Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 4. 2018,
10.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Natisni članek

SP v hokeju 2018 slovenska hokejska reprezentanca risi Mitja Robar Kari Savolainen

Sreda, 4. 4. 2018, 10.00

6 let

Delni Seznam kandidatov za SP

Čas za drugi vrhunec. Brez kapetana in nekaterih dolgoletnih risov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,90

1

Slovenska hokejska reprezentanca | Foto Stanko Gruden, STA

Foto: Stanko Gruden, STA

Selektor slovenske hokejske reprezentance Kari Savolainen je s trenerskim štabom oblikoval delni seznam kanidatov, na katere bo računal na drugem vrhuncu reprezentančne sezone, na pripravah in aprilskem SP v Budimpešti, kjer bodo risi poskušali uresničiti cilj - vrnitev med elito. Seznam ni dokončen, saj imajo nekateri še klubske obveznosti, prinaša pa nekaj mladih obrazov in svežino.

Slovenski hokejisti bodo po olimpijskih igrah v Pjongčangu, kjer so po bolečem porazu proti Norvežanom končali na devetem mestu, spet združili moči.

Med 22. in 28. aprilom bo nedaleč od Slovenije, v Budimpešti, potekalo svetovno prvenstvo drugega razreda (divizije I, Skupine A), na katerem bodo sodelovali Madžarska, Slovenija, Poljska, Italija, Velika Britanija in Kazahstan. Najboljši dve reprezentanci si bosta priigrali vstopnico za elitno svetovno prvenstvo, ki ga bo maja 2019 gostila Slovaška (Bratislava in Košice).

Priprave na izziv bodo Slovenci uradno začeli 6. aprila, ko bo selektor Kari Savolainen na Bledu zbral oklepnike, ki bodo že končali klubske sezone. Finski strateg, ki je pred sezono prevzel vodenje slovenske izbrane vrste, je določil delni seznam hokejistov za drugi reprezentančni vrhunec sezone.

Brez Muršaka, Robarja, Rodmana, Jegliča, ki še čaka epilog ... Črka C se bo z dresa Jana Muršaka na SP preselila na dres drugega hokejista. | Foto: Stanko Gruden, STA Črka C se bo z dresa Jana Muršaka na SP preselila na dres drugega hokejista. Foto: Stanko Gruden, STA

Na njem tako v nasprotju z olimpijskimi igrami ni kar nekaj dolgoletnih reprezentantov. Tako  se trenerski štab ni odločil za napadalca Žige Jegliča, ki še čaka na razplet dopinškega primera z olimpijskih iger v Pjongčangu, kjer je bil njegov vzorec pozitiven. Njegov primer, čeprav se je sprva govorilo o krajšem obdobju, še ni razrešen. 

Med potniki v Budimpešto ni kapetana z olimpijskih iger Jana Muršaka, ki ga povezujejo s selitvijo k trofejnemu švicarskemu prvaku Bernu. Štajerec je že po tekmovanju petih krogov nakazal, da se po končani klubski sezoni odpravlja neposredno na operacijo roke (poškodba ga pesti že vso sezono). Prav tako od tistih, ki so že končali klubske obveznosti, na seznamu ni dolgoletnega branilca Mitje Robarja, pa napadalca Davida Rodmana, medtem ko bo njegov klubski soigralec Boštjan Goličič sodeloval na Madžarskem.

Otrok Olimpije Jure Sotlar se je pred dvema sezonama preselil na Jesenice, lani pa v Italijo in si prislužil vpoklic v reprezentanco. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Otrok Olimpije Jure Sotlar se je pred dvema sezonama preselil na Jesenice, lani pa v Italijo in si prislužil vpoklic v reprezentanco. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Na seznamu bi se naknadno lahko znašel še kateri od igralcev iz domačih klubov (Jesenice in Olimpija), ki nastopata v Alpski ligi, saj je pred večnima tekmecema še finale državnega prvenstva. Začel se bo v soboto.

Je pa trenerski štab, ki je vnesel svežino, vpoklical tudi nekatere obraze, ki jih nismo bili vajeni v izbrani vrsti. Med vratarji se je tako znašel Rok Stojanovič, med branilci (na seznamu jih je le pet, Blaž Gregorc igra polfinale češke Extralige, še trije z OI Sabahudin Kovačević, Matic Podlipnik, Jurij Repe imajo predvidene obveznosti v klubu do vključno prvega dne SP, 22. aprila) se priložnost ponuja Marku Čeponu, med napadalci pa Juretu Sotlarju in Niku Simšiču.

Več o seznamu, načrtu priprav na SP bo v četrtek povedal Savolainen.

Delni seznam kandidatov za SP divizije I, skupine A, 22.–28. april*

Vratarji (3): Gašper Krošelj (Rødovre Mighty Bulls, danska Metalligaen), Matija Pintarič (Rouen, Saxoprint Ligue Magnus), Rok Stojanovič (Lyon, Saxoprint Ligue Magnus)

Branilci (5): Mark Čepon (Medveščak Zagreb, liga EBEL), Aleš Kranjc (Eispiraten Crimmitschau, DEL2), Žiga Pavlin (Češke Budejovice, češka druga liga, WSM), Miha Štebih (VSV Beljak, liga EBEL), Luka Vidmar (Szekesfehervar, liga EBEL)

Napadalci (12): Boštjan Goličič (Grenoble, Saxoprint Ligue Magnus), Anže Kuralt (Amiens, Saxoprint Ligue Magnus), Aleš Mušič (Fehervar, liga EBEL), Ken Ograjenšek (Graz 99ers, liga EBEL), Žiga Pance (Dornbirn, liga EBEL), Anže Ropret (Ujpesti TE, Erste liga), Robert Sabolič (Torpedo Nižni Novgorod, liga KHL), Nik Simšič (Medveščak Zagreb, liga EBEL), Jure Sotlar (Sterzing Vipiteno, Alpska liga), Rok Tičar (Sibir Novosibirsk, liga KHL), Jan Urbas (Fischtown Pinguins, Bremerhaven, DEL), Miha Verlič (JYP Jyväskylä, Liiga)

*Seznam ni dokončen in se bo še spremenil, saj nekateri kandidati še nastopajo v klubih.
() - v oklepaju je zapisan zadnji hokejistov klub

Slovenci bodo v pripravah odigrali tri srečanja, prvo že v nedeljo v Celju, kjer bodo palice prekrižali s Hrvati, sledila bosta obračuna z Madžari in Avstrijci. | Foto: Vid Ponikvar Slovenci bodo v pripravah odigrali tri srečanja, prvo že v nedeljo v Celju, kjer bodo palice prekrižali s Hrvati, sledila bosta obračuna z Madžari in Avstrijci. Foto: Vid Ponikvar

Tri pripravljalne tekme s tremi sosedami

V sklopu priprav bo reprezentanca Slovenije odigrala tri pripravljalne tekme, in sicer s tremi sosedami, ki igrajo v treh različnih rangih. Obračuni si bodo sledili od najnižje uvrščenega nasprotnika proti višje uvrščenemu na lestvici.

Tako se bo že v nedeljo, 8. aprila, v Celju (17.00) pomerila z izbrano vrsto Hrvaške, ki igra v tretjem kakovostnem razredu. Le tri dni pozneje, v sredo, 11. aprila, se bo v domači bazi na Bledu srečala z gostitelji svetovnega prvenstva, reprezentanco Madžarske. Zadnji test pred prihodom na svetovno prvenstvo bo v četrtek, 19. aprila, na Dunaju proti ekipi Avstrije, ki bo letos nastopila med svetovno elito.

Razpored tekem SP, divizija I, skupina A, Budimpešta:

 

Nedelja, 22. april
12.30 Velika Britanija – Slovenija
16.00 Madžarska – Kazahstan
19.30 Poljska – Italija

Ponedeljek, 23. april
16.00 Slovenija – Poljska
19.30 Italija – Madžarska

Torek, 24. april
16.00 Kazahstan – Velika Britanija

Sreda, 25. april
12.30 Italija – Kazahstan
16.00 Velika Britanija – Poljska
19.30 Slovenija – Madžarska

Četrtek, 26. april
19.30 Poljska – Madžarska

Petek, 27. april
16.00 Kazahstan – Slovenija
19.30 Italija – Velika Britanija

Sobota, 28. april
12.30 Kazahstan – Poljska
16.30 Slovenija – Italija
19.30 Madžarska – Velika Britanija

Ne spreglejte