pripeljali sponzorji. Prav vse je varno prispelo v Francijo na svoje mesto," nam je med ponedeljkovim treningom Dragan potrdil, da se na srečo na poti ni nič izgubilo.

Vsak slovenski hokejist ima na svetovnem prvenstvu od pet do šest palic. | Foto: Vid Ponikvar Vsak slovenski hokejist ima na svetovnem prvenstvu od pet do šest palic. Foto: Vid Ponikvar

Se je pa kar nekaj od 900 kilogramov materiala, s kolikor operirata, že uničilo. "Vsak ima s seboj po pet ali šest palic. Mislim, da jih je popokalo okoli 25. Največ jih poči takole na treningih, kar je za naju najslabše. Kar nekaj dela sva imela s plastikami, ki sva jih morala zamenjati pred tekmami. Malo smo bili presenečeni, da jih je toliko popokalo. Zakaj? Mogoč odgovor je ta, da ploščke menjajo na vsaki dve minuti, kar pomeni, da so zmrznjeni. Ko pride do udarca, se po navadi pozna črna praska, zdaj je pa zaradi take trdote samo počeno."

Dve, lahko tudi tri ure prej

Če ste se spraševali, kdo iz reprezentance največ časa preživi v dvorani, je odgovor na dlani.

"Pred treningom prideva kakšno uro in pol pred njimi, da urediva slačilnico in pripraviva vso opremo, ki jo bodo potrebovali na ledu, po treningu pa spet odideva zadnja, saj morava še pospraviti stvari. Pred tekmo sva tu še dlje časa, dve ali tri ure pred začetkom sva v dvorani. Pet do šest jih nabrusi v uri, če ima željo po brušenju več fantov, potem si mora vzeti še več časa. Podobno je tudi s palicami …," njun urnik opiše Milan, ki izkušnje z žaganjem, šivanjem, predelovanjem opreme nabira na 14. svetovnem prvenstvu. Je nekakšna stalnica naše izbrane vrste.

slovenska hokejska reprezentanca mojstra | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

"Mislim, da sem res med tistimi, ki imamo za seboj največ prvenstev. Izkušnje so dragocene, spoznaš tudi veliko ljudi, ki ti pomagajo. Me pa seveda še vedno presenetijo kakšne stvari, saj se tudi oprema menja, ampak vse uredimo."

Uredijo po svoje

Ga je tudi v Franciji kaj presenetilo? Je zadovoljen z organizacijo? "Ta ni na najvišji ravni. Francozi se še učijo. Mislim, da bi bili boljši pogoji v Nemčiji, ki je hokejski narod. A to so pač Francozi. Včasih se naredijo "Francoze", včasih pa kaj uredijo na svoj način, a za zdaj se kar dobro znajdemo. Bolj kot bo šlo prvenstvo proti koncu, bolje bo," še pravi Dragan, ki je s pogoji sicer zadovoljen: "Težavo imamo le s tem, ker fantje dlje časa hodijo do ledu (dve minuti), imamo pa več prostora kot morda Kanadčani."

slovenska hokejska reprezentanca mojstra | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 30
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin