Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 11. 2015,
19.07

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Artemij Panarin liga NHL Chicago Blackhawks

Sreda, 25. 11. 2015, 19.07

4 leta, 9 mesecev

Ruski novinec dokazuje, da je (še kako) kos ligi NHL

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekateri ledeno ploskev lige NHL spoznajo prej, drugi pozneje, tretji nikoli. Artemij Panarin je med drugimi. Premierno je na njej nastopil s 24 leti in hitro dokazal, da sodi med najboljše novince.

V najmočnejši hokejski ligi na svetu so se, pa čeprav so šele dobro zadrsali skozi prvo četrtino rednega dela, že začele špekulacije, kdo je med najresnejšimi kandidati za nagrade, ki jih v različnih kategorijah podeljujejo po sezoni. Kot vselej je tudi tokrat veliko oči uprtih v novince, za katere se v ligi NHL pričakuje, da se bodo takoj vklopili v sistem in prinesli dodano vrednost. Sploh tisti, ki so bili na naboru izbrani med prvimi.

Eden takih je bil številka ena nabora Connor McDavid, ki je v dresu Edmontona kaj hitro dal vedeti, da je rojen za najkakovostnejši ligaški hokej. In najverjetneje novi Sidney Crosby, kot so ga nekateri strokovnjaki čez lužo poimenovali, ne bi imel prave konkurence za Calder Memorial Trophy (nagrada za najboljšega novinca), če si ne bi ob nesrečnem naletu zlomil ključnice.

Pred leti predroben, zdaj eden od najboljših novincev

Neljubi dogodek je mladega Kanadčana za nekaj mesecev oddaljil od ledenih ploskev, s tem pa je v ospredje stopil ruski 24-letnik Artemij Panarin. Vse od svojega 18. leta se je kalil v ligi KHL, kjer je lani z 82 točkami (31 zadetkov, 51 podaj) na 74 tekmah SKA iz Sankt Peterburgu pomagal do naslova prvakov in pustil za seboj kapetana Iljo Kovalčuka. Navdušil je tudi na majskem svetovnem prvenstvu in iz tekme v tekmo pokazal tistim, ki so ga zaradi takrat predrobne konstitucije spregledali na naboru in trdili, da ni NHL-kaliber.

Predstave so ga tako po zadnji sezoni odpeljale onkraj Atlantika, kar v njegovi domovini ni bilo najbolje sprejeto, saj so ga hoteli zadržati v svoji ligi, ki pa se po kakovosti ne more primerjati z ligo NHL. Pristal je pri aktualnem prvaku Chicago Blackhawks, kjer se odlično znajde ob enem od najdražjih zvezdnikov Patrickom Kanom. Zrežirala sta skoraj 35 odstotkov vseh zadetkov, skupaj sta na vrhu lestvice najučinkovitejših hokejistov kluba iz vetrovnega mesta.

Na isti valovni dolžini

"Je zelo spreten hokejist, z dobrim občutkom v rokah, dobrim strelom. Zna se otresti branilcev, jih osupniti s svojo igro, tako v napadu kot obrambi. Je eden od boljših igralcev, kar sem jih videl," je nad kolegom navdušen Kane, Panarin pa o njuni kemiji pravi: "S Kanom sva na isti valovni dolžini, govoriva 'isti jezik', vedno najde prave besede, tako da ga lahko razumem."

Kane je s 13 zadetki in 19 podajami gonilna sila moštva, Panarin pa za zdaj sledi trendu točke na tekmo – na 21 je dosegel 21 točk (sedem zadetkov, 14 podaj), kar ga uvršča na sam vrh lestvice novincev po točkah in podajah, prav tako v povprečju dobiva največ igralnega časa (19:11). Strokovnjaki lige NHL ga tako vidijo kot glavnega kandidata za najboljšega novinca sezone.

In kdo bi se še lahko vsaj malce vmešal v boj? Arizonina Max Domi in Anthony Duclair, St. Louisov Colton Parayko, Detroitov Dylan Larkin in Buffalov Linus Ullmark.

Ne spreglejte