Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 12. 2013,
11.53

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

liga EBEL HDD Olimpija zimska klasika

Ponedeljek, 23. 12. 2013, 11.53

8 let, 1 mesec

Sekelj: Ob ideji za tekme v Sarajevu so bile prisotne emocije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedi o hokejskem darilu prestolnici Bosne in Hercegovine so postale uradne. Sarajevo bo januarja pozdravilo oklepnike lige EBEL. V glavni vlogi Olimpija, ki se bo pomerila z Beljakom in Celovcem.

Namigovanja, da bo Sarajevo gostilo tekmi razširjenega avstrijskega prvenstva, so potrdili tudi pri ljubljanskem EBEL-ligašu, ki je s sarajevskimi prireditelji novico sporočil na skupni novinarski konferenci prek videa. V glavnih vlogah bodo hokejisti Olimpije, ki bodo odigrali dve tekmi lige EBEL, na prvem obračunu, ki bo v petek, 10. januarja, ji bodo nasproti stali hokejisti Beljaka, dva dni pozneje, v nedeljo, 12. januarja, pa bodo ''zmaji'' palice prekrižali še s koroškim Celovcem.

Ideja se je porodila Matjažu Seklju

Ideja počastiti 30. obletnico zimskih olimpijskih iger v Sarajevu, ki je leta 1984 potekala v dvorani Zetra, se je porodila Olimpijinemu direktorju Matjažu Seklju, ki je pred tremi desetletji z jugoslovansko reprezentanco okusil tekmovanje na zimskih olimpijskih igrah, na katerega ga še danes vežejo čustva. "Ob ideji so bile vsekakor prisotne emocije. Tako kot naši hokejisti čutijo obilo veselja ob uvrstitvi v Soči, je bila tudi za nas izjemna čast, da smo lahko igrali s svetovno smetano. Veseli nas, da nam je uspelo ustvariti hokejski spektakel, zahvala gre vsem vpletenim, tudi vodstvu lige EBEL, ki je imelo posluh za ta dogodek. Zasnove so že od novembra, a javnosti smo novico lahko razkrili šele zdaj, ko so se stvari zložile in ko smo sprejeli odločitev, da odigramo tekmi," je z navdušenjem razlagal Sekelj in opozoril, da tridnevno dogajanje ne bo le strogo hokejsko obarvano, pač pa bo to dobra poslovna priložnost, ki bo mnogim pokroviteljem odprla vrata na tuji trg: "Določenim pokroviteljem smo predstavili našo idejo, nad katero so bili navdušeni. Pridružili se nam bodo nekateri, ki sicer v okviru kluba ne delujejo, pa jih zanima predstavitev na bosanskem tržišču. Ni zanemarljivo tudi dejstvo, da si šesta najmočnejša liga v Evropi, liga EBEL, kot produkt želi biti prepoznavna na različnih trgih. Gre za malce drugačno zgodbo, ki ima lahko zelo pozitiven učinek, tako za ligo, naš klub in slovensko gospodarstvo."

Naj hokej v Bosni spet ugleda luč sveta

Nad idejo, da zopet obudijo Zetro, ki naj bi sprejela do 8.000 gledalcev in v kateri so zadnji hokejski dvoboj odigrali leta 2008, in hokej v Bosni je bil navdušen tudi Ernest Aljančič, ki vodi Balkansko hokejsko zvezo (BIHU). ''Gre za odlično Matjaževo idejo. Veseli nas, da nam je le uspelo priti do dogovora. Dogodek so v Sarajevu sprejeli z velikim simpatijami, hitro smo našli skupne točke. Želimo si, da bi hokej v Sarajevu spet dobil pravo mesto in da bi se razvijal drugače, kot se je do zdaj. Verjamemo, da bodo po tem dogodku dobili nov zagon in da se bo razvoj hokeja šel v pravi smeri. Bil je že na visoki ravni, a potem zaradi vojne skoraj propadel,'' je bližajoči se Icefest Sarajevo 2014, s katerim si v Bosni želijo pridobiti malo ledeno dvorano, leta 2017 namreč gostijo olimpijski festival evropske mladine, komentiral Ernest Aljančič.

Navdušenje so ob uradni potrditvi izrazili tudi v Sarajevu, kjer si želijo "da hokej v Bosni spet ugleda luč sveta". Podžupan Sarajeva Ranko Čović je poudarili pomembnost dogodka za mesto, ki bi lahko prinesel sodelovanje tudi na turističnem, športnem in gospodarskem področju: "Zahvaljujem se obema hokejskima zvezama, tako slovenski kot bosanski, kot tudi ligi EBEL, saj so nam ob jubileju olimpijskih iger spet vrnili hokej. Imeli bomo priložnost, da vidimo, kako stojimo organizacijsko pred olimpijskim festivalom evropske mladine, ki ga bomo gostili leta 2017."

Ob tekmah lige EBEL tudi šov

Kot rečeno, Olimpijo 10. in 12. januarja čakata zadnji dve tekmi rednega dela lige EBEL, medtem ko bo sobota, 11. januarja, namenjena predvsem zabavi. Prireditelji namreč pripravljajo bogat zabavni spremljevalni program, na katerem se bodo na turnirju pomerili veterani in najmlajši, ki se bodo lahko zabavali tudi v hokejskem disku.

V Bosni pričakujejo med 400 in 600 Slovencev, za katere bodo pri Kompasu organizirali tri aranžmaje, med drugim tudi tridnevni izlet z avtobusom in ogledom tekem, za katerega bo obiskovalec moral odšteti 99 evrov.

Ne spreglejte