Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 5. 2016,
21.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

svetovno hokejsko prvenstvo v Rusiji Rusija

Petek, 6. 5. 2016, 21.33

6 let, 7 mesecev

Rusi razočarani že na uvodu SP, izjemen debi finskega mladeniča, svetovni prvaki suvereni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73
kanada ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Gostiteljem je spodrsnilo že na uvodnem srečanju SP, na katerem so z 0:3 priznali premoč Čehom, pri katerih je blestel vratar Dominik Furch. Finci so zlahka premagali Beloruse, svetovni prvaki pa Američane. Latvija je pomembno točko ukradla Švedom, ki so slavili po podaljšku.

Po uvodnem boju v skupini v Sankt Peterburgu se je smejalo aktualnim svetovnim prvakom Kanadčanom, ki so slavili suvereno zmago (5:1) nad lani presenetljivo bronastimi študenti ZDA. Že v peti minuti so sicer po zaslugi Edmontonovega Patricka Maroona povedli Američani, a javorjevi listi so stopnjevali tempo in na koncu zasluženo vknjižili prve tri točke.

Latvijski debitant med vratnicama paral živce Švedom

Na drugem popoldanskem obračunu so Latvijci vsaj malce zagrenili začetek prvenstva Švedom in jim vzeli točko. Tri krone so si zmago z 2:1 zagotovile šele po podaljšku, ko je zmagoviti zadetek prispeval napadalec Detroit Red Wings Gustav Nyquist. Eden od junakov latvijske točke je bil 22-letni čuvaj mreže Elvis Merzlikins (zbral je 43 obramb), za katerega je to premierno člansko svetovno prvenstvo.

Češki vratar Rusom zagrenil začetek prvenstva

Rusi že na prvem srečanju domačega prvenstva niso zdržali pritiska in podlegli Čehom, ki so dokazali, da bodo kljub nekaj pomladitvam še kako nevaren tekmec. Vratar Dominik Furch je junak češke zmage nad Rusijo. Zaustavil je vseh 25 strelov zbornaje komande. | Foto: Reuters Vratar Dominik Furch je junak češke zmage nad Rusijo. Zaustavil je vseh 25 strelov zbornaje komande. Foto: Reuters

Kot prvi je Sergeja Bobrovskega premagal lanski soigralec Žige Jegliča in Roka Tičarja Tomas Kundratek, Roman Červenka je v drugem delu izkoristil igralca več in še poglobil krizo zbornaje komande. Ta je ob koncu poskušala brez vratarja, a je vse njihove upe za znižanje in morebitno izenačenje v 59. minuti z zadetkom v prazen gol pokopal član češkega prvaka Liberca Michal Birner. Eden od glavnih snovalcev češke zmage je bil vratar Dominik Furch, ki je Ruse spravljal ob pamet in zaustavil prav vseh 25 strelov.

Nadarjeni 18-letnik z dvema zadetkoma

18-letni Patrik Laine je blestel že na premierni tekmi svojega članskega SP. | Foto: Reuters 18-letni Patrik Laine je blestel že na premierni tekmi svojega članskega SP. Foto: Reuters

Na večerni tekmi v Sankt Peterburgu so Finci s 6:2 premagali belorusko izbrano vrsto. Odličen večer je za komaj 18-letnim finskim debitantom. Patrik Laine, strokovnjaki mu napovedujejo, da bo na NHL-naboru izbran kot drugi ali tretji, je na premierni tekmi svojega članskega prvenstva dosegel dva zadetka in podajo.

Po dva je dosegel tudi Mikael Granlund, mrežo Belorusov pa sta zatresla še Mikko Koivu in Antti Pihlstrom.

Sobotni dan bosta odprli Madžarska in Slovaška ter Švica in Kazahstan (11.15), ob 15.15 bodo na delu Norvežani in Danci ter gostitelji prihodnjega SP Nemci in Francozi, zvečer (19.15) pa bodo palice prekrižali še Latvijci in Čehi ter Belorusi in Američani.

 

Svetovno prvenstvo, 1. dan (A – Moskva , B – Sankt Peterburg):

Skupinski del

Petek, 6. maj:
Skupina A
Švedska : Latvija 2:1* (1:0, 0:0, 0:1, 1:0)
Ericsson 3., Nyquist 65.; Sotnieks 53. (PP)

Češka : Rusija 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Kundratek 15., Červenka 21. (PP1), Birner 59. (EN)

*podaljšek

Skupina B
ZDA : Kanada 1:5 (1:2, 0:1, 0:2)
Maroon 5. (PP); Hall 6., Gallagher 9., Duchene 32., Jenner 46., Marchand 52. (SH)

Finska : Belorusija 6:2 (0:0, 4:1, 2:1)
Laine 22., 39. (PP1), Koivu 33., Granlund 40. (PP1), 48., Pihlstrom 43.; Stas 38. (SH1), A. Kaljužni 52.

PP-zadetek z igralcem več
SH-zadetek z igralcem manj

EN-zadetek v prazen gol


Kaj sledi v soboto?

Sobota, 7. maj:
Skupina A
11.15 Švica – Kazahstan
15.15 Norveška – Danska
19.15 Latvija – Češka

Skupina B
11.15 Slovaška – Madžarska
15.15 Francija – Nemčija
19.15 Belorusija – ZDA


Celoten spored svetovnega prvenstva

 

 

Sistem tekmovanja:

Skupina A (Moskva): Rusija, Švedska, Češka, Švica, Latvija, Norveška, Danska, Kazahstan
Skupina B (Sankt Peterburg): Kanada, Finska, ZDA, Slovaška, Belorusija, Francija, Nemčija, Madžarska

 

16 moštev skupinski del igra v dveh skupinah. Najbolje uvrščene štiri reprezentance vsake skupine se bodo po sedmih tekmah uvrstile v četrtfinale, preostale pa bodo končale tekmovanje. Načeloma bi morali v nižjo divizijo izpasti dve izbrani vrsti (najslabša iz vsake skupine), a lahko se zgodi, da bo izpadel le zadnji iz skupine A, kar je sicer malo verjetno.

Vodstvo mednarodne zveze je letos namreč naredilo izjemo ter pred izpadom zavarovalo gostiteljici prihodnjega SP elite Nemčijo in Francijo. Če bosta ti reprezentanci, ki igrata v skupini B, končali na sedmem in osmem mestu te skupine, potem iz skupine B ne bo izpadel nihče. Na enem od teh mest sicer pričakujejo Madžarsko, ki se med elito vrača iz divizije I, skupine A.

Če bosta izpadla dva, potem bo prihodnje leto ob Sloveniji med 16 najboljšimi reprezentancami sveta spet igrala tudi Italija, ki je v Katovicah zasedla drugo mesto.

Ne spreglejte