Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 5. 2013,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

slovenska hokejska reprezentanca

Sobota, 4. 5. 2013, 6.51

8 let

Tradicija na strani Slovenije, vloga favorita pripada Norveški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija in Norveška sta se doslej na svetovnih prvenstvih pomerili enkrat, leta 1998 so se zmage veselili ''risi''. Izbrani vrsti sta odigrali skupaj deset obračunov, sedemkrat je zmagala Slovenija.

Norveški hokej je že lep čas v vzponu. Letošnje svetovno prvenstvo bo za ''severne medvede'' že deseto zaporedno v najvišjem razredu svetovnega hokeja. Če so se ob preboju med elito bolj ali manj borili za obstanek, pa so zadnji dve tekmovanji prišli v četrtfinale. Leta 2011 so bili šesti, kar je najboljša uvrstitev po letu 1962. V najmočnejši hokejski ligi na svetu imajo sicer le enega predstavnika, napadalec Mats Zuccarello nosi dres New York Rangers in ga ne bo na Švedsko. Bosta pa prisotna oba hokejista, ki igrata v ligi NHL. Vratar Lars Haugen in napadalec Patrick Thoresen, ki bosta nosilca igre. Večina preostalih reprezentantov igra v najmočnejši švedski ligi, posamezniki pa v drugih evropskih ligah, seveda pa je selektor Roy Johansen, ki to vlogo opravlja že od sezone 2004/05, poklical tudi fante iz domačega državnega prvenstva.

Reprezentanci sta se doslej srečali desetkrat, a le enkrat na svetovnem prvenstvu. Pa še to je bilo daljnega leta 1998, ko sta še igrali v drugem kakovostnem razredu. Takrat so se ''risi'' veselili tesne zmage s 4:3. Seveda je minilo že preveč let, da bi takrat v reprezentanci zaigral kakšen izmed sedanjih članov. Sta pa bila v njej Gaber Glavič in Nik Zupančič, ki sta sedaj del strokovnega štaba.

Največkrat sta se reprezentanci pomerili na pripravljalnih turnirjih, kar osemkrat. Tudi na teh so bili Slovenci veliko uspešnejši od tekmecev. Nazadnje sta se na enem izmed takšnih turnirjev udarili konec decembra leta 2011, boljši so bili naši hokejisti, ki so zmagali s 4:1. Takrat je dvakrat v polno zadel David Rodman, po enkrat pa Sabahudin Kovačevič in Robert Sabolič. Vsi štirje so del reprezentance tudi tokrat. Izbrani vrsti pa sta se srečali tudi na eni prijateljski tekmi pred začetkom svetovnega prvenstva v Kanadi. Takrat je padlo kar deset zadetkov, boljša pa je bila Slovenija s 6:4. Slednja je sicer nato izpadla iz elite. Sicer pa so ''risi'' štirikrat zmagali s tremi zadetki prednosti (dvakrat 4:1 in dvakrat 5:2), kar je tudi najvišja razlika. Na drugi strani so Norvežani slovenski mrežo razparali novembra 2011, ko je bilo v Askerju kar 7:0.

Skupaj sta Slovenija in Norveška odigrali deset tekem, kar sedemkrat je zmagala prva, le dvakrat slednja, en obračun pa se je končal brez zmagovalca. Februarja 2007 je bilo 3:3. Tudi razmerje v doseženih oziroma prejetih zadetkih je na strani Slovenije, in sicer 36:29.

Ne spreglejte