Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 5. 2022,
22.06

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72

Natisni članek

Finska SP v hokeju 2022

Nedelja, 29. 5. 2022, 22.06

1 leto, 11 mesecev

SP V HOKEJU 2022, TEKMI ZA ODLIČJA

Finci olimpijskemu zlatu dodali še naslov svetovnih prvakov, kapetan v trojnem zlatem klubu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,72
Mikael Granlund | Finci so v finalu po podaljšku ugnali Kanado in olimpijskemu zlatu iz februarja dodali še zlato odličje na svetovnem prvenstvu. | Foto Guliverimage

Finci so v finalu po podaljšku ugnali Kanado in olimpijskemu zlatu iz februarja dodali še zlato odličje na svetovnem prvenstvu.

Foto: Guliverimage

Zmagovalci 85. svetovnega prvenstva v hokeju so gostitelji Finci. V ponovitvi zadnjih dneh finalov so po podaljšku s 4:3 premagali Kanado in ji vrnili za lanski poraz. Kapetan prvakov Valtteri Filppula je postal 30. hokejist v Triple Gold Clubu (Stanleyjev pokal, svetovni prvak, olimpijski prvak). To je za Fince četrti naslov prvakov. Čehi so v boju za bron z 8:4 premagali Američane. Ti so po prvi tretjini vodili s 3:1, pred tretjo pa 3:2, a Češka je v zadnjem delu povsem prevladala, dosegla šest golov in se po desetih letih razveselila odličja na SP. Prihodnje prvenstvo bosta skupaj gostili Finska in Latvija. Znani sta okvirni skupini, ki se lahko še spremenita. Slovenci so trenutno v zahtevni skupini v Rigi, v kateri so še Kanada, ZDA, Švica, Slovaška, Latvija, Norveška in Kazahstan.

Za izbranci Jukke Jalonena je izjemna sezona. Potem ko so februarja na olimpijskih igrah v Pekingu prvič v zgodovini postali olimpijski prvaki, jih je 59-letni strokovnjak tokrat vodil še do četrtega naslova svetovnih prvakov. Razburljiv finale se je končal šele po podaljšku, zmagali so s 4:3.

V prvi tretjini smo spremljali taktično predstavo obeh reprezentanc, ki sta čakali na napake tekmeca in na odmor odšli z začetnih 0:0. Rezultat se je spremenil v četrti minuti nadaljevanja, ko je prvo finsko izključitev kaznoval Dylan Cozens, premagal MVP-igeralca prvenstva Jussija Olkinuoro in postavil izid druge tretjine.

Kanadčani so si v prvih štirih minutah zadnjega dela prislužili tri izključitve - zadnja bo zagotovo še nekaj časa burila duhove -, tako da so imeli Finci dva igralca več. To so izkoristili. Mikko Lehtonen je z desne strani nabil plošček v ogrado za golom, ta se je odbil do Mikaela Granlunda, ki je ugnal vratarja Chrisa Driedgerja. Ta se je ob akciji poškodoval, tako da ga je med vratnicama zamenjal Matt Tomkins, ki je sploh prvič vstopil v igro na tem SP. 

Sakari Manninen je z zadetkom v 67. minuti odločil o zmagovalcu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sakari Manninen je z zadetkom v 67. minuti odločil o zmagovalcu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Severnjaki so imeli še naprej igralca več, številčno prednost so izkoristili, znova je udaril Granlund in z odličnim strelom z vrha krogov Finsko popeljal v vodstvo. V 55. minuti je na 3:1 zvišal Joel Armia in finski navijači so že začeli proslavljati naslov, a prezgodaj.

Kanadčani so, podobno kot v četrtfinalu proti Švedom, v izdihljajih izsilili podaljšek. Tudi o sodniški odločitvi ob znižanju Zacha Whiteclouda na 3:2 v 58. minuti se bo še dolgo govorilo. Sprva so zadetek sodniki po "challengu" finske klopi razveljavili zaradi premaknjenega gola, a so se potem pritožili še Kanadčani, ker naj bi Finci sami premaknili vrata. Sodniki so spremenili odločitev in zadetek Whiteclouda priznali.  Kanada je nadaljevala pritisk s šestimi igralci v polju, Max Comtois je minuto in pol pred iztekom rednega dela izenačil na 3:3 in poskrbel za podaljšek tri na tri.

V peti minuti tega je Thomas Chabot naredil prekršek in moral na kazensko klop, s tem pa Fincem ponudil veliko priložnost v igri štiri na tri. Niso je izpustili iz rok, Sakari Manninen je v 67. minuti zatresel mrežo Kanade in odločil o zmagovalcu.

Finska SP v hokeju 2022 finale Kanada | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Olkinuora MVP 

 Jussi Olkinuora je MVP prvenstva. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Jussi Olkinuora je MVP prvenstva. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Finski vratar Olkinuora je postal najkoristnejši igralec (MVP) pravkar končanega svetovnega hokejskega prvenstva elitne skupine v domačem Tampereju. Za najboljše igralce turnirja je vodstvo tekmovanja poleg njega izbralo še branilca reprezentance svetovnih prvakov Fincev Mikka Lehtonena in češkega napadalca Romana Červenko.

Vsi trije so tudi v idealni postavi tekmovanja, ki jo izberejo novinarji, poleg njih pa še ameriški branilec Seth Jones ter kanadski in finski napadalec Pierre-Luc Dubois in Sakari Manninen.

* najboljši igralci SP po izboru vodstva tekmovanja:
- vratar: Jussi Olkinuora (Fin)
- branilec: Mikko Lehtonen (Fin)
- napadalec: Roman Červenka (Češ)

* idealna postava SP:
- vratar: Jussi Olkinuora (Fin)
- branilca: Seth Jones (ZDA), Mikko Lehtonen (Fin)
- napadalci: Roman Červenka (Češ), Pierre-Luc Dubois (Kan), Sakari Manninen (Fin)

* najkoristnejši igralec (MVP):
Jussi Olkinuora (Fin)

Vir: STA

Filppula novi član trojnega zlatega kluba

Valtteri Filppula je postal član Triple Gold Cluba. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Valtteri Filppula je postal član Triple Gold Cluba. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Finski kapetan Valtteri Filppula je postal član Triple Gold Cluba. V tem je 30 hokejistov in trener, ki jim je uspel velik podvig − osvojili so zlato olimpijsko odličje, naslov svetovnega prvaka in Stanleyjev pokal.

Filppula se je Stanleyja veselil leta 2008 z Detroit Red Wings, olimpijskega zlata in naslova svetovnega prvaka pa letos. S tem je postal 30. hokejist trojnega zlatega kluba. V tem je še en trener, in sicer Mike Babcock.

Čehi po preobratu odpihnili Američane

Kot prvi sta na led Nokia Arena v Tampereju zadrsali ekipi Češke in ZDA. Srečali sta se že v predtekmovanju, ko so z 1:0 zmagali prvi. Tudi tokrat so se veselili Čehi, a po precej drugačnem obračunu, kot je bil tisti iz skupinskega dela. Američani so bili v prvem delu boljši nasprotnik in po prvi tretjini vodili s 3:1. Jiri Smejkal je v 33. minuti znižal na 2:3, ZDA so v zadnji del vstopile s tesnim vodstvom. Nato pa popolna prevlada in toča golov Čehov.

Čehi so v boju za bron z 8:4 premagali Američane, ki so zapravili prednost s 3:1. Čehi so preobrat pripravili v zadnji tretjini, v kateri so dosegli šest golov. | Foto: Reuters Čehi so v boju za bron z 8:4 premagali Američane, ki so zapravili prednost s 3:1. Čehi so preobrat pripravili v zadnji tretjini, v kateri so dosegli šest golov. Foto: Reuters

Novopečeni češki selektor Kari Jalonen, trenerske vajeti je prevzel marca, je po prvih 20 minutah zamenjal vratarja, namesto Karla Vejmelke je vstopil Marek Langhamer in se izkazal. David Pastrnak je že v prvi minuti izenačil, Roman Červenka dve minuti zatem zadel za prvo vodstvo, Pastrnak pa v 44. minuti vodstvo zvišal na 5:3. David Kampf je v 55. minuti z golom ob igralcu manj pokopal upe Američanov, ki so sicer še poskušali brez vratarja, a je Kampf dve minuti pred iztekom časa plošček poslal v prazen gol za 7:3. Američani so še znižali, Pastrnak pa je s hat-trickom postavil končnih 8:4.

To je prvo odličje Čehov na svetovnih prvenstvih po letu 2012, šesto bronasto.

Na vrhu svetovne lestvice je zanesljivo Finska, Slovenci so zadržali 19. mesto.

Slovenci bodo, če ne bo sprememb, na prihodnjem SP igrali v Rigi, kjer jih čaka zahtevna skupina. | Foto: Grega Valančič/Sportida Slovenci bodo, če ne bo sprememb, na prihodnjem SP igrali v Rigi, kjer jih čaka zahtevna skupina. Foto: Grega Valančič/Sportida

Prihodnje leto v Tampere in Rigo

Prihodnje svetovno prvenstvo bosta po propadlem slovensko-madžarskem zanimanju za gostiteljstvo gostili Finska in Latvija. Na njem bodo sodelovali tudi Slovenci, ki bodo, če ne bo prišlo do sprememb, igrali v Rigi. V boju za obstanek se bodo merili s Kazahstanom, Norveško, Latvijo, v skupini so še Slovaška, Švica, ki v predtekmovanju ni izgubila, ZDA in Kanada.

Predvideni skupini:
Skupina A (Tampere)
: Finska, Švedska, Češka, Nemčija, Danska, Francija, Avstrija, Madžarska; 
Skupina B (Riga): Kanada, ZDA, Slovaška, Švica, Latvija, Norveška, Kazahstan, Slovenija

SP v hokeju 2022, Tampere

Finale
Finska : Kanada 4:3* (0:0, 0:1, 3:2, 1:0) - podaljšek
0:1 Cozens (Barzal, Severson, 25., PP1), 1:1 Granlund (Heiskanen, Lehtonen, 45., PP2), 2:1 Granlund (Lehtonen, Hartikainen, 46., PP1), 3:1 Armia (Lammikko, 55.), 3:2 Whitecloud (Barzal, Anderson, 58.), 3:3 Comtois (Barzal, Batherson, 59.), 4:3 Manninen (Granlund, Heiskanen, 67., PP1)

Tekma za 3. mesto
Češka : ZDA 8:4 (1:3, 1:0, 6:1)

Arena Riga, finale SP 2021
Sportal Zdaj je tudi uradno: naslednje SP na Finskem in v Latviji
slovenska hokejska reprezentanca Matjaž Rakovec
Sportal Slovenci in Madžari bi po propadli kandidaturi SP gostili 2028
 
Ne spreglejte